Hlavní obsah
Názory a úvahy

Volební právo důchodců? A co pitomců?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Iggs - Dall-e

volby

Všiml jsem si, že místní blogeři na Seznamu začali řešit volební právo důchodců, neboť kdo nalítne na předražené hrnce, nacpe prachy do bitcoinového automatu nebo volí Babiše, si prostě volební právo nezasluhuje.

Článek

Inu, povím vám jedno tajemství. Životní moudro, chtělo by se říci: Nejde o to, že by důchodci byli nesvéprávní pošukové. Věk jen vypíchne to podstatné. Z mladého, moudrého člověka se stane starý moudrý člověk. A z mladého pitomce se stane jen a jen starý pitomec.

Životní zkušenosti? Ale jistě, ale k tomu, abyste přetavili životní zkušenosti do moudrosti potřebujete právě tu moudrost. Bez ní vám jsou zkušenosti na houby.

Je fakt, že když jste mladí, dokážete svůj intelektuální deficit krýt mnohem lépe: taková krásná, dlouhonohá slečna, který chlap je v takovém případě schopen odhalit její plytkost? Nevím, jak slečny, jestli jim sixpack také dokáže zatemnit rozum, ale jisté je, že za mlada se blbost skrývá snadněji.

Omezíte-li tedy volební právo hloupým důchodcům, omezíte ho i moudrým důchodcům. Tudy cesta nevede.

I já si ale přispěchám se skvělým návrhem: omezme volební právo pitomcům!

Jak to udělat? Inu, zde je můj skromný návrh:

1/ Povinná registrace voličů, pokud chcete volit, musíte se zaregistrovat. Součástí registrace bude snadný a lehký test, maximálně pět otázek vlasteneckého typu:

- Kdo namaloval Hynaisovu oponu?

- Jaká řeka protéká Ústím nad Labem?

- Ve kterém městě je Pražský hrad?

2/ Výsledek by se nikdo nedozvěděl. Hlupák si je tak jistý svojí moudrostí, takže by ho ani na chvíli nenapadlo, že mohl odpovědět špatně. Takovéto opatření zabrání, aby se hlupáci následně srocovali a protestovali.

3/ Výsledek testu určí, zda si volební právo ponecháte. Volit budou lidé chodit pořád stejně, jen těm, co nedokážou zodpovědět otázky testu, hlas propadne a nezapočítá se.

Tímto způsobem se podaří alespoň z malé části eliminovat volební potenciál naprostých kreténů a poslanecká sněmovna bude vypadat výrazně jinak.

Jak, to neprozradím.

Nechci trkat hloupé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám