Článek
Tajné cesty do spíže za čerstvě upečeným cukrovím znají všichni milovníci vánočního pečení. Máma nadává, že nic nezbude na Vánoce, ale tahle tradiční adventní atmosféra spojená s vůní vanilky, koření a másla prostě k prosinci patří. Letos jsem na doporučení kamarádky Martiny vyzkoušela starý rodinný recept na kokosové pracny. Jak rádi píší všichni pisálci: „Spadla mi z toho nejen brada, ale málem i zuby z huby.“
Kokosové pracny jsem popravdě neznala a moje vánoční cukroví se každoročně skládalo z klasických medvědích tlap s kakaem, vanilkových rohlíčků a lineckého. Když jsem letos dopekla tradiční várku kakaových pracen, přemýšlela jsem, jestli se vlastně dělají i jiné verze. Mimo kokosu jsem dostala také zajímavý tip od čtenáře, a to péct bez kakaa, ale se skořicí a hřebíčkem, to popravdě ještě chci vyzkoušet, to mi prostě nedá.
Medvědí tlapy se u nás doma dělají po generace, já zavádím nově i kokosové.
Kokosová varianta pro ty, kdo kakao nemusí
Klasické pracny se tradičně pečou s kakaem, mletými vlašskými ořechy a případně s kořením. Tahle kombinace vytváří výraznou kakaovou chuť, kterou miluje většina strávníků. Jenže ne každý má rád kakao ve vánočním cukroví.
Kokosové pracny nabízejí exotickou chuť, která je úplně jiná než tradiční kakaové sušenky. Příprava je stejně jednoduchá a výsledek překvapí i zkušené pekařky.
Recept na kokosové pracny
Doporučuji si tento recept zapsat, protože vás opravdu nadchne výsledek vašeho snažení. Recept je na opravdu velkou dávku, osobně jsem si udělala poloviční, pro menší rodinu bohatě stačí.
Ingredience
- 250 g moučkového cukru
- 250 g Hery
- 250 g kokosu
- 600 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 2 lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
Postup
- Těsto zadělejte robotem nebo ručně v misce, dokud nevznikne pevná hmota. Poté ho zabalte do fólie a nechte odležet v lednici přes noc. Nebojte se toho, že je hutné, je to tak správně.
- Druhý den vezměte formičky na pracny a poctivě je plňte ze 3/4, aby se pak hezky daly vyklápět.
- Pečte v troubě na 180 °C zhruba 10 až 15 minut. U horkovzdušné trouby zkuste nižší teplotu. Jakmile pracny začnou zlátnout, rovnou je vytáhněte z trouby. Pár minut po vytažení je vyklopte z formiček a nechte vychladnout na mřížce.
- Na závěr můžete pracny posypat moučkovým cukrem, ale není to potřeba, protože jsou sladké i tak dost.
Proč se dává polohrubá mouka?
Použití polohrubé mouky může na první pohled působit divně, protože většina receptů na vánoční cukroví počítá s hladkou moukou. Těsto po zadělání vypadá opravdu hutně a může to vzbudit obavy, jestli se pracny vůbec podaří.
Právě díky polohrubé mouce však drží hotové pracny tvar a vyklopí se z formiček lehce. Viděla jsem na internetu později při větším bádání recepty s použitím hladké mouky, ale poměry surovin se lišily.

Mrzí mě, že se nedochovaly staré formičky po minulé generaci, měly krásné tvary a vzory.
Formičky se mnohdy dědí desítky let
Kovové formičky na pracny se v rodinách dědí klidně několik generací a každá má své oblíbené tvary. Medvědí tlapy vypadají nezaměnitelně, ale stejné těsto se peče i ve formičkách na ořechy.
Pak se stává, že váš partner ochutná cukroví a diví se, protože u nich doma vypadaly pracny úplně jinak. Každá rodina má své specifické formy a často se k nim váže nostalgická vzpomínka na babičku.
Jak zvládnout pečení s jedním plechem formiček
Pokud máte formičky pouze na jeden plech, nemusíte ztrácet čas čekáním, než vychladnou. Připravte si jeden plech s formičkami na pracny a ještě k tomu dva plechy s jiným druhem cukroví.
Tím pádem vám trouba běží bez přestávky a celý proces jde mnohem rychleji. Samotné zadělání těsta zabere maximálně 10 minut, pokud máte robot, ještě rychleji.
Přizpůsobte recept vlastním chutím
Základní recept můžete změnit podle toho, co máte rádi. Do těsta můžete přidat citronovou kůru pro silnější vůni a osvěžující chuť, která krásně doplní kokosovou sladkost.
Z kokosového těsta se dají dělat i plněné ořechy nebo rohlíčky, protože chuť kokosu se hodí do různých tvarů cukroví.
Kokosové pracny naplní domácnost exotickými vůněmi
Když zvládnete kokosové pracny, můžete zkusit i další tradiční recepty. Linecké cukroví vyžaduje větší trpělivost, vanilkové rohlíčky zase jemnost při tvarování.
Správné zacházení se surovinami a dodržení postupu rozhodují o tom, jestli se cukroví podaří. Vánoční pečení spojuje rodiny a vytváří vzpomínky na celý život. Kokosové medvědí tlapy jsou skvělý začátek pro každého, kdo chce naplnit domácnost sladkou vůní a pochutnat si na křehkém cukroví připraveném vlastníma rukama. Užijte si pečení!
Zdroj: Inspirace od tety





