Hlavní obsah

Čeká nás změna času: Strašák, který s sebou přináší kratší dny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

V noci na neděli se nám mění opět čas, jste připraveni na kratší dny?

Změna z letní času na zimní je za humny. Pojďme si užít poslední týden se starým časem a připravme se na nový zimní režim.

Článek

Podzimní největší strašák je za rohem, a to nemluvím o Dušičkách či Halloweenu. Změna letního času na zimní se o víkendu stane realitou. Proč se tomu tak děje a jak se na ni připravit? To si dnes projdeme.

Kdy se mění čas?

Změna času náš čeká tuto neděli 27. října 2024. Ve 3:00 se hodiny posunou o jednu hodinu zpět. Díky tomu získáme hodinku navíc. To se bude hodit hlavně na nějaké noční párty.

Proč se mění čas?

Změna času je svým způsobem přežitek z dob minulých, kdy ke změně času docházelo hlavně kvůli využití denního světla. Díky tomu se snížila spotřeba energie a docházelo k úsporám.

V posledních letech se často řeší, že by došlo ke zrušení změn času. Ale stále se odborníci nemohou shodnout na tom, který čas je pro nás lepší. Vybrat letní nebo zimní?

Anketa

Oceníte případné zrušení změny času?
Ano.
50 %
Ne.
50 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Změna času ničí rutinu

Třeba zažíváte to samé jako já. Naučíte se po x letech snídat a hodí vám do toho vidle změna času. A teď jak udržet nový návyk?

Každy z nás změnu času pociťuje jiným způsobem. Někteří šťastlivci tím nijak netrpí, ale k nim bohužel nepatřím. Nejvíce bojuji s tím, že je méně sluníčka během dne, ta brzká tma není nic moc.

Tipy, jak se nenechat ovlivnit změnou času:

  • Začněte postupně upravovat svůj denní režim: Stačí každý den se posunout o 10 minut, aby si tělo postupně zvyklo.
  • Využívejte denní světlo: I kdyby jste ven měli jít jen na půl hodiny, využijte to. Naberte si energii do zásoby.
  • Dbejte na pravidelný spánek: Nenechte se ráno odradit tmou a vstaňte na první dobrou. Nespoléhejte se na probuzení sluníčkem.
  • Posilujte imunitu: Zima nás silně ovlivňuje, proto je důležité se posilovat vitamíny a dostatečným přísunem vody. Nezapomínejte na pravidelný pohyb.

Změnou času netrpí jen lidé

Vždy si vzpomenu na našeho kocoura, když jsem byla malá. Byl zvyklý, že v šest hodin ráno chodíme na autobus, tak se v ten čas vracel z nočních výletů do našich teplých peřin. Jakmile se změnil čas, byl dotčený, že mu nikdo neotevře dveře. Dobrý tři týdny mu trvalo, než si zvyknul, že vstáváme v jiný čas.

Nejlíp to snášela naše fenka, ta prostě prospala celou noc. Ať už byla změna času nebo ne. Hlídala domov tak usilovně, že chrápala přes celou ves.

Jak zvládáte změnu času?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz