Článek
Nechtěný triumf
Hůře dopadly jen „pochoutky“ jako islandské vařené ovčí hlavy či fermentovaný žralok. Zatímco Češi v chlebové polévce vidí nostalgickou vůni babiččiny kuchyně, zahraniční strávníci popisují pokrm jako „utopený toast ve špinavé vodě“ či „něco mezi bahnem a zbytky po kaši“. Kontroverzní umístění vyvolalo vlnu reakcí. Od pobavení přes vlastenecké rozhořčení až po překvapivou renesanci této polévky v moderních restauracích.
Žebříček, který rozděluje národy
Za kontroverzním hodnocením stojí TasteAtlas, online gastronomický průvodce založený chorvatským novinářem Matijou Babićem v roce 2015. Platforma shromažďuje hodnocení téměř 10 000 pokrmů z celého světa a využívá sofistikovaný systém, který má filtrovat spamové hlasování.
Chlebová polévka se na seznamu ocitla v dobré společnosti. Další příčky obsadily dobroty, jako třeba islandský hákarl (fermentovaný žralok), svið (vařené ovčí hlavy) a finský blodpalt (knedlíky ze sobí krve).
Proč cizincům polévka nechutná?
Zahraniční kritika chlebové polévky se točí kolem tří klíčových bodů: vzhledu, textury a ingrediencí. Jeden z českých webů to shrnuje s britskou sebeironií: „Měli bychom se cítit uraženi? V žádném případě! Přiznejme si to, ta polévka opravdu moc dobře nevypadá.“
Základní recept vyžaduje pouze starý chleba, vodu, cibuli, česnek a kmín, tedy suroviny, které v bohatších kulturách končí v koši. Pro zahraniční strávníky zvyklé na vizuálně atraktivní prezentace představuje miska rozvařeného chleba v nahnědlé tekutině skutečný kulinářský šok. Jeden australský turista se vyjádřil bez diplomatických okolků: „Co to je? Naše australská jídla jsou mnohem lepší a hlavně nevypadají jako zvratky.“
Anketa odhalila nečekaný výsledek
České reakce na umístění v žebříčku kolísaly mezi pobavením a patriotickým vzdorem. Novinky.cz uspořádaly čtenářskou anketu s překvapivým výsledkem: z více než 20 700 hlasujících plných 80,3 procenta odpovědělo na dotaz zda „Vaří doma chlebovou polévku“ variantou „To opravdu ne…“ Pouze 6,2 procenta Čechů přiznalo, že polévku vaří pravidelně.
Šéfkuchaři však vystoupili na obranu tradičního pokrmu. „Je to typický příklad toho, jak jídlo z nouze může být pro někoho delikatesou a pro jiného noční můrou,“ uvedl jeden z nich.
Zdroje
https://www.toprecepty.cz/clanky/7179-ceska-jidla-propadla-v-zahranicnim-hodnoceni-cizincum-nechutnaji-smazenice-sekana-ani-krupicova-kase/
https://www.poznatsvet.cz/cestovani/chlebova-polevka-nejhorsi-jidlo-sveta/
https://en.wikipedia.org/wiki/TasteAtlas
https://www.newstream.cz/enjoy/cizinci-vystavili-ucet-tuzemske-gastronomii-nejhorsim-pokrmem-je-podle-nich-chlebova-polevka
https://www.unilad.com/news/food-and-drink/worst-food-in-the-world-list-tatseatlast-blodpalt-911549-20240719
https://zeny.iprima.cz/nejhorsi-jidla-sveta-bodovaly-i-dva-ceske-pokrmy-jeden-hit-skolni-jidelny-a-polevka-200489
https://praguemorning.cz/three-czech-dishes-named-among-the-worlds-worst-rated-foods/
https://www.expats.cz/czech-news/article/multiple-czech-dishes-make-taste-atlas-list-of-the-world-s-worst-foods
https://www.tasteatlas.com/worst-rated-dishes-in-czech-republic#modal
https://www.czechology.com/czech-bread-soup/
https://sportdenik.cz/nejnovejsi-zpravy/ani-prdelacka-ani-drstkova-tato-polevka-pro-socialy-je-nejvetsi-ostuda-ceske-narodni-kuchyne/anezkasebkova/
https://www.novinky.cz/clanek/lifestyle-ceska-polevka-se-priblizila-vrcholu-zebricku-nejhorsich-jidel-sveta-v-hlavni-roli-tvrdy-chleba-40480213
https://www.dotyk.cz/magazin/chleboba-polevka/






