Hlavní obsah
Názory a úvahy

Boris, krvelační černoši a krajské volby

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Iggs - DALL.E

V pátek se otevřou volební místnosti a půjdeme volit krajské zastupitele a 27 senátorů. Několik dní před volbami si nad námi tlakové níže a výše udělaly dešťový ping pong a z nás následně drsnou louži.

Článek

Na Václaváku roztáhl Okamura absurdní billboardy a všem turistům sděluje, že nás v krajských volbách ochrání před černochy se zakrvácenými noži, před brouky v housce, před válkou a před korespondenčně volícími zombiemi. Jiný blábolivý majitel politického hnutí tvrdil, že jeho krajští zastupitelé vrátí to, co lidu vzala Fialova vláda. Jednak není jasné, jak by to mohli udělat, jednak není jasné, co vláda komu „vzala“ a jednak není jasné, který Faltýnek to bude organizovat. Ale dozajista to udělají. Leda že by ne.

A najednou jim do toho zapršelo. Tlaková níže Boris si pinká deštěm o tlakovou výši a prší. Hydrometeorologové včas (čti: s dostatečným předstihem) varují, vláda včas jedná, hejtmani včas informují, zasedají a organizují. Všechno jede jak má, nikdo si neoblíká oranžovou mikinu, nikdo nevítá čínská letadla s papírovými utěrkami, nikdo nemění ministry a neslibuje, že osobně zaveze hadice do Opavy. Prostě to bez velkých řečí jede.

Řeky sice poničí města a vesnice, ale záchranáři, integrované záchranné služby odvádějí skvělou práci a hejtmani dělají to, co dělat mají: organizují záchranné práce, prostě fungují. A minimalizují škody.

Tahle katastrofa je současně i takový „reality check“, konfrontace s realitou. Krajské volby nejsou o vládě, válce, broucích a vražedných černoších, vy blábolišové. Nejsou o negaci, vzbuzování strachu, či teatrálních gestech. Jsou o krajích. O tom, že když je potřeba, tak mají skutečně pomáhat. Politikové, co přijedou na fotošůt do tornádem zničené vesnice, ať se fakt jdou vycpat.

Jsem zvědavý, jestli nás ta velká voda aspoň trochu poučí. Jsem dost skeptický.

Pořád existují prodavači předražených hrnců babičkám, tzv. šmejdi. Vzbuzují pocit totálního dna a rozpadu státu a slibují, že oni sami všechno zadarmo zařídí. Jiní tvrdí, že žádná voda nebyla a jestli byla, může za to USA, Brusel a vláda. V takové Opavě nebo Jeseníku by snad dostali na budku, ale kdoví, dvacet kilometrů od potopy tomu budou lidé věřit.

Uvidíme. Extrémní počasí je přímým důsledkem klimatické změny, kterou způsobil člověk. To není názor, to je fakt. Že to někdo nechápe, nebo tomu nevěří, na faktu nic nezmění.

A přesto jsme si nedávno dokázali zvolit do evropského parlamentu frajírka s hakenkrajcem na fuseklích, šmejda (= prodavače Zapperu), co si kampaň vybudoval na přiblblém tlachání o tom, že zastaví nějaký „grýndýl“, o kterém si jeho fanoušci asi myslí, že je to sprosté slovo nebo nějaká velká špatnost. Přesto se necháváme přesvědčit, že zásadním tématem krajských voleb jsou černoši s kudlou.

Jsem skeptický, že se poučíme.

Lidi vytvořili několik sbírek na pomoc obětem povodní, pomůžou kraje, pomůže vláda, pomůže Evropská unie.

Ale současně na několika místech naši spoluobčané vykrádali opuštěné domy a rabovali.

Přesto nás někteří politikové straší, že krajské volby mají zabránit „vtažení do války“, „vrátit miliardy“ nebo „zastavit migraci“.

Nebo grýndýl.

Uvidíme, jestli nás ti šmejdi převálcují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz