Hlavní obsah
Lidé a společnost

Integrace Vietnamců do české společnosti: překážky a výzvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Vietnamci jsou již více než 60 let součástí české společnosti. Můžeme je vidět na tržnicích, jako sousedy, kolegy nebo spolužáky našich dětí.

Článek

Podle údajů Českého statistického úřadu z roku 2021 žije v České republice více než 60 tisíc lidí s vietnamským občanstvím. Toto číslo nicméně nezahrnuje lidi, kteří mají vedle vietnamského i jiné občanství. Podle odhadů vietnamských organizací má vietnamská komunita v Česku přibližně 100 tisíc lidí.

První Vietnamci přišli do Česka již v roce 1956 a byli to děti ze Severního Vietnamu. V roce 1973 Vietnam požádal o příchod 10 až 12 tisíc lidí, kteří měli získat nebo rozvíjet svou kvalifikaci v Česku.

Další vlnou přistěhovalců byli Vietnamci, kteří přišli po sametové revoluci. První generace přistěhovalců žila velmi uzavřeně ve své komunitě a tvrdě pracovala na tržnicích sedm dní v týdnu. „Rodiče mě vedli k tomu, abychom se vzdělali a měli se lépe než oni.“

Druhá generace Vietnamců, takzvaná „Banánová generace“, se narodila v Česku a většina z nás vystudovala střední nebo vysokou školu. Někteří se vrátili do Vietnamu, aby poznali svoje kořeny, nebo vycestovali do zahraničí, ale mnozí z nás zůstali v Česku a začali zde podnikat nebo pracovat. Vietnamci v Čechách se také často angažují v různých vietnamských a multikulturních organizacích, např. Viet Up z.s., a snaží se pomáhat vietnamské komunitě v Česku, zejména těm, kteří se potýkají s jazykovými bariérami nebo s nedostatkem přijetí ze strany majoritní společnosti. Jejich cílem je podporovat integraci Vietnamců do české společnosti a pomoci jim překonat překážky, se kterými se mohou setkat. Rovněž se snaží zlepšit vzájemné porozumění mezi Vietnamci a majoritní společností, a přispět tak k vytváření multikulturní společnosti, ve které jsou všechny menšiny plně akceptovány a respektovány.

I přes úspěchy a postupné začlenění do společnosti ale Vietnamci v Česku čelí různým překážkám a bariérám. Jednou z těchto překážek, jak bylo zmíněno, je například jazyk. I když se mnoho Vietnamců naučilo česky, stále jsou někteří z nich limitováni svou neznalostí češtiny, a mohou mít tak potíže s komunikací nebo s přístupem k práci.

Vietnamci jsou důležitou součástí české společnosti, a to již více než 60 let. I přes úspěchy a postupné začlenění je důležité, aby se Vietnamci plně integrovali do společnosti a aby byli respektováni jako plnoprávní občané země. Je nutné podporovat vzájemné porozumění mezi Vietnamci a majoritní společností a vytvářet multikulturní společnost, ve které jsou všechny menšiny plně akceptovány. Tuto cestu mohou podpořit Vietnamci v Čechách, kteří se angažují v různých vietnamských a multikulturních organizacích a snaží se pomáhat vietnamské komunitě v Česku.

Zdroj údajů: Wikipedie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz