Článek
Pokud se vám nechce stát několik hodin u plotny, bude pro vás tento recept jako stvořený. A navíc - zvládne ho úplně každý!
Suroviny na 4 standardní porce
- 1 000 g kuřecích prsou
- 3 kelímky (každý 250 ml) 33% smetany
- 1 sáček kari koření
- sůl
- olej
- příloha: americké brambory / hranolky do trouby nebo horkovzdušné fritézy
Postup
Začněte přílohou - do trouby nebo horkovzdušné fritézy dejte péct hranolky nebo americké brambory. Pokud máte programovatelné spotřebiče, nemusíte přílohu dále hlídat.
Kuřecí prsa důkladně omyjeme proudem studené vody a nakrájíme na menší kostičky. Do pánve (nejlépe s nepřilnavým povrchem) nalijeme trochu oleje- stačí opravdu jen rozlít po dně pánve, aby se na něm maso nepřipalovalo.
Jakmile bude pánev dostatečně rozpálená, shrňte do ní nakrájené maso, osolte ho (nešetřete), promíchejte a restujte. Kuřecí maso často pouští velké množství vody - tu je potřeba vylévat z pánve ven, jinak se maso nebude restovat, ale dusit.
Je potřeba zbavit se co největšího množství vody, která se z masa dostane ven, jinak v jídle zůstane mírná, ale stále rozpoznatelná pachuť - a tu tam opravdu nechcete. Doba restování včetně vylévání vody: cca 10 minut
Pokud se už z masa neuvolňuje voda, vyzkoušejte si, jestli jde maso dobře oddělit. Já to dělám plastovou měchačkou. Pakliže jde od sebe hladce, posypte ho kari kořením a dobře zamíchejte.
Kari nechte rozvonět - maso musí být všude obarvené, ale nesmí se začít připalovat! Zalijte smetanou - nebojte se použít všechny tři kelímky. Promíchejte, přisypte ještě trochu kari koření a znovu promíchejte.
Teď je na vás, o kolik budete chtít redukovat. Chcete-li „omáčkovější“ verzi“, zredukujte smetanu o 20 až 30 %.
Já ji redukuji ještě déle- prakticky do stavu, aby jídlo nebylo omáčkové, ale hutnější. Doba pro redukci: 10-20 minut dle uvážení a stupně výkonu. Jak jsme si řekli - podle chuti zredukovat, přesunout na talíř a přidat přílohu.
Tento recept mám dále vyzkoušený s rýží, těstovinami i vařeným bramborem - pokud jde o přílohu, je naprosto univerzální. Stejně tak je ovšem vysoce návykový.
Dobrou chuť!