Hlavní obsah
Názory a úvahy

28. říjen, Den nezávislosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Iggs

Američané mají svůj Den nezávislosti 4. července. My máme svůj Den nezávislosti 28. října. Hádejte, kdo má Den nezávislosti 1. ledna.

Článek

Náš Independence Day se jmenuje Den vzniku samostatného československého státu. Jinými slovy, slavíme vznik státu, který už dávno neexistuje. A vůbec nám to nepřijde divné. Vždyť máme stejnou vlajku, hymna se kapku zkrátila, lev ve znaku zůstal, platíme korunou, nic moc se nezměnilo.

No, změnilo se toho dost, jen nám to nedochází. Československo vypadalo zásadně jinak; Češi (a Moravané) sice netvořili ani polovinu populace (žili tady Ukrajinci, Maďaři, Slováci, Poláci a tři miliony Němců), ale všechno to řídili. Brzy jsme byli obklopeni státy s totalitními rysy, Piłsudského Polskem a Horthyho Maďarskem. Byla holt taková doba, sovětské Rusko se pokusilo dobýt přes Polsko celou Evropu, na maďarských hranicích vznikala sovětská republika rad – mimochodem, i tam Československo poslalo svoji armádu - a v Německu si připravoval svoji tisíciletou říši Hitler.

Měli jsme rozhádanou politickou scénu, ve volbách 1925 byla druhou nejsilnější stranou KSČ se skoro milionem hlasů a jen pár let poté provedla ve svých řadách bolševizaci po vzoru sovětského Ruska a karlínští kluci s Klémou se začali učit, jak nám zakroutit krky. Na Hradě jsme měli uctívaný symbol, kterému ještě dvacet let před tím nemohli tehdejší „flastenci“ (vlastenčíci říkal TGM) přijít na jméno a pokřikovali na něj zrádce národa! To bylo to Československo.

Proč slavíme jeho vznik, když je to stát, který zaniknul před třiceti lety?

Inu, já vám to povím. Slavíme, protože to byla doba, kdy jsme my, Češi (no jo, klídek, i vy, Moravané a Slezané), tedy kdy my tady jsme měli kolonii. Myslíte, že Slováci slaví 28. říjen? Ne, oni slaví 1. leden.

Američané získali nezávislost na Británii. My na Rakousko-Uhersku. Slováci 1. ledna 1993 na nás. Oni mají Den nezávislosti 1. ledna. A my jsme doteď pořádně nezaregistrovali, že se osamostatnili.

Myslím, že proto slavíme 28. říjen: z nostalgie, že jsme mívávali kolonii. A tak jako je v Londýně spousta Indů a Pákistánců, jako jsou v Paříži spousty Maročanů a Alžířanů, my tady máme stále více Slováků.

A aby bylo jasno, vůbec mi to nevadí a jsem za to rád. Ve velmi blízké době můžeme očekávat migrační vlnku, totiž vzdělanější a perspektivnější Slováci budou utíkat ze země, kde vládne mafián, který pro vlastní prospěch neváhá táhnout Slovensko do Ruska. No a takové imigranty Česko potřebuje.

A asi je dobře, že jsme se tenkrát rozdělili. Jak se jmenují ty slovenské pohromy? Mečiar, Fico, Babiš. Aha, tak ten poslední je u nás.

Z jedné strany byl pokus zvaný Československo sympatický: mnohonárodnostní, demokratický stát, to zní fakt dobře. Na druhou stranu byl odsouzený k záhubě: Švýcaři mají na hranicích Alpy. A umí se domluvit. My ne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám