Hlavní obsah
Názory a úvahy

Brexit, brenter a jednací jazyk EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ing. Martin Dokoupil

brenter Británie do EU

Brexit má Británie za sebou, brenter do EU jen tak hned nebude, i když si Británie pohoršila. Na jakém jednacím jazyku se EU do budoucna dohodne? Esperanto je kandidát ke komunikaci, ale nejen ten.

Článek
Foto: https://cs.wikipedia.org/wiki/Esperanto

brenter Británie do EU

S odchodem Británie z Evropské unie 01. 02. 2020 se značně zkomplikovala i jedna věc, o které se málo nemluví. Jednacím jazykem EU může být jen jazyk členské země, což angličtina nyní není. Že bychom se po němčině a ruštině učili další jazyk zbytečně? (Brenter - tedy znovu vstup Británie do EU asi jen tak hned nebude, i když si Británie pohoršila po všech směrech.) Británie chce prosadit a prosazovat Commonwealth se svými bývalými koloniemi. Doba se ale značně změnila.

Je samozřejmě věcí EU na jakém jednacím jazyku se EU do budoucna dohodne. Na koni je nyní opět němčina, francouzština, španělština a italština. Ozývá se třeba i polština a ukrajinština anebo mezislovanský jazyk interslavic (medžuslovjansky).

Esperantisté by byly samozřejmě rádi, kdyby se jednacím jazykem Evropské unie stalo esperanto. Esperanto je neutrální jazyk – umělý konstrukt, tvořený z většiny ze slovní zásoby evropských jazyků. Esperanto nemá výjimky, je logické se snadno odvoditelnými slovy a výrazy, pravidelné, má obrovskou vyjadřovací schopnost, převyšující vyspělé národní jazyky. Stalo by se sjednocujícím prvkem nejenom Evropy.

Tak uvidíme, jestli to do budoucna po anglickém rozloučení Bye bye, bude přivítání Gutten Tag, Zdravstvujťe, Dzien dobry anebo třeba esperantské Bonan tagon či medžuslovjansky Dobryj Den.

Foto: https://cs.wikipedia.org/wiki/Esperanto

tvůrce esperanta Dr. Ludwig Lazar Zamenhof

Foto: https://cs.wikipedia.org/wiki/Esperanto

vlajka esperanta - mezinárodního umělého jazyka

zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Esperanto

https://cs.wikipedia.org/wiki/Brexit

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz