Hlavní obsah
Názory a úvahy

O zločinu falešné ekvivalence

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Midjourney - Iggs

Tak nám náš novodobý ruský Hitler nabídl humanitární pomoc. Pro ty, kdo trpí, když jim jejich vlastní země „vnucuje destruktivní neoliberální ideologická východiska, která jsou v protikladu s tradičními ruskými duchovně mravními hodnotami“.

Článek

Údajně mu tento významný počin ke dnešnímu dni přinesl už na 400 žadatelů o morální azyl ze zkažené Gejropy a vůbec, z „kolektivního Západu“.

Není to nic jiného než klasická manipulativní technika jménem falešná ekvivalence. Bohužel zaprvé kolem nás je jí spousta a bohužel zadruhé, skvěle funguje.

Představte si dva lidi: vlevo lékaře, chirurga, který drží v ruce ostrý, zakrvácený nůž. Vpravo stojí vrah, který právě zabil člověka a v ruce drží taky ostrý, zakrvácený nůž. Falešná ekvivalence znamená, že budeme říkat, že mezi nimi není rozdíl: oba přece v ruce drží zakrvácený nůž. Jsou tedy stejní. Falešná ekvivalence nabere grády, když ještě lékařův pacient shodou nešťastných náhod zemře, pak je to už úplně jasné: lékař je vrah a vrah zas tak nic moc špatného neprovedl, vždyť vraždí i lékaři a nikdo se nebouří, proč by tedy nemohli i obyčejní lidé.

Tak abychom si to s tím Ruskem ujasnili: je to země, kde vás sbalí a odlifrujou do koncentráku za polárním kruhem za to, že vyjdete na náměstí s prázdnou stránkou A4. Kde dvanáctiletá holčička nakreslí ve škole protiválečný obrázek a jejího tatínka pošlou na dva roky do lochu a ji do děcáku. Kde vypadávají lidé z oken, ale nikdo nic nevyšetřuje, i když všichni vědí, že to byla vražda. Kde nejenom že se novináři posílají do koncentráků, ale rovnou se i vraždí. Kde neexistuje svoboda slova a na internetu si neotevřete ruské BBC, hesla Wikipedie o Rusku, Youtube, Facebook, vůbec se nedostanete na tisíce zahraničních stránek. Kde lidský život má cenu tak nanejvýš sady ručníků.

Tohle je země „tradičních ruských duchovně mravních hodnot“ budovaných staletími despotismu carů, tyranie bolševiků, čekistů, kágébáků a chlapáků z FSB a GRU. Morálních hodnot vyrostlých na hladomorech, koncentrácích, masovém vyvražďování vlastních lidí i cizích národů. Země bez svobody: bez svobody slova a bez svobodných voleb. Země bez naděje. S dvojnásobným počtem sebevražd než v ČR, s uchlastanými mužiky umírajícími většinou dřív, než dosáhnou důchodu, s dětskou mortalitou dvakrát vyšší než u nás a s nadějí na dožití o 7 let nižší než u nás, zemí ve válce, kde ani netuší, jestli mají mrtvých a zmrzačených jen sto tisíc nebo už půl milionu.

Ale nesmíte tam „propagovat“ LGBT, jinak vás v lepším případě zmlátí, v horším jdete do vězení. Neb menšiny tam mají právo nanejvýš tak držet hubu. Tradičně.

V našem světě je svoboda slova, máme svobodné volby, kdokoliv se rozhodne, může kandidovat, šířit své názory – dokonce i ty nejsprostější lži může vydávat za názor a psát si to kam chce. Menšiny mají svá práva, máte svobodu shromažďovací a kdokoliv chce, si může uspořádat demonstraci nebo průvod či veselici. Žijeme v blahobytu, v právním státě, ve svobodě.

Přesto dlouholetá ruská masírka dokáže přesvědčit lidi ze svobodného světa, že se mají hůř a že to oni žijí v nesvobodě. Že je utrpení žít ve společnosti, která dbá na práva menšin, udržitelnost rozvoje, ekologické technologie a že země, kde 30 % venkovanů nemá splachovací záchod, prosperuje více než my. Že pochod LBGT jednou za rok a snaha o narovnání manželství znamená útok na rodinu a že země uchlastaných mužiků a s desetinásobně vyšším počtem vražd než u nás (přepočteno na 100,000), je zemí tradičních hodnot a morálky.

Jsou tady u nás lidé, kteří tomu upřímně věří. Pro které to je realita.

Ne, oni ale za Putinem neodjedou. Oni tady budou volit.

V naší zemi netrpíme na nedostatek šmejdů. Někteří prodávají důchodcům násobně předražené hrnce, jiní podvádějí s nabídkou „finančních služeb“. A asi ti nejhorší z nejhorších hazardují s budoucností země. S těmi nejzásadnějšími zájmy ČR.

Politikové, kteří větří moc a peníze. Za cenu ohrožení životních zájmů České republiky budou slibovat nesmysly. Že zastaví LGBT. Že Green Deal je něco zlého a oni to zastaví a rázem bude dobře. Že nemá smysl podporovat Ukrajinu, že se máme špatně a že to 1 % HDP (které se nám vrátí) by zachránilo mýtické samoživitelky a obnovilo blahobyt. Že žijeme v totalitě, nesvobodě a lidé nesmí říkat, co si myslí.

Milionkrát opakované lži začnou lidé věřit, jakkoliv absurdní může být. Jsou na to dnes celkem přesvědčivé výzkumy.

Nezodpovědní politikové budou dál porovnávat neporovnatelné, hazardovat s budoucností této země. Pro prachy. Pro větší dotace. Pro moc.

Teď je čas nemlčet. Za rok po volbách může být pozdě.

A říkat, jak se věci mají. Že chirurgův zakrvácený nůž není stejná věc, jako nůž vraha.

Že členství v KSČ není stejné u nomenklaturního kádra, agenta StB, který záhadně přišel k miliardovému majetku a u vojáka, který celý profesní život sloužil vlasti a nasazoval za ni život a pochopil, co je svoboda a demokracie.

Že Rusko je zásadním ohrožením naší svobody a prosperity a že jeho tradiční hodnoty jako koncentráky, vraždění, vládu gangsterů a bídu tady fakt nechceme.

-----

Odkazy:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz