Hlavní obsah
Názory a úvahy

Euro. O jeho přijetí bychom měli mít právo rozhodovat všichni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels/Markus Spiske

Vážení čtenáři, jistě jste si všimli, že debat o přijetí eura přibývá. Jakožto i článků napříč médii. Žádný z nich ale bohužel není výstižný, jasný a srozumitelný pro všechny tak, aby měl běžný občan jasno v tom, co se bude dít a kdy.

Článek

Možná je to tím, že politici sami neví. Ale nastává zde velký problém a tlak na celou veřejnost. Opuštění naší měny by bylo zásadním rozhodnutím, které by se dotklo každého z nás, každé jedné rodiny. A i přesto se nám nedostává ze strany státu dostačujících informací.

Jsem normální člověk, pracuji a platím své účty. Spořím dětem a šetřím si na důchod. Částečně investuji, ale co by s tím vším bylo, pokud bychom přijali euro? Toto je jen jedna z mnoha otázek. Mám maturitní vzdělání, čtu, snažím se mít přehled, nejsem negramotný. Přesto jsou pro mě informace ohledně procesu přijetí eura nejednoznačné a v ledasčem se těžko orientuji. O svých rodičích v důchodovém věku nemluvě.

Dostupné zdroje jsou zcela rozličné. Paní Schillerová tvrdí, že připraví referendum o jeho zavedení. Tedy hlasování všech.

Nicméně jiný aktuální zdroj říká, že je to nemožné, jelikož by došlo k porušení smlouvy, kterou Česká republika schválila a zavázala se k ní. A i další ústavní činitelé referendum odmítají. Což mi připomíná dohodu o nás bez nás.

Budeme tedy moci hlasovat, nebo ne?

Z mého pohledu by měl mít právo o takto závažné věci rozhodovat každý jediný z nás bez rozdílu, a před volbou by měl dostat potřebné a pravdivé informace skrze televizi, rádio, internet či letáky. Důsledně, efektivně, kontinuálně a propracovaně tak, aby se to skutečně dostalo ke všem. Debat před volbou prezidenta bylo v TV až zbytečně moc a myslím, že není problém zorganizovat vstup ohledně informací a otázek ohledně této měny.

Některé další zdroje tvrdí, že se zbytečně bojíme zdražování a znehodnocení úspor. Že nás ani naše koruna před inflací neochránila, ale podívejme se na situaci v Chorvatsku nebo na Slovensku. Kdejaký Slovák vám řekne, že přijetí eura jejich finance značně devalvovalo a došlo k rapidnímu zdražování.

Situaci v Chorvatsku si snad pamatujeme všichni, kdy opět došlo k nehoráznému zdražování.

A má další otázka je následující. Co to udělá se samoživitelkami, finančně a sociálně slabšími? Na jednu stranu je hezké, že vysocí ústavní činitelé myslí na prestiž naší země, ale na úkor těch nejslabších, které sprostě obětují. A pokud se k tomu připojí ještě zmatky s informacemi, není divu, že mají lidé strach a nedokáží se orientovat.

Rovněž se také píše, že vláda již činí kroky k přijetí eura, avšak jsou podmíněné politickou shodou, a to jak je známo, našim politikům moc nejde. Zároveň není přijetí eura lusknutím prstu a tak můžeme jen doufat, že na nás, běžné občany budou brát politici čím dál větší zřetel a dostane se nám potřebných informací, dřív než bude pozdě. Protože ať se to příznivcům eura líbí nebo ne, naše společnost na to není připravena.

A blížící se volby ještě dozajista zamíchají kartami.

Anketa

Chcete euro?
ANO
36,4 %
NE
63,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22 čtenářů.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz