Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pravda vítězí. Už 106 let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Iggs - vlastní foto

28. října je náš Den nezávislosti, den, kdy se večer na Hradě důstojně a vážně předávají státní vyznamenání a den, kdy v Kauflandu nenakoupíte. Zírám na popadané listí a říkám si, co je tohle za svět.

Článek

Za pár dní jsou americké volby, kde má padesátiprocentní šanci vyhrát přitroublý buran, narcistní obdivovatel diktátorů, lhář, člověk, který zničil Republikánskou stranu a vší vahou svého úřadu se pokusil zvrátit výsledek voleb. Jinými slovy, je padesátiprocentní šance, že se nejstarší a největší demokracie na planetě stane rozhádanou, do sebe ponořenou zemí, kde půlka lidí žije v alternativní realitě, v níž Trump v roce 2020 volby neprohrál a je moudrým panovníkem, kterému leží na mysli blaho jeho poddaných. Země, jejíž představitel nebude váhat rozkolísat svět legitimizací diktátorů, agresorů a totalitních režimů jen proto, aby si sám sobě dodal víc důležitosti.

Za řekou Moravou vládne Fico, který už dřív propojil stát s gangstery a kterého smetly protesty po vraždě novináře Kuciaka a už už se zdálo, že se nikdy nemůže vrátit. Zacílil ale na lidi odtržené od reality, voliče, co mu baští satanského Žida Sorose, kteří věří na světové covidové spiknutí, na placatou zemi a na to, že mír znamená donutit Ukrajinu prohrát válku s agresorem. Lidi na Slovensku postihla současně ztráta paměti a ztráta smyslu pro realitu a zvolili ho znovu.

U nás je přes 30 % lidí, kterým nevadí, že budou volit lháře, podvodníka a stbáka a kteří si myslí, že mu jde o jejich blahobyt, že za něj nám bude líp. Lidé zapomněli, jak rozhazováním peněz z oken, jak uplácením voličů rozpoutal inflační spirálu, jak za covidu svým chaotickým a lobbyistickým a bezohledným rozhodováním způsobil, že v porovnání s jinými zeměmi jsme měli o dvacet tisíc mrtvých víc, než třeba srovnatelné Rakousko. Teď je dost reálné, že bude za rok opět řídit tuto zemi, že mu ji svým hlasem předají zmatení voliči, kteří nerozeznají pravdu od lži a skutečnost od fantasmagorie.

Tohle je naše nezávislá a svobodná Česká republika 2024: lidé žijí v alternativní realitě, kde EU je diktatura, naše svoboda je vlastně otroctví a náš blahobyt je v jejich očích bída. A toužebně upírají oči k vládě jednoho muže, podvodníka a věří, že ruskou válku rozpoutali Američané.

Těch 30 % lidí, co volí stbáka, to je naše dědictví komunismu. Jim nevadí, že lže, podvádí, že byl komanč a agent StB, že za naprosto podivných okolností zprivatizoval ohromné majetky, že jsme mu ze svého zaplatili stomilionovou linku na nechutné tousty, oni ho obdivují, jak mu to všechno prochází.

Tihle lidé žijí v přesvědčení, že TGM místo „Nebát se a nekrást“ říkával „Nebát se krást“. Těch 30 % obdivuje, že podvod se vyplácí. Koneckonců, ten dnešní slavný den byl víc jak 30 let slaven jako Den znárodnění, tedy Den velké krádeže a bezpráví. A Andrejko je jedním z nich. Jedním z těch, co komunismu bezohledně využíval k vlastnímu obohacení a pak využil i svých pochybných kontaktů kdoví s kým k vybudování svého pochybného impéria. Andrejko je jedním z těch 30 %, přesněji je tím, kým by se sami chtěli stát. „Všici kradnú“ přece. To je jeho heslo.

TGM říkal „Pravda vítězí“. VH to rozvinul na „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“.

Žijeme v době, kdy pravda se stává pro čím dál víc lidí nerozeznatelná od lži.

Žijeme v době, kdy se z Havlova hesla stala nadávka.

Příští rok u voleb uvidíme, jaký je vztah naší společnosti k pravdě.

Jsem trochu skeptický.

Foto: Iggs - vlastní foto

Letná

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz