Hlavní obsah
Aktuální dění

7 dní: Děti sedly do lavic, Putin k jednání v Mongolsku, Babiš k dortu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vygenerováno pomocí Microsoft Designer AI

První týden v září je za námi. Stala se spousta nových věcí. Možná vám při nákupech dětem do školy a letním počasí něco uteklo.

Článek

Státní rozpočet místo června na konci srpna

Léto a prázdniny lákají k lenošení, spousta dovolených, výletů a možná kvůli tomu jsme se o návrhu rozpočtu dozvěděli až na konci srpna místo června, jak bývá zvykem. Což rozhodně k transparentnosti, kterou současná vláda slibovala a neustále ji vyčítala předchozí vládě, má daleko. Ani tentokrát se jim komunikace s občany tedy nezdařila, naopak to jako vždy dusili pod pokličkou, až to připálili. Asi nejdůležitější číslo, které všechny zajímá, je schodek 220 miliard korun, což je pokles oproti letošku o 22 miliard. Ale jednání nejsou u konce. Ty by měly skončit až na konci září a jak je zvykem, nikdo nedostal tolik, o kolik si řekl. Takže je dost možné, že se bude schodek ještě zvětšovat. Rozhodně tato jednání prověří sílu pětikoalice.

Začátek školního roku

V pondělí 2.9. děti nastoupily po dvou měsících do školy. Počet studujících se letos má zvýšit. Hlavně kvůli navýšení kapacit středních škol. Konkrétní čísla však ještě nejsou publikována. Do prvních tříd se na jaře zapsalo 118 200 dětí, což je o 103 žáky méně než loni, to byl však jeden z nejsilnějších ročníků za poslední roky. Prezident Petr Pavel navštívil kladenskou základní školu Zdenka Petříka. Zde předal dětem v první třídě šerpy, zajímal se o to, jaké měly prázdniny a popřál radost z poznávání. Nebylo tudíž ani potřeba soukromého státního letounu jako u předchozího prezidenta Miloše Zemana. Dokonce ne ani pro první dámu Evu Pavlovou, která přišla popřát úspěchy do nového roku dětem v Hanušovicích na Šumpersku.

Velké úspěchy sportovců v Paříží, tentokrát na paralympiádě

Emoce a rozhořčení kolem zahájení olympiády v Paříži pomalu utichají. Rozhodně bychom neměli zapomínat ani na velmi úspěšné sportovce na paralympiádě. Jejich výkony přinesly České republice 8 medailí. Určitě si zaslouží vyzvednout David Kratochvíl, který je výborný plavec. Ve svých šestnácti letech dokázal zkompletovat celou sbírku medailí. Takže si z Paříže doveze zlatou, stříbrnou i bronzovou. Další úspěšná sportovkyně je Šárka Pultar Musilová, která v lukostřelbě vybojovala stříbrnou medaili. Kterou potvrdila ještě druhým stříbrem společně s Davidem Drahonínským ve smíšených dvojicích. Lukem si vystřílela bronzovou medaili i Tereza Brandtlová. Jiří Suchánek pak vybojoval stříbro ve stolním tenise. K plavání se ještě vrátíme v závodu na znak, kde se Arnošt Petráček umístil na krásném druhém místě. Paralympionikům děkujeme za velmi úspěšnou reprezentaci. Výkony všech byly výborné, byla zde i spousta našich sportovců, kteří stanuli těsně pod stupni vítězů.

Vše nejlepší Andreji

V pondělí oslavil své sedmdesáté narozeniny politik Andrej Babiš. Jak sám řekl, na tento věk se však vůbec necítí. Takže se do důchodu ještě nepohrne. Ale pokud se dostane za dva roky ve volbách do vlády, bude ve svých nejméně sedmdesáti dvou letech naopak usilovat o snížení věkové hranice pro odchod do důchodu na šedesát pět let. A samozřejmě i zvyšování peněz v důchodu. Alespoň pro stávající důchodce, kteří jsou jeho hlavní voličskou základnou. Jak to bude u lidí, kteří teprve do důchodu půjdou, a už teď vědí, že se jim spoustu složek, které mají stávající důchodci ve vyplácené částce, nebude započítávat, o tom raději nemluví. To si možná nechává jako překvapení, až jestli ho zvolí do vlády.

Putin si vyjel do Mongolska

Mezitím co děti nastupovaly do školy, Ruský prezident Vladimír Putin si vyjel na výlet do Mongolska. Které je podle římského statutu povinné ho zatknou na základě zatykače Mezinárodního trestního soudu. Mongolský prezident však Rusko dopředu ubezpečil, že žádné zatčení nehrozí. Což se asi dalo čekat vzhledem k poloze Mongolska, které je vklíněno mezi Rusko a Čínu a jeho počet obyvatel nepřesahuje 3,4 milionu. Což je rozhodně větší riziko než slovní důtka od Mezinárodního trestního soudu, která plyne z porušení dohody.

Zase ta korektnost

Kdo se těší na hranou Sněhurku, tak tento týden vyšel první oficiální trailer. Společnost Disney se rozhodla natočit klasickou pohádkou, kterou zná snad celý svět. V rámci korektnosti, kterou je Disney proslulý a musel jí dostat do každého nového filmu, který vydá, měli nahradit sedm trpaslíků za sedm kouzelných bytostí. Ty už nebyly malé, ale měly být různých pohlaví, velikostí a dokonce i národností. Místo potěšení u herců s menším vzrůstem, že nejsou využívání jen pro pohádkové a komické role, po čem dlouho volá Peter Dinklage ze Hry o trůny, však naopak vyvolali zděšení. Protože moderní technika a precedens, že by trpaslíci byly nekorektní, by je připravil o možnost výdělku ve filmových studiích. Nejspíš pro to se společnost rozhodla o více jak rok posunout premiéru. V prvním traileru se ukázalo, že magická stvoření všech ras však vyměnili za animované trpaslíky. Zda důvod milionu dislaiků, které trailer dostal, byl, že všichni trpaslíci mají jen světlou pleť, či se lidem nelíbí politika společnosti Disney a nebo je naštvalo, že práci kromě animátorů nedostane vůbec nikdo. Koneckonců do dubna příštího roku je ještě spousta času, tak můžou trpaslíky ještě několikrát změnit.

SPD se sešlo pod ocasem

Mezitím co celá společnost Disney má zamotanou hlavu s korektností, v České republice můžeme mít i politickou kampaň rasistickou. Tu si může dovolit jen pořádný chlap. Takový, jehož hodnota testosteronu je na nejvyšší hodnotě, nutno podotknout ve zdravé míře. Tak se prezentoval lídr strany SPD, před dvěma lety v pořadu 360°. Nebavím se o nikom jiném než největším vlastenci s typickým českým jménem Tomiu Okamurovi. Který si spletl umístění nutné techniky a parkování s vystavením obřího billboardu se zakrváceným mužem tmavé pleti, který slibuje lékaře z dovozu. Vzhledem k tomu, že si Václavské náměstí nepronajmul ani sám Tomio Okamura a dokonce ani SPD nýbrž cizí obchodní společnost, cítí se Magistrát podveden a zneužit, jak uvedl jeho mluvčí Vít Hofman. Jen bych upozornila, že Magistrát je rodu mužského a proti stejnopohlavním párům SPD velmi často vystupuje, proto by si to s tím zneužívám měli v SPD opravdu rozmyslet.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz