Hlavní obsah
Názory a úvahy

Volby, Turek a Hamelnští

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Iggs - LeonardoAI

Tak mi domů přišly hlasovací lístky pro volby do Evropského parlamentu. 36 velkých papírů v obálce, demokracie holt něco stojí.

Článek

Rád se koukám na tu spoustu potištěného papíru; pocházím totiž ještě z doby, kdy u nás žádné svobodné volby nebývaly.

Člověk by si mohl dělat legraci ze všech těch obskurních projektů, jako ANO s mimozemšťany nebo Uzra: nevolte nás či Lepší život pro lidi, min. mzda 70,000, návrat cen před rok 2019 a STOP válce. Z toho, jak někteří pochopili, že volební lístky jsou levnou reklamou nebo se rozčilovat, že volby vám po překročení pouhého jednoho procenta přinesou 30 Kč za každý hlas: no neber to, fakt levně vydělané miliony. V minulých eurovolbách inkasovalo ANO, vytrolíme europarlament 1,111,380 korun.

Ale tohle je jen malá cena za demokracii.

Daleko horší zprávou jsou ti, co vědí, že nás utáhnou na naše obavy, strachy, nejistoty, na to, že svět, kterému nerozumíme, v nás vzbuzuje úzkost. Nejistota a nepředvídatelnost vzbuzuje stres. A my potřebujeme snadnou a rychlou odpověď.

Tihle už mají dobře odzkoušené, že když zahrajou tu naši, půjdeme za nimi jako krysy z Hamelnu. Že za to zaplatíme, že si pak krysař přijde i pro naše děti, to nevíme - tak daleko jsme to nedočetli.

Grýn dýl, seberou vám vaše auta! A my místo abychom pochopili, že je v zájmu nás všech naskočit na vlak a pracovat a rozvíjet nové technologie a využít příležitosti, tak jak to dělají v celém světě, necháme se rádi a vděčně obalamutit, že žádná člověkem způsobená klimatická změna neexistuje, že stačí zvolit krysaře a ten zapíská a prostě to všechno zatrhne a my budeme navždycky šťastně jezdit našimi diesly a svět začne kráčet časem zpět. Že když zavřeme oči, problém zmizí.

Největší téma českých eurovoleb je migrační strašák, jen nějak nikdo neráčí zaregistrovat, že se nám muslimští migranti vyhýbají jako kříži a že černoši z Ghany tady už dávno makají pro DHL a Wolta. Podléháme iluzi, že svět je tak jednoduchý, jak nám to tihle krysaři slibují: zvolte mě a zakážu Grýn Dýl. Zakážu migraci. Zakážu válku. Svět bude jako dřív, když byl ještě v pořádku a nám bylo dvacet.

Velký houby s voctem. Jediné, co dokážeme, že dáme na pět let těmhle týpkům hodně, ale fakt hodně solidní kapesný. A až si pak krysař přijde pro naše děti, ani to nezaregistrujeme.

Když zahrajou tu naši, uvěříme, protože věřit chceme. Blonďáček, který umí česky a říká přesně to, co se nám líbí: že vyžene Ukrajince, že zastaví Grýn Dýl, že zakáže migraci, to vše zakáže, stačí ho jen zvolit, tak jednoduché to je.

Nevadí, že je to jen narcistní hlupák, který nechápe vědu a tvrdí naprosté krávoviny, jako že globální oteplování nezpůsobují emise skleníkových plynů, to nevadí, protože právě to chceme slyšet.

Že založil podvodnou firmu a prodával podvodné přístroje, které tvrdí, že vás za ohromný prachy vyléčí z nemoci, kterou nemáte – nevadí, protože – teď nevím, ale určitě si to nějak později zracionalizuju, protože se mi líbí, že zakáže Grýn Dýl a ochrání nás před migranty a vyžene Ukrajince.

Že má na závodnické přilbě ohromný znak řecké fašistické strany Zlatý úsvit, že se fotí se svícnem s hákenkrajcem, že hajluje ze staženého okýnka auta, že píše na fejsbuk “..dárky (mi) nenosí Satan Klaus z koncentračních obchodních center ale klade mi je s láskou Bubák, Hitler a Ježíšek", a „Ještě budete rádi za strejdu Adolfa a budete mě prosit abych to uchopil do svých pověstných rukou osudu!“, nevadí, to všechno je přece jen černý humor kombinovaný se sběratelstvím, jak by to mohl být nácek, když zastaví Grýn Dýl a migranty a to se mi moc líbí.

Že se na jeho zádech šplhá do europarlamentu Staněk, známá neschopná Zemanova loutka nebo Macinka, jeho tvůrce z Institutu Václava Klause, nevadí, hlavně že vyžene ty Ukrajince.

Necháme se tak snadno, tak levně obamalutit od lidí, kteří slibují nemožné. Jen proto, že to chceme slyšet, že nám to zní tak hezky.

Stbák nás straší migranty, které nám Piráti nastěhují do chalup, straší válkou, kterou rozpoutá prezident, straší, že nám seberou auta, že místo masa budeme jíst brouky, že zakážou krávy, že zakážou svobodu slova. Ale když zvolíme jeho korpulentní obarvenou blonďatou loutku do europarlamentu, všechno, čím nás strašil, zázračně zmizí.

Pamatujete? „Stop imigrantům a Drahošovi, tato země je naše! Volte Zemana!“ Zafungovalo to a na Hradě jsme pak měli detašované pracoviště ruských tajných služeb, jeho úředníci kradli, co uviděli a Zeman se nás pokoušel prodat Rusku a Číně.

Tak hlavně že zastavil ty migranty, že.

Takhle jsme my tady hloupí. A znova a znova skáčeme na stejné triky.

O víkendu ukážeme, jestli jsme se aspoň trochu poučili.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz