Hlavní obsah
Satira

Rakušanova Tour de Batybezcenzury.cz, 3.etapa - (Dycky)Most!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.vitrakusan.cz/2024/01/debaty-bez-cenzury/

Fahrplán de Tour

Karviná byl drsný košt s mikrofony proklatě nízko. V Sokolově měl následovat uklidňující předkrm na bílých ubrusech, ale místo toho přišel šokující hlavní chod, ne až tak pro přítomné, jako pro trh s akciemi. A co Most, jaké menu bude naservírováno?

Článek

Předpokládám, že čajíček o páté to nebude. Takže zkusím zatipovat, jak bude mostecká debata probíhat:

Nejdřív si ale musím tipnout, kde debata bude, prostředí je hodně důležité. Chánov? Raději ikonická Severka, lepší lidovou kulisu prostě v tomto statutárním městě nenajdete, ta už něco slyšela a zažila, a to nejen v seriálu. Takže Severka. Již od brzkého rána budou před hostincem podupávat zachmuřené davy, ale jako první bude vpuštěna ministrova ochranka posílená o specialistu na odposlechy a podezřelé signály, specialistu na výbušniny, specialistu s dozimetrem, zda nebylo prostředí ozářeno, a psovoda se smečkou belgických bestií - to poslední hlavně pro efekt. Zapomněl jsem na ostřelovače na panelácích zleva zprava, ti hoši tam v kose probděli celou noc, takže už jen proto je musím zmínit. Následně bude vpuštěn personál, který projde trojitým mobilním bezpečnostním rámem a na závěr projede ještě pásovým skenovacím zařízením na batožiny, zapůjčeným z pražského letiště. Pak naběhnou lidé od techniky, aby vše připravili pro přímý přenos respektive záznam. Následně bude dlóóóuhá pauza, ta bývá vždy a je to kvůli zvýšení napětí a dramatičnosti, nic jiného v tom nehledejte. Náhle někdo šifrovaným telefonem vydá povel ke spuštění akce: „Akce!“

Dav temných postaviček bude lustrován a skenován pěkně jedna za druhou, včetně tajných, kteří se přimísili do davu. Když je sál plný, výčepák Eda začne roztáčet, bába v kuchyni začne harašit nádobím a vlasatý pingl vyrazí na plac. A osazenstvo se díky chmelu poněkud zklidní. Spustí se kamery a mikrofony - zvukař nápadně připomíná specialistu na odposlechy, kameraman specialistu na výbušniny, chlápek s mobilními mikrofony specialistu s dozimetrem a týpek přes kabely jako by z oka vypadl psovodovi. A přichází hlavní hvězda! Za zvuku hudebního leitmotivu z Rockyho vstupuje do ringu Vít ´Řeknucomislinanajazykpřinese´ Rakušan, toho času vládní šampion ve hře Mám máslo na hlavě. Úvod - Tak mě tu máte…sešli jsme se, aby…blablabla…jako malý jsem byl v Mostu… - „V Mostě!!!“, zařičí dav. - …s rodiči na výletě…bla…tak se tedy ptejte! Po mikrofonu se sápe první nedočkavec, paradoxně nejde do tykání, ani se neptá na demisi, pouze se polohlasně, a až chladně výhružně, táže: „Jak je to s plánem vlády na odkup akcií ČEZu?“. Rockyho sebevědomí zakolísá ( čehož si všimne jen specialista na výslechy vmísený v davu ), nicméně jako správný politický šoumen nedá nic najevo. Ale to už letí z opačného kouta sálu další podobná otázka a pak se sypou jako z kulometu: „Co o tom víte? Co víš a my ne? To je jako znárodňování?! Fuj, hanba, to je osmaštyrycátej hadr! Já nic neprodám!!…“. Teď politikovi dochází, že není ve své diskusní show, ale na valné hromadě minoritních akcionářů ČEZu. Normální člověk by se nejraději někam propadl, ale politik s náturou trampolíny využije mikropauzy, kdy se další tazatel nadechoval, a rychle se sám zeptá: „Kdo z vás je akcionář, zvedněte prosím ruku!“ Zhruba polovina sálu zvedá paži. Ta druhá, co nezvedá, budou vesměs tajní plus pár místních. Ruku nezvedlo i pár přítomných vzadu, byť pravý důvod nebyla až tak zbabělost, ale spíš fakt, že týpek přes kabely měl vzadu v koutě smečku ležících belgických bestií a ta se zvedla, jakmile se začaly zvedat ruce v sále. Politik vidí, že přejít do protiútoku je marné a zlomeně pokládá poslední otázku: „Má někdo jiný dotaz než k ČEZu?“. Ticho jak v nedalekém odsvěceném kostele, ticho, jen v kuchyni za výčepem cinkla lžíce a pak spadl kastról. Opouštím sál a jdu za zdrojem zvuku a co nevidím - to není Eda, to je Jurečka! A ta ženská v šátku a dvou svetrech je Pekařka! Vtom se kolem mě protáhne jak had dredatý pingl, odhodí zástěru a společně se vytratí zadním vchodem. Na domluvený signál přijede pod rampu limuzína a hlas zevnitř se zeptá: „Kam to bude? Kousek za kopcema je Německo, co takhle zajet na levný nákup?“ A mizí v dáli. No a v sále monotématická debata mezitím skončila první mosteckou defenestrací a díky nízko položeným oknům Severky se do kroniky města zapíše jako spíše symbolická.

Veškerá podobnost s reálnými osobami je čistě náhodná, vše jsou jen představy, nikoli politické názory autora. Defenestrace jako nástroj vyjadřující postoj vůči moci vychází z raných českých dějin a není návodem k jejímu uskutečňování. Belgický ovčák není bestie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz