Hlavní obsah
Názory a úvahy

Gaza: O zahlcování, rozmělňování a odvádění pozornosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dall-e, Iggs

Člověk se v tom ztrácí. Tím snáze, čím usilovněji jsme krmeni stále novými detaily, zahlceni informacemi a představou rovnocennosti všech faktů a událostí.

Článek

A věděli jste, že Československo okupovali Ukrajinci, které tam poslal Ukrajinec Brežněv? Že analýza DNA prokázala, že Hitler měl židovskou krev, jak tedy asi mohl být antisemitou? A Arabové jsou semiti, jak by mohli tedy palestinští Arabové být antisemity, to by přece byli sami proti sobě?

Je to známá dezinformační technika: zahltit lidi spoustou informací, ideálně zčásti pravdivých (viz výše), zarámovat je do chybného kontextu a odvést pozornost jiným směrem. Případně přimět lidi odevzdaně mávnout rukou: kdoví jak to je, je to složité, pravdy se nedobereš, pravda není, všichni lžou.

Že to bylo imperiální Rusko, které vysílalo tanky tu do Maďarska, tu do Československa, kdykoliv se jim zdálo, že se jejich kolonie vzpouzí, že analýza Hitlerovy DNA nemá s hrůzností jeho antisemitismu a holocaustu nic společného, že antisemitismus znamená nenávist k Židům a ne k jazykové rodině, to všechno není důležité, je důležité vnést do debaty zmatek, chaos a způsobit ztrátu orientace.

A podobné je to s Gazou. Problém je to dlouhý, velmi složitý, obě strany se dopustily chyb, nemorálního chování i zločinů. A pokud se rozhodnete sepsat prostý výčet událostí a budete se chtít dohadovat, kdo je dobrý a kdo zlý, máte slušné šance, že se v tom brzy ztratíte jako Jeníček a Mařenka. Nebo Michal Komárek. Pokud vás někdo vtáhne do této debaty, podle toho, na které straně stojíte, budete se vzájemně utloukat argumenty, daty, počty a skončíte ještě zmatenější, než na začátku.

A dopustíte se osmého smrtelného hříchu, totiž hříchu morální ekvivalence.

Šestého října panoval na hranici Gazy a Izraele klid zbraní. Stejně jako pátého. Nebo v září. Nebo před tím. V kibucích žili lidé, z podstaty věci levicového smýšlení, kteří Gazanům pomáhali, třeba tím, že je vozili přes hranici k lékaři. Sedmého října do Izraele vtrhli teroristé z Hamásu a několika dalších menších organizací. Jejich úkolem bylo zabít co nejvíc Izraelců. Jen tak, prostě zabít. Známe hovor jednoho z nich, kdy volá rodičům, otče, otevři WhatsApp, zabil jsem deset Židů, vlastníma rukama jsem zabil deset Židů, řekni to matce, vás syn zabil deset Židů.

Neozbrojených lidí, vraždili děti před očima rodičů a rodiče před očima dětí, sekali jim ruce, hlavy, upalovali. Znásilňovali. Jen tak, aby bylo co nejvíc mrtvých lidí. Dobrých, nebo špatných? Úplně jedno, hlavně že Židů. Smyslem nebyl boj, jen vraždění a mučení Židů.

Je stěží pochopitelné, že je po světě tolik lidí, kteří trpí morální slepotou. Izrael byl donucený jít do války s Hamasem a vkročit do Gazy. Teroristé se zcela záměrně ukrývají mezi civilisty, v podzemí škol a nemocnic a je pro ně naopak velkým bonusem, pokud IDF zabije civilisty. Nevadí jim zabíjet vlastní lidi. Oni jim totiž život neberou, oni jim život dávají, život věčný v ráji. Zatímco když při tom zemře někdo jiný, půjde přímo do pekla. Jim nevadí vyhodit sebe do vzduchu nebo poslat na smrt malého chlapce, protože neumřou, jen přejdou do ráje. Smrt je žádoucí a skvělá.

Dovede si někdo představit, že se izraelská armáda skrývá za židovskými ženami a dětmi? Hamás by z toho měl druhé Vánoce, kdyby vánoce slavil. Dovede si někdo představit, že izraelský voják volá domů, mami, zabil jsem vlastníma rukama deset Arabů, podívej se na WhatsApp? Dovede si někdo představit, že IDF bude honit civilisty, děti bude vraždit před očima rodičů a bude se tím chlubit na sítích?

Ve válce se dějí strašné věci, ale naše civilizace si života váží. A pokud už někdo vraždí, naše civilizace to odsuzuje a stydí se za to. V květnu a červnu 1945 zavraždili Češi v Postoloprtech několik tisíc německých civilistů. Chlubíme se tím? Ne, buď se za to stydíme, nebo to zatloukáme, vytěsňujeme a děláme, že se to nestalo. Hamás se ale vraždami chlubí, lidé tančí v ulicích a oslavují smrt Židů. Lidé skandují From the river to the sea, což v překladu znamená: Izrael nemá právo na existenci. Smeťte Židy do moře.

Tady jsme u onoho osmého smrtelného hříchu, totiž hříchu morální ekvivalence. Nejde o počty. Hamás zabil 1,400 Izraelců, tak máte dovoleno zabít maximálně 1,400 Gazanů a jste si kvit, oko za oko, ale cokoli nad to je zločin.

Mrtvé palestinské dítě rovná se upálené židovské dítě.

Ne, tahle ekvivalence fakt nefunguje. Hamás zabíjel, protože ty děti byly Židé. Izrael zabíjí teroristy, protože je to v jeho zájmu zachování své existence. Necílí na děti. Naopak, snaží se vyhnout civilním obětem. Ty jsou Hamásu úplně ukradené, naopak, čím víc, tím větší sympatie na Západě. V Gaze umírají i děti: je to strašné, války jsou hrozné a nelidské. Za rozpoutání této války ale jednoznačně může Hamás. Může za to civilizace džihádu. Může za to pohrdání pozemským životem. Může za to jejich chorobná nenávist k Židům. Může za to i akceptace teroru ze strany většiny muslimů. A jejich nenávist k Židům.

Palestinci z Gazy Hamás nemají rádi, protože za tu dobu, co je u moci, odhalil svoji neschopnost cokoli řídit a zlepšit život lidí. O to je horší, že valná většina Gazanů s vražděním Židů Hamasem problém nemá. Pro ně je to jedna z mála správných věcí, které Hamas kdy udělal: 75 % z nich útok podporuje, 81 % schvaluje, podporuje nebo je jim to jedno.

Vůbec není třeba znát celou složitou historii palestinského konfliktu. Hádat se o jednotlivostech.

K tomu, abyste správně zorientovali svůj morální kompas, tohle stačí.

---

Dokud muslimové nebudou pořádat statisícové pochody v největších evropských městech vášnivě odsuzující džihádistický teror, odsuzující vraždění Hamásu, Hizballáhu, Boko Haram, Islámského státu, dokud nevykopou z modliteben islamisty šířící nenávist k Židům, gayům a nevěřícím, do té doby nebude naděje na mírové řešení.

---

Doporučuji k poslechu:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám