Hlavní obsah
Názory a úvahy

Filip Turek jako politik budoucnosti, nebo pozůstatek z devadesátých let?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: X60s / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Nálada ve společnosti si začala vyžadovat nové typy politiků. Důkazem je zvolení Filipa Turka. Frakce, ve které je zařazen, však neobhájila ani jeden výbor.

Článek

V pátek 7. a sobotu 8. června 2024 se konaly volby do Evropského parlamentu. Musím se přiznat, že kampaň jsem ze začátku moc nesledovala. Bylo to hlavně proto, že politická scéna je v podstatě neměnná. Jen občas nějaký vysloužilý politik založil novou stranu se svými kamarády. Nebo se objevily strany, které nám už v názvu slibovaly minimální mzdu 70 000 Kč, chtěly lepší EU s mimozemšťany nebo kandidovaly proto, aby nám sdělily, že je volit nemáme. Všímala jsem si, že koalice byly častější než dříve. Což mě však v některých případech opravdu pobavilo. Protože už názvy a myšlenky si odporovaly. Například vznik koalice Stačilo!, kde se spojili komunisté s demokraty. Mojí pozornost upoutala až rostoucí podpora Filipa Turka, z koalice PŘÍSAHA a MOTORISTÉ.

Kdo je Filip Turek?

Filip Turek je sběratel veteránů, převážně britské výroby. Je zakladatelem a předsedou automobilového klubu příznivců vozů značky Jaguar. Účastnil se formulových závodů v letech 2015 – 2018. Je odborníkem na klasické automobily. Věnuje se střelbě. Od roku 2022 komentuje politickou scénu ve svých pořadech na internetových televizích. Dokonce letos vydal autobiografii „Hranatá legenda“.

Má však i trochu zavádějící minulost. Byl vydavatelem knihy své matky Eleni „Paraziti v nás“, ve které se mimo jiné tvrdí, že lze vyléčit všechny nemoci. S velmi nebezpečným použitím bělidla, před kterým varují lékaři i odborníci na parazitologii. Dokonce založil firmu Zapper Club, která prodává přístroje, které mají pomoci od parazitů, ovšem bez lékařsky ověřených dat. Sice se snaží od těchto aktivit distancovat, ale obchodní rejstřík dokazuje, že byl zakladatelem. Fotografie, která v době vrcholící kampaně voleb do EU, obletěla snad celý internet. Turek na ní byl zachycen, jak hajluje z auta. Tato fotografie je však z roku 2013, což by policie i při důkladném prošetření musela vyhodnotit jako promlčený případ. Udivuje mě však, že bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, propaguje člověka, s takovou minulostí, který měl i vazby na Ivana Jonáka.

Program

Priorit, které chce Filip Turek prezentovat v EU parlamentu, je pět. Prosazování klasických spalovacích motorů, snahu o jejich zachování a zrušení zákazu je vyrábět. Zrušení zelené dohody neboli „Green Deal“. Zamezit zrušení práva veta a také jakékoliv snaze o narušení suverenity České republiky. Odmítnout přechod na společnou měnu Evropské unie a bojovat za Korunu českou. Poslední bod je striktní a přísná ochrana hranic před nelegální migrací. A dále zamezit podporu masové migrace, zejména přerozdělování migrantů v rámci EU.

Lidé chtějí agresivního politika, který se ničeho nebojí

Nálada ve společnosti je v poslední době hodně bojovná a naštvaná. Z velké míry za to mohou dezinformace, které se na cílové skupiny daří velmi dobře nakupit. Není pak divu, že lidé, kteří jsou naštvaní třeba na práci nebo vlastní život, dají přednost nadávání na vládu, zvláště když se v tom mohou díky internetu podporovat. Pak se objeví politik, tvářící se, že za ně bude bojovat. Který se nebojí veřejně porušovat nařízení. A nejen k autoritám se chová arogantně. Vyberou si ho za svého nástupce, který to všem určitě nandá. Nejspíš i proto se umístil na druhém místě v letošních volbách, jako samostatný politik, na základě kroužkování.

Ať už si o EU myslíme cokoliv, možná není správná volba jí ignorovat nebo se snažit jim to tam znepříjemnit. Přeci jen nám členství dává i spoustu výhod, jako je například volné cestování, studování a práce v rámci členských států. A jednoduchá matematika nám říká, že jsme také na členství vydělali. Jen za 2023 rok uvádí na webu MFČR, že do EU jsme odvedli 66,8 mld. Kč, zatímco z EU jsme dostali 116,7 mld. Kč. Mnozí namítnou, že je spousta omezení, příkazů a zcela zbytečných nařízení, které k nám z EU plynou. K tomu právě slouží naši zástupci v EU parlamentu. Někteří dokážou vyjednat pro své státy výjimku. Z frakce, se kterou nechce mít většina evropských politiků nic společného, se však bude cokoliv prosazovat jen obtížně.

Nové frakce v EU zůstaly bez výborů

Po volbách se utvořila nová krajně pravicová frakce, Patrioti pro Evropu, do které se zařadilo mimo jiné i politické hnutí ANO, místopředsedkyní frakce se stala Klára Dostálová. Strana PŘÍSAHA a MOTORISTÉ, za kterou Filip Turek kandidoval, také vstoupila do této frakce. Přesto, že má tato frakce 84 členů, což jí dělá třetí největší, z celkového počtu 720 poslanců to není zase tolik. Projevilo se to i při hlasování do výborů, kde si Patrioti pro Evropu nárokovali pozici předsedy ve dvou výborech a místopředsedy v dalších šesti. Nebyl však zvolen ani jeden. Stejně dopadla i frakce Evropa suverénních národů s 25 členy, do které se zařadilo mimo jiné i SPD Tomia Okamury.

Ostré lokty a prořízlá pusa nejsou vždy výhra

Celá situace s tím, že pošleme svého politického zástupce, který se snaží jen o bojkotování, mi trocho připomíná situaci ze základní školy. Když nám učitel řekl, že si máme zvolit zástupce třídy, který bude chodit na jednání s učiteli a řešit naše požadavky, výlety a návrhy. Jenže my jsme si vybrali naschvál toho spolužáka, který má sníženou známku z chování, učitelé ho nemají rádi, neustále vykřikuje a ani si neumí stoupnout, když učitel vejde do třídy. S tím, že jim to natře a veškerá jednání ztíží. Jenže jeho jediný návrh, na zákaz učení ve škole, byl zamítnut. Potom můžeme vinit třeba kuchařku v jídelně, školníka nebo dokonce ředitele školy, že my jsme jediní v celé budově, kdo se musí učit matematiku, zatímco zbytek školy šel do kina. Možná, že těm bystřejším žákům poté dojde, že poslat tam někoho, kdo chce jen všemu odporovat nebyl zrovna nejlepší nápad.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz