Hlavní obsah
Aktuální dění

Houbařské žně: Kam vyrazit a jaká místa raději vynechat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Poslední dva týdny jsou houbařským rájem, už jste také vyrazili na houby?

Houbaření je koníček, který nemá u nás obdoby. Kdo nikdy nebyl v lese na houbách? Takového člověka bychom hledali obtížně. Kam se vyplatí vyrazit na houby? Na to se dnes podíváme.

Článek

Houbaření je krásný koníček, nese s sebou mnoho vzpomínek nejen z dětství. Ne všichni ale ví, kam na ně vyrazit. Čeho se držet, ať najdeme svůj houbařský kousek štěstí?

Na houby se chodí časně

Je pravda, že když vyrazíme s manželem na houby odpoledne, mnozí se chytají za hlavu. Ale ono to s tím časem tak horké není.

Jsou místa, kde opravdu musíte vyrazit časně ráno. Jde hlavně o lesy v blízkosti měst. Ale když jedete někam, kde lišky dávají dobrou noc, tak ve finále chybu neudělá ani ten, co si rád pospí.

Kdy vyrazit na houby?

Ideálně 2 až 3 dny po dešti, aby byla šance nějaké houby nasbírat. Houbám svědčí teploty od 15 - 20 °C. Pokud tedy dva dny po dešti je příjemné podzimní počasí, houby rostou jak divé.

Výběr lokality

  1. Správný houbař vám své místo jen tak neprozradí, když to udělá, většinou v tom lese pak nic nenajde. To je třeba má poslední zkušenost, ale už jsem poučená.
  2. Nedržte se přesvědčení, že zrovna sem půjde každý. Opak může být pravdou. Také se nám stalo, že jsme na houby jeli desítky kilometrů. Ale kamarád nedaleko města našel lepší úrodu než my.
  3. Když lze snadno u lesa zaparkovat, tak to bude lákat další lidi. Výběr tedy řešte i s ohledem dostupnosti lesa.
  4. Místo vybírejte podle toho, jaké houby hledáte. Pokud milujete kozáky a křemenáče, chce to lesy s břízkami; jinak je prostě nenajdete.
  5. Nejezděte na propagovaná místa, tady je jasné, že nebudete v lese mít klid na houbaření.

Nesbírejte houby, které neznáte.

Toho se držet je základ, který vám může zachránit život. Některé houby se hůře rozeznávají, když si nejste jistí je lepší sáhnout po známé houbě. Osobně si houby fotím a pak diskutuji s přáteli o tom, co to asi bylo za druh. A příště už vím, jestli smí domů nebo ne.

Co z hub uvařit?

Receptů je velké množství, někdo miluje řízečky z bedlí, druhý zas omáčku z lišek pod maso. Já osobně miluju smaženici, ta párkrát do roka prostě v jídelníčku nesmí chybět.

Pokud hub najdete hodně, můžete je usušit, udělat si je na kyselo a nebo si je zamrazit. Před zamražením je musíte ještě na několik minut povařit. Houby pak mají konzistenci i chuť jako když si je donesete domů a zabráníte tím také množení bakterií a plísní.

Vyražte také do lesa a užijte si krásy podzimu. Nejenže něco uděláte pro své zdraví, ale ještě si můžete pochutnat na vynikajících jídlech z hub. A to se vyplatí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz