Hlavní obsah
Aktuální dění

Okamurova kampaň rozdělí národ. Je to obchod se strachem, který bohužel funguje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Tomio Okamura překročil všechny únosné meze vysoké politiky, když nekale využil úřady a surově zaútočil na strach občanů. Rozjel tak dynamickou vlnu nového rasismu a nejhorší na tom všem je, že mu kampaň začíná vycházet.

Článek

Na Václavském náměstí se objevily rasistické a nenávistné plakáty, které jsou součástí volební kampaně SPD.

Na jedním z nich můžeme vidět muže tmavé pleti s naštvaným výrazem ve tváři, s nožem v ruce a sloganem Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší chirurgové z dovozu.

Přičemž součástí plakátu je i text: „Stop migračnímu paktu EU.“

Je to sprostý a rasistický útok na všechny občany, kteří nemají bílou pleť.

Ostatní plakáty se nesou v podobném duchu. Co na nich je, je ve své podstatě jedno. Zaměřují se na negativní pocity lidí, strach a obavy. S vidinou, že SPD „toto celé“ může změnit a zastavit. Nepřipomíná vám to něco?

Problém je, že „toto celé“ je propaganda, emotivně vyhrocená reklama, která připomíná metody nacistického Německa vůči židům. A z toho je mi smutno.

Přesně takto Hitler verboval k nenávisti židů, strachem a nadřazeností. A my na to zapomínáme.

Tímto se omlouvám všem členům naší společnosti, kteří zde žijí SPOŘÁDANÝM a SLUŠNÝM životem, a kteří mají jinou barvu pleti nebo se nenarodili u nás v ČR. Je mi líto, že musíte tento neodpustitelný rasismus vnímat a doufám, že se vás to nedotkne.

Uvědomme si, že zločinnost není o barvě pleti.

Novinky.cz informovaly, že místo bylo dle smlouvy pronajato k účelům natáčení volebního spotu. Výsledkem je extrémně rasistický billboard a mnohé další, plné strachu, které není možné jen tak odstranit. Respektive než k tomu vůbec dojde a jestli vůbec, uběhne spoustu času.

Pan Okamura se nechal slyšet, že jeho smlouvy jsou v pořádku a brání se tím, že pro natáčení spotu, ke kterému údajně došlo, si každý může vystavit co chce. Také řekl, že bylo kvůli kampani podáno trestí oznámení a je to pro něj důkaz, že udeřil hřebíček na hlavičku. Kampaň přirovnal k alegorii současného dění naší vlády.

Vůči kampani se například důrazně vymezil Jiří Pospíšil nebo Tamara Klusová na svém instagramu. Sdílela i zprávu, která ji přišla od jisté ženy. Ze zprávy je zřejmé, že Okamurova kampaň zabírá: „Až vám takovýhle inženýr podřízne a znásilní dítě… jako v Německu… tak potom budete mluvit jinak.“ Napsala paní Tamaře Klusové. A přesně tyto reakce chtěl Tomio Okamura vyvolat. Plné strachu a nenávisti. A to není dobře, prosím nepodlehněte tomu.

Pokud dovolíme, aby si nás volební strana získávala skrze náš strach, je na místě se zamyslet, kam až bude schopna zajít.

Otázky ohledně migračního paktu je nutné se širokou veřejností vykomunikovat jiným způsobem než otevřeným rasismem. Neboť bez adekvátních odpovědí na otázky mnohých lidí nepůjde tímto způsobem o nic jiného než o hraní na tu nejniternější strunu nás všech. Na vlastní strach a budování nenávisti. A jak je známo, v minulosti to nikdy nebyla cesta dobrým směrem.

Zdroje:

Instagram Tamary Klusové

Instagram Jsem v Obraze

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz