Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Návod na ručně pletenou čelenku i pro začátečníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Iren

Moje pletené čelenky

Copánkových pletených vzorů se nemusíte bát. Můžete si zkusit tenhle návod a udělat si třeba čelenku. Křížíme vždy jen dvě oka přes dvě oka a přesto ro dělá pěkný vzorek, který můžete použít jak na čelenky, tak třeba na nějaký šál či svetřík.

Článek

Tuto čelenku zvládne každý, kdo umí uplést hladce a obrácené oka.

Nejraději pletu čelenky na krátkých jehlicích ( dají se koupit v každé galanterii v sadě po 5 jehlicích). Pak potřebujeme vlnu. Používám Elian Baby. Je to 100% akrylik, ale je velmi příjemná na pokožku. Neškrábe a nedělají se na ní žmolky. Na čelenku pro dospělé stačí klubko 50g. Budeme potřebovat jednu krátkou jehlici, kterou se dá plést oběma konci jako pomocnou. Kdo si troufne jako já, tak ji nepotřebuje.

Pleteme z dvojité příze. Vezmu klubíčko, zdělám pásku a vytáhnu uprostřed klubíčka konec klubka. Spojím si začátek a konec, klidně i sukem.

Nahodím si 22 ok. Jednu řadu upletu hladce, druhou zpět obráceně. Dále opakuji těchto 6 řad:

1,řada: upletu první oko krajové, 2 oka hladce, 2 oka obráceně, 4 hladce, 2 oka na pomocnou jehlici dozadu bez pletení, 2 oka hladce upletu před dvěma oky na pomocné jehlici, nyní upletu ty 2 oka z pomocné jehlice hladce, další 4 oka hladce, 2 oka obráceně a poslední dvě oka hladce a krajové oko.

2,řada: upletu jak se oka jeví: 2 obráceně, dvě hladce, 12 obráceně, 2 hladce a 2 obráceně,

3, řada: krajové oko, 2 hladce, 2 obráceně, 2 hladce, 2 oka dáme na pomocnou jehlici dozadu za pleteni a bez pletení, 2 oka uplést hladce, 2 oka z pomocné jehlice hladce, 2 oka na pomocnou jehlici před pletení, 2 oka hladce, 2oka z pomocné jehlice hladce, 2 oka hladce, 22 oka obráceně a 2 oka hladce,

4, řada: jak se oka jeví: 2 obráceně, dvě hladce, 12 obráceně, 2 hladce a 2 obráceně,

5, řada: 2 oka hladce, 2 oka obráceně, 2 oka dáme na pomocnou jehlici dozadu, 2 oka hladce upleteme před pomocnou jehlicí, 2 oka hladce z pomocné jehlice, 4 oka hladce, 2 oka dáme na pomocnou jehlici dopředu, 2 oka hladce za pomocnou jehlicí, 2 oka hladce z pomocné jehlice, 2 oka obráceně, 22 oka hladce,

6, řada: 2 obráceně, dvě hladce, 12 obráceně, 2 hladce a 2 obráceně.

A začneme zas od 1, řady 2 oka hladce, 2 oka obráceně.. a tak dál. Mě vyšlo asi 19× opakovat na dospělého. Ovšem, každá si uplete vzorky kolikrát potřebuje - jak dlouhou čelenku potřebujete.

Můžete se do komentáře pochlubit jak se Vám čelenka povedla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám