Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Práce z domova: Od lenošení k vyšší efektivitě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se svolením Tuty služby

Fotografie pracovního stolu.

Jak přejít od lenošení na gauči k efektivnímu využití času? Práce z domova vám pomůže lépe hospodařit s časem, což vám umožní najít si i čas na sebe.

Článek

Před pandemií se práce z domova moc neřešila, tzv. home office měli možnost využívat převážně pracovníci velkých korporátů. Často řešení práce na dálku využívaly maminky, nebo pracovníci, kteří si vzali pohotovost či přesčas. U malých společností to bylo bráno jako sprosté slovo. Nicméně pandemii ukázala, že práce z domova není jen úsporné řešení pro firmy, ale hlavně efektivnější způsob práce.

Efektivita nebo prokrastinace?

Mezi lidmi často panuje názor, že se lidé doma určitě nepředřou. Opak je však pravdou. Osobně práci z domova využívám téměř 7 let a efektivita doma je mnohem vyšší než v kanceláři. Samozřejmě, že záleží na jednotlivci jako takovém. Pokud někdo nemá motivaci pracovat efektivně v kanceláři, nelze očekávat, že se jeho přístup změní v domácím prostředí.

Proč můžeme být efektivnější doma než v kanceláři?

Jakmile si člověk pečlivě nastaví rozvrh a pravidelně dodržuje time management, práce rychle utíká. Disciplína a plánování - to je základ, na kterém to stojí.

Doma nepotkáte kolegyni u kávovaru, takže se s nikým nezapovídáte. Když se něco pokazí, nepůjdete si postěžovat kolegům, jaký den blbec dnes máte. Nebo když se vám nechce do složitého úkolu, raději jdete pomoct kolegům s něčím jiným.

Doma tyto rušivé elementy nemáte. Samozřejmě, maminky mohou namítnout, že děti jsou velkým rušivým elementem. Ale i v tomto případě platí, že umět si práci dobře rozplánovat a vybrat si časy, kdy máte klid, je klíčové.

Co pomáhá k udržení pracovního nasazení

Vytvořte si svůj pracovní koutek, který bude určený výhradně práci. Aby se vám dobře pracovalo, mám tady několik tipů:

  1. Zkuste si vyčlenit několik míst v domácnosti pro práci: Alespoň na dvou různých místech. Porovnejte, jak se vám tam pracovalo, a dbejte na to, aby okolí nebylo příliš rušivé. Hlavně se snažte najít místo s přirozeným světlem, které zvyšuje produktivitu a zlepšuje náladu.
  2. Vybavení a nastavení stolu: Zapomeňte na židli od jídelního stolu - brzy vás práce odmění bolestmi zad. Investujte do kvalitní kancelářské židle. Také si nastavte stůl na správnou výšku, pokud máte polohovací. Polohovací stoly se v poslední době stávají trendem, nemusíte totiž u nich trávit práci jen v sedě, ale třeba i na běžeckém pásu.
  3. Uspořádání pracovní plochy: Dbejte na funkčnost, abyste měli po ruce vše potřebné k práci. Nezapomínejte na lampičku, organizéry a další praktické pomocníky. Upravte si pracovní místo podle vlastních potřeb. Vyčleňte si místo pro hrnek kávy nebo přidejte květinu či svíčku, tyto detaily přispějí k příjemné atmosféře.
  4. Sluchátka: Toto ocení nejen maminky, ale i páry, kteří pracují oba z domova. Někdy je zapotřebí se soustředit zcela bez rušení. Najděte si hudbu, která vás uklidňuje, a pusťte si ji do sluchátek. Pomůže vám to vytvořit si vlastní pracovní zónu a zvýší to vaši koncentraci.
  5. Plánování a odškrtávání úkolů: Kdysi jsem dostala cennou radu, že odškrtnutí splněného úkolu může výrazně ulevit mysli a připravit ji na další výzvy. Tuto metodu osobně velmi doporučuji. Plánování považuji za samozřejmost; být dobře připravený je vždy lepší. Totéž platí pro odměny za úspěchy. Pokud je neoslavíte hned, může se stát, že se k nim už nevrátíte, a to by byla škoda.

Je home office pro každého?

Takový zedník si práci z domova zařídit nemůže, to je jasné. Ale jsou pracovní pozice, které tím vůbec netrpí. Nicméně jsou lidé, kteří home office nechtějí. Protože jim chybí sociální kontakt s lidmi. Často se dělají alternativy, že jste například 3 dny v týdnu doma a zbytek v kanceláři.

Pokud vám to umožňuje zaměstnavatel, zkuste si to! Uvidíte, jestli vám to sedne. Ti co pracují z domova delší dobu, si často už neumí představit návrat zpět do kanceláří.

Nedivím se, osobně to vnímám podobně. Během práce si totiž můžete pustit pračku, myčku, a během pauzy na kafe pověsit prádlo. Ušetříte tím hlavně čas, což je obrovský benefit. Nově firmy přispívají zaměstnancům na energie, protože se s prací z domova jejich náklady na energie zvyšují.

Na co si dát pozor

Doma vám čas uteče velmi rychle, takže si na začátku nastavte bloky v kalendáři. Nechte si posílat notifikace z počítače či mobilu, které vás upozorní, že je čas na odpočinek.

Držím vám palce při práci z domova. Pokud máte vlastní tipy nebo doporučení k tomuto tématu, neváhejte je napsat do komentářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz