Hlavní obsah
Satira

167+1 → Děda Komárek: A prší a prší!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hufnágl/vlastní foto

L. da Vinci - funkční ruční vertikální vodní čerpadlo

Dobrý den, opět jsme přežili další týden zkraje plný předvolebního natřásání a na konci zejména přírodních nástrah. Zatímco před těmi druhými nás chránili především hasiči, před tím prvním chraň nás bůh.

Článek

Nejprve k nadpisu - každý pravověrný Čech, Moravák a Slezan (in alphabetical order), včetně mě, ví, co pan Kemr řekl. On to v socialistické komedii říct mohl na plnou hubu, já to do nadpisu článku v kapitalistickém médiu napsat nemůžu. Minule jsem použil slovo „hajzlům“ a promptně jsem byl napomenut a vyzván ke korekci, načež jsem titulek změnil na „Hi, zlům se prostě nevyhneme“ a jsa poučen o pravidlech publikování se tomu chci jednoduše preventivně vyhnout. Čili žádám čtenáře i ducha pana Kemra o pochopení. Naposledy jsem se takhle zbaběle oklikou vyjadřovával za husákova režimu, abych mohl na gympl a poté na vejšku a neměl s nikým problémy. Je mi, jako bych přiznával nejhorší životní porážku, ale musím potlačit ego, protože jsem si vytkl za cíl zachovat aspoň v nějaké formě ikonickou 168ičku, relaci, co občas zajela do politiků, až jim tekly nervy. Čili - ego, zalez do kouta, jsem tu pro čtenáře a nejsem prostě Musk, abych si koupil médium a svobodně psal, co se mi zlíbí.

Začnu v Mekce českého turismu, a to v Krumlově, tom Českém, bo ten Moravský je spíš Mekka zbloudilých turistů. Krom unikátní památkové rezervace s hradem a zámkem nad Vltavou mají tamní občané hezký plavecký stadion. Respektive měli, kdyby jednoho koumáka nenapadlo vystrnadit roj bodavého hmyzu nikoli hasičákem k tomu speciálně určeným, ale plamenometem. Zatímco v republice teploty lámaly tropické historické rekordy, v Krumlově si ještě přitopili. Štěstí, že ten údržbář byl zaměstnanec bazénu a ne zámku - ani nechci domyslet… Takže v příštích letech se budou místní chodit koupat, nebo spíš otužovat, do Vltavy, nevyschne-li ovšem.

Škola se rozběhla poměrně nestandardně v dozvuku výhružných mailů. Asi do Ruska konečně dorazil hit dětských čtenářů Deník malého poseroutky a tamní hackery zřejmě upoutal zejména díl Škola na odstřel. Autor Jeff Kinney určitě nepředpokládal, že si jeho školní historky Rusové vyloží doslova. Možná by mohl napsat speciální díl jen pro Rusy s názvem „Jak se malý poseroutka stal ruským prezidentem“, aby nám konečně dali pokoj.

V úterý si náš fotbalový výběr chtěl udělat reprereparát za fiasko v Gruzii, kde byl krůček od klinické smrti. Řekněme, že proti Ukrajině nakonec utrpěl výhru v prostředí, které připomínalo počtem fanoušků, skandováním i barvami spíš stadion v Kyjevě než ve Vršovicích. Pravda, v matičce Praze je to dnes samá náplava, poslední dobou zejména ta východní, ale ti přeci žijí z bídných platů, potažmo z dávek, takže se vnukává myšlenka, že jedna celá divize z první linie dostala opušťák za chrabrost v bojích proti Rusákům a jela se odreagovat do Prahy, aby druhý den opět nastoupila s elánem do zákopů. Asi tak nějak to mohlo ideálně být, nikdo tuto prapodivnou teleportaci nijak jinak dosud kloudně nevysvětlil.

Zadlužená firma NET4GAS bude stát odběratele plynu víc a víc. Nutno dodat, že firmu pro náš stát koupil ministr průmyslu Jozef Síkela za cca 8mld káčé. Jsem pisálek, ne ekonom, a proto mi asi něco uniká. Uniká ta ekonomická výhoda celého nákupu - to jsme jako prostřednictvím Síkely zaplatili skoro 8mld za něco, co 33mld někde dluží, a teď nám patří prázdné roury v zemi? A ti, co používají kdysi tolik státem propagovaný plyn, to budou navíc spolufinancovat zvýšením plateb? Tohle fakt nechápu - jsem blbej já nebo ten Síkela?!

Ulice nám svými tvářemi olepili zejména kandidáti do senátu. Ať má na tuto instituci každý svůj názor, faktem je, že existuje a volby proběhnou. Prolistoval jsem kandidátku svého okrsku a nabyl jsem dojmu, že nejen došli řemeslníci, zubaři a další nutné profese, ale zřejmě i politici. Vzorek senátuchtivých lidiček je velmi zvláštní v tom, že nikoho, ale vůbec nikoho, neznám - nejen osobně, ale ani z doslechu. Až na jednoho tedy - ten je senátorem drahně let, ale patří zároveň do té velmi úzké skupiny superlidí, která v dnešní době, kdy většinou nic nestíháte, stíhá být senátorem, krajským zastupitelem, zastupitelem města a navrch je ředitelem známé organizace. Asi nespí nebo kašle na rodinu, jinak si to nedovedu vysvětlit. Moje babička na to měla rčení o devateru řemesel a desáté bídě, leč je na voliči, zda uvěří na zázraky a svého svatého patrona podpoří.

Jelikož v krajích mají všichni téměř napříč republikou napilno díky vydatným dešťům a následným povodním, nebudu se do krajských politiků strefovat, bo by to bylo nefér. Koho bych ale pochválil, je Integrovaný záchranný systém v čele s hasiči. To jsou na rozdíl od výše zmíněného typu politika opravdoví supermani. Měl jsem za to, že ruku k dílu přiloží i naše neviditelná armáda, po které se po odsunu z Afghánistánu úplně slehla zem. Válet se tréninkově v bahně někde na Doupově nebo být po pás ve vodě na Opavsku přece vyjde nastejno - fyzička jako fyzička. Asi pilně trénují na tu třetí světovou a nemají čas a zájem pomoci IZS a občanům, co je z daní živí.

Ačkoli povodněmi bych měl končit (a až opadnou zároveň začínat příští 167+1), protože to je celonárodní tragédie, chtěl bych připomenout pro mě daleko větší tragédii. Během policejní kontroly v centru Prahy se jeden hňup, co neměl auto a možná i svědomí v cajku, rozhodl dát si v ulicích stařičkého města závod s policií. A ta se též rozhodla hozenou rukavici přijmout. Sirény houkaly ostošest, po dlažebních kostkách kvílely gumy, driftovalo se a jelo safra rychle. No a do těchto akčních radovánek v běžném provozu se přimotalo auto, které díky celé nevydařené akci skončilo na boku a zemřela v něm zcela a úplně zbytečně mladá dívka. Čtete dobře - zemřela. Žijeme snad v Albánii?! Nene, žijeme v zemi, kde politici před volbami naslibují hory doly a pak nás nechají napospas darebákům. Jak si představuji svůj „happyend“ ? Slovo je v uvozovkách, protože holce bohužel život vrácen nebude. Auto není špendlík - takže vypátrat majitele nebo přechodného uživatele obvinit, odsoudit a vzhledem k podílu na smrti i zavřít. Auto následně zabavit a prodat, peníze z prodeje dát rodině zemřelé. A Policii ČR připomenout, že jejich krédem je „pomáhat a chránit“, celé by se to dalo určitě vyřešit elegantněji bez honiček a podílu na tragédii. A proč mám tento názor? Protože jsem také otec dcery, sakra! A tím se mě to dotýká stejně, jako by šlo o tu mou!! A když už jsem naštvanej, tak ještě přidám na závěr - víte, co by řekl děda Komárek v neděli večer v Litovli? - „Ať už probůh nechčije!!!“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám