Hlavní obsah
Cestování

Horalčin tip - Stezka Českem v ČT

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://www.stezkaceskem.cz/

mapka Stezky Českem

Stezka Českem - dálková turistická trasa a projekt party nadšenců kolem Martina Úbla.

Článek

Co to vlastně je, k čemu je dobré někde se trmácet v dešti, v mlze, v teple, v zimě, možná i to si dala za cíl zjistit Česká televize, když se rozhodla o tomto projektu natočit svůj malý seriálek. Do role průvodce umístila pana Miroslava Vladyku. Za mě nemohla udělat lépe. Je to průvodce, který vás vtáhne do děje. Cítíte, že to, co zažívá na stezce on, chcete taky, že je to opravdové.

Každý čtvrtek už jsem netrpělivě čekala, až bude večer a budeme se moct podívat na další díl Stezky. Seděli jsme s manželem nalepení na obrazovce. Jé, tam jsme byli, tady ještě ne, sem musíme, to je nádherné a koukej, to jsou výhledy do krajiny, to je krásná cesta a toto, to je naše milované místo a jak pěkně o něm mluví… Takto jsme prožívali každý díl.

Seriálek má díly dle jednotlivých etap severní větve Stezky Českem, tedy 10. Postupně nás vede od nejzápadnějšího bodu po nejvýchodnější. Začátek se podobá trochu cimrmanovskému: „Jdu na sever, jdu na jih“, ale hned vzápětí se pouštíme společně s Mírou Vladykou na cestu.

První část je rovinatá, aby hned vzápětí Stezka začala pořádně stoupat, neboť vede přes Krušné hory, České Švýcarsko, Lužické a Jizerské hory, Krkonoše s královnou Sněžkou - tu ale v seriálu neuvidíme, dále Adršpach, Broumovsko s nádhernou Hvězdou, Orlické hory, Jeseníky, až po „beskydskou sinusoidu, kdy se vlním opět shora dolů“. Celkem 1.000 km. Ale jak se dozvídáme od našeho průvodce, není nutné absolvovat Stezku celou zaráz. Je to jen nabídka, možnost cesty, kterou si každý může uzpůsobit dle svých potřeb. A proto ji mohou absolvovat jednotlivci, páry, kamarádi, rodiny, děti, dospělí, tedy každý, kdo má chuť vyrazit ven a vydat se na cestu. „Stezka není o kilometrech, ale o zážitcích,“ říká sám pan Vladyka. A těch je na každém výšlapu mnoho.

Nenásilnou formou se zde seznamujeme s přírodními, církevními i technickými krásami různých míst naší země. Člověk jen kouká, jak na každém úseku cesty je něco zajímavého, výjimečného.

Během jednotlivých dílů má divák také možnost poznat mnoho zajímavých osobností, ať už „stezkařů“, trail angelů i stezkařských andělů připravující tudistům občerstvovací bufíky, průvodců po nejrůznějších místech, horského záchranáře, hasiče požáru v Českém Švýcarsku, úžasné vozíčkáře a jejich doprovod a také ty, kteří se stezky stále snaží zvelebovat.

Miroslav Vladyka nás provede na Stezce i různým počasím, poskytuje náměty a nápady, co na cestu, na co si dát pozor, co stojí za vidění i třeba lehce mimo trasu, jak si cestu zpříjemnit, kde si odpočinout, přespat a další.

U nejvýchodnějšího bodu České republiky severní větev Stezky končí. Ale doufám, že zde nebude končit seriálek, že nás pan Vladyka provede i jižní větví a už se na to moc těším. Je to oddechovka, která má ale neskutečnou sílu motivovat, postavit člověka na nohy, kdy chce okamžitě hodit batoh na záda a vyrazit.

České televizi se povedlo tento námět výborně zpracovat a ukázat, jak bohatou máme naši zemi. Děkuji všem, co se podílí na této i všech ostatních stezkách a už se těším, až na nějakou vyrazím za další dávkou zážitků motivovaná i tímto seriálkem.

.....

Kde se dozvíte více:

  • https://www.stezkaceskem.cz/
  • https://www.ceskatelevize.cz/porady/15670635477-stezka-ceskem/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz