Hlavní obsah
Cestování

Cestovní pojištění: Co všechno zahrnuje a proč se vyplatí na dovolené

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Inspirace od tety/Adobe Firefly

Chata uprostřed pastvin v horách.

Než vyrazíte na dovolenou, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění. Jedete vlastním autem? Právě proto si přečtěte můj článek, který vám ukáže, jak na klidnou dovolenou.

Článek

Pokud plánujete dovolenou autem, karavanem nebo milujete životní styl „vanlife“, zbystřete. Mnoho lidí zapomíná na důležité pojištění vozidla pro cesty do zahraničí. Přitom je jeho sjednání snadné a cenově dostupné.

Proč si před odjezdem zařídit cestovko?

Osobně to vnímám jako nutný doplněk, abych si dovolenou užila naplno. Protože i banální úraz nebo porucha na vozidle se mohou v zahraničí dost prodražit.

Cestovní pojištění si můžete zařídit buď jen na termín dovolené, nebo si můžete zařídit i roční smlouvu. Ta se vyplatí hlavně těm, kteří do zahraničí vyrazí několikrát ročně.

Osobně jsem využila té krátkodobé varianty, protože jsme řešili i připojištění našeho vozidla.

Pokud vyrážíte do zahraničí vlastním vozidlem, můžete si k pojištění vozidla sjednat rozšířenou asistenční službu. Doporučuji také zvážit možnost připojištění vozidla přímo do cestovního pojištění. Cena připojištění vozidla na 14 dní se obvykle pohybuje okolo 700 Kč.
Markéta Paločková - pojišťovací makléřka

Je lepší pojistit rozšířenou asistenci k autu nebo tedy využít cestovní pojištění?

Obě varianty nejsou špatně. Jen u rozšířených asistencí ve smlouvě u pojištění vozidla poté musíte myslet na to, že budete opět chtít riziko zrušit. Když na to zapomenete, budete zbytečně platit více.

U cestovního pojištění je výhoda ta, že už na začátku zadáte termín dovolené. Nemusíte pak myslet na to, že něco musíte rušit či měnit. Za mě to byla ideální volba, určitě bych zapomněla smlouvu upravit.

S čím pomůže cestovní pojištění za volantem?

  • Příjezd a práce technika v případě poruchy
  • Ubytování v hotelu
  • Tlumočník na telefonu
  • Odtah vozidla do místa bydliště nebo nejbližšího servisu
  • Náhradní vozidlo
  • Náhradní řidič na cestu domů
  • Finanční pomoc
  • Asistence 24 hodin denně
Foto: Foto: Unsplash

Dovolená s dodávkou může být skvělou alternativou, úspora peněz a hlavně nezapomenutelné výhledy přímo z postele.

Na co při sjednání pojištění nezapomenout?

Jakmile vyrážíte na vysokohorskou turistiku, jedete s partou biketrial nebo se chcete potápět, musíte si připojistit „rizikové sporty“. I já si myslela, že rizikové sporty jsou např. rafting nebo bungee jumping. Tak se pro jistotu zeptejte svého poradce.

Co je to repatriace v rámci cestovního pojištění?

Repatriace se postará o to, aby vám pojišťovna pomohla s převozem zpět do České republiky. Ať už jde o zranění, nemoc či smrt pojištěného.

Cena převozu těla ze zahraničí se liší dle navštívené země, částka se pohybuje od 70 tis. korun, ale např. z Ameriky se to může dostat až k 5 mil. korun.

Repatriace se schovává do pojištění léčebných výloh, proto pozor na sjednanou pojistnou částku.

Kde si můžu sjednat pojištění?

U svého pojišťovacího poradce, pojišťovně nebo i v bance. Banky často nabízí cestovní pojištění za pár korun v rámci vašeho bankovního účtu. Zde pozor na rozsah pojištění, ať nemáte sice levnou pojistku, ale malé limity krytí.

Anketa

Sjednáváš si cestovní pojištění před odjezdem na dovolenou?
Ano, vždy.
50 %
Ano, když jedu někam daleko.
50 %
Ne, je to zbytečné.
0 %
Ne, mám štěstí.
0 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Ať už vyrazíte kamkoliv, vždy se rozhodujte podle toho, kam vyrážíte a s jakým cílem. Podle toho poté řešte pojištění. Nezapomeňte si vytisknout zelenou kartu, v zahraničí vám verze v telefonu nebude stačit.

Užijte si krásnou dovolenou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz