Hlavní obsah
Jídlo a pití

Nadýchané tvarohové knedlíky. Luxusní recept od naší babičky

Foto: Freepik/Freepik

Tento recept pochází z naší rodiny a je předáván z generace na generaci. Jde o jednoduchý, ale přesto osvědčený způsob přípravy, který vychází z postupů našich předků a ověřených rad dostupných i dnes.

Článek

Ingredience (na 12–14 kusů)

  • 250 g tučného tvarohu v kostce
  • 1 vejce
  • 180–200 g polohrubé mouky (část lze nahradit dětskou krupičkou)
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru (volitelné)
  • ovoce na plnění (jahody, meruňky, švestky nebo borůvky)

Na dochucení: rozpuštěné máslo, moučkový cukr, strouhaný tvaroh nebo zakysaná smetana.

Postup

  1. V míse se smíchá tvaroh s vejcem, solí a cukrem. Poté se postupně přidává mouka nebo krupička, dokud nevznikne vláčné těsto, které se nelepí.
  2. Těsto se nechá 15–20 minut odpočívat, aby krupice vstřebala přebytečnou vlhkost.
  3. Z těsta se vyválí váleček, rozdělí se na dílky a do každého se zabalí ovoce. Spoje je potřeba pečlivě uzavřít, aby se knedlíky při vaření nerozvařily.
  4. Knedlíky se vkládají do vroucí osolené vody. Po vyplavání na hladinu se vaří ještě 5–7 minut podle velikosti.
  5. Uvařené knedlíky se vyjmou děrovanou lžící a lehce propíchnou vidličkou, aby unikla pára a těsto nezvlhlo.
  6. Podávají se polité máslem, posypané cukrem, strouhaným tvarohem nebo s kysanou smetanou.

Babiččiny tipy

  • Používá se vždy tvaroh v kostce, nikdy ne ve vaničce.
  • Část mouky lze nahradit dětskou krupičkou, aby byly knedlíky ještě jemnější.
  • Ovoce má být vždy dobře osušené, aby se těsto nerozmočilo.
  • Knedlíky chutnají nejlépe čerstvé, ihned po vytažení z vody.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz