Hlavní obsah

Spotřební daň na víno? Média ji špatně prezentují

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem Českého vinařského svazu

Logo, kterým chtějí naši vinaři upozornit na to, jak je jejich obor zranitelný.

Jestli my Češi něco nemáme rádi, tak jsou to výjimky (pro ostatní).

Článek

V poslední době ve veřejném prostoru rezonuje téma spotřební daně na tiché víno. Pojmem tiché víno rozumějme klasické víno bez bublinek, jako jsou například sekty. Názory odborníků na tuto záležitost se různí stejně jako názory politiků. Někdo ve spotřební dani na tiché víno vidí 2 miliardy do státní kasy, jiný oponuje, že ony dvě miliardy bude stát samotné vybrání této daně.

Jak je na tom názor veřejnosti? Včera vyšel na Novinkách článek s titulkem: „Zdanění tichého vína ve sněmovně narazí. K odporu ldovců se přidala opozice.“ Článek je k dispozici zde. Součástí článku byla anketa, která se lidí ptala, zda mají mít vinaři výjimku na tiché víno ze spotřební daně. Anketa dopadla naprosto jednoznačně. Téměř 77 % tazatelů odpovědělo ne.

A zde se dostáváme k jádru věci. Touha po spravedlnosti je jakousi naší přirozeností a pokud otázku takto formulujeme, tak se odpověď přímo nabízí… Proč by měl mít někdo výjimku, snad by měla být stejná pravidla pro všechny!

Naprosto souhlasím. Ve vinařských zemích Evropy spotřební daň na víno není, takže přicházím s novou anketou:

Anketa

Mají mít čeští vinaři stejné podmínky jako vinaři z jiných vinařských zemí EU?
ano
100 %
ne
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz