Hlavní obsah
Názory a úvahy

Danse Macabre se tančí na Michala Davida

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Iggs - Midjourney

Tomu se nešlo vyhnout. Tohle video oběhlo všechny sítě, skupiny a média: Rozjařený Babiš slaví, poskakuje a tančí.

Článek

Skončily volby s 35% účastí voličů a ANO dosáhlo suverénně nejlepších výsledků (s výjimkou třech krajů). Moderní, liberální strana pracovitých Pirátů dostala slušnou nakládačku a komunisti dosáhli lepšího výsledku než dřív. Plus v krajských zastupitelstvech bude pár obskurních postaviček z SPD, PRO a Trikolory.

Ne, není to katastrofa, při větší účasti a s Prahou to možná bude za rok vypadat jinak – anebo taky ne.

Ale je to hodně na pováženou, kam směřujeme.

Ten tanec rozjařeného Babiše s jeho poddanými má v sobě nádech tragédie. Tady stojíme, po svobodných volbách v roce 2024 a bývalý komouš, nomenklaturní kádr a agent StB, který přišel k miliardovému majetku za záhadných a nikdy nevyjasněných okolností, se raduje z volebního vítězství. Křepčí s Helenou Válkovou, rovněž bývalou kariérní komunistkou, která je pod článkem na téma komunisty zneužívaného ochranného dohledu podepsaná s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Tím, co poslal na smrt Miladu Horákovou, co křičel „nechť rozsudek dopadne jako železná pěst bez nejmenšího slitování“.

A tak se teď spolu kroutí na diskotékovou muziku toho nejpokleslejšího žánru a vkusu, režimního, diskopříběhového Michala Davida, nositele Zemanovy medaile.

Ten tanec završuje oblouk, který začíná volbami roku 1946, kdy jsme si v Československu řekli, že prvorepublikovou politiku rozhádaných a zkorumpovaných stran nechceme, že parlament je asi fakt žvanírna, jak říkal Hitler a jak bude říkat o mnoho let později i Babiš. A tak jsme měli volby napůl svobodné, kde jsme některé strany předem z voleb vyloučili, a zbytek nacpali do jednotné Národní fronty. Ten oblouk začíná tím, že tyto volby vyhrála KSČ s 38 % hlasů. Jak to dopadlo, víme: komunistický puč, vraždění lidí, lágry, devastace země, průmyslu, obchodu a hlavně morálky. Pak pokračuje vzhůru Sametovou revolucí: svobodné volby, a úspěšná snaha vrátit se zpátky do svobodného a prosperujícího světa.

A teď v roce 2024 opět klesá zpět, když svobodné volby vyhrávají ti, co sami svobodu nepotřebují. Co těžili z nesvobody a komunistického režimu.

Lidi si nechali těmi makabrickými postavičkami namluvit, že trpí, že se mají hrozně špatně. Že vláda složená z demokratických stran dělá úplně všechno špatně a že jim něco bere, něco, na co mají právo a něco, co jim hrozně chybí. Že je zbídačuje a všechno to posílá na Ukrajinu. Nechali si dokonce namluvit, že žijeme v nesvobodě, v „nové totalitě“.

A tohle jim říkají bývalí i současní komunisti a tomuhle lidé věří.

A tak budou volit strany, které jim svobodu chtějí vzít, které je chtějí vyslat na ruský orbit, na cestu Slovenska a Maďarska, na cestu k nesvobodě, kde skončí pod vládou gangsterů.

Tak tohle mě napadá, když vidím skřehotavého stbáka radostně tančit na disco muziku: Danse Macabre.

Danse Macabre aneb memento mori. Pamatuj na smrt. Pamatuj na to, že ať si nahrabeš miliard kolik chceš, ať si do kapes nastrkáš, kolik Pražských Jezulátek chceš, umřeš a bude ti to všechno na úplný nic.

Ale samozřejmě můžeš jedenácti milionům lidí v této zemi celkem významně zavařit. Poničit budoucnost.

Já vím, to ti bude taky jedno.

Že se nějak preference totalitního voličského fanklubu změní, to si iluze nedělám. Už tak dlouho poslouchali, jak se máme špatně a jak za to může Fiala a že chtějí mír, že jejich mozek už není schopný logicky uvažovat, najít si fakta a funguje úplně jinak. Oni ten děsivý svět opravdu vidí. A záchranu vidí v odklonu od svobody.

My ostatní bychom ale fakt měli za rok přijít k volbám.

Jinak budeme zase muset postávat po náměstích.

--------

A poznámka pod čarou: To, že jsme měli možnost vidět tyhle převlečené komouše poskakovat na dýze, to není nic náhodného. Kolem Babiše krouží profi fotografové a videografové: tohle video vyhodnotil Babišův PR tým, jako něco, co se pustí ven, protože to u jeho voličů zabere. Na tohle jeho voliči slyší. Tímhle pro ně bude estébák sympatický, lidský, úplně jako oni. Tohle je ten rohlík, kterým je opije.

I tenhle Danse Macabre je vypočítaný na efekt, je součástí jeho permanentní volební kampaně a je našemu mozku naservírovaný ke zpracování.

A zůstane tam dlouho.

---

EDIT: V článku opravena chyba v získaných procentech KSČ a KSS ve volbách roku 1946. Děkuji Michaele za upozornění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz