Hlavní obsah
Jídlo a pití

Melouny: Všichni na ně bubnujeme, tvrdíme, že jsou ovoce a můžeme z nich dostat i salmonelózu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

K letnímu osvěžení neodmyslitelně patří vychlazený meloun. Ať si ho dáváte na půlměsíčky, kostičky, nebo jen lžící dlabete z půlky, vždy nás skvěle osvěží. Výběr toho pravého melounu je však někdy oříšek.

Článek

Meloun má spoustu druhů, barev a velikostí. V Česku je asi nejznámější a nejprodávanější Meloun vodní. Po rozkrojení nás čeká krásná červená dužina s černými jadérky. Právě teď je dostupný snad ve všech obchodech, které se předhání v akcích. Spousta lidí si o melounu myslí, že je to ovoce. To je však chyba. Meloun je zelenina z čeledi tykvovitých, takže jeho vzdálený příbuzný je například dýně, cuketa nebo okurka. Jeho sladká chuť je důvod, proč ho většina lidí řadí mezi ovoce. Jak už název napovídá, meloun vodní je tvořen až z 92% vodou. Sice je meloun zelenina, ale pozor, pokud řešíte dietu, rozhodně počítejte, že oproti většině zeleniny má daleko víc kalorií. V porovnání například s okurkou má dvojnásobek kalorií. Na 100g obsahuje vodní meloun 6g cukru, zatím co okurka má jen 1,4g. Obsahuje však spoustu minerálních látek a vitamínů. Zejména pak draslík, fosfor a hořčík. Z vitamínů mimo jiné C, A nebo například B4, známý jako kyselina listová. Vzhledem k jeho velkému obsahu vody krásně hydratuje a navíc má i mírně diuretické neboli močopudné vlastnosti, což v létě pomáhá proti otokům.

Jak má meloun znít?

Nedávno se mi stalo, že jsem byla v obchodě. V uličce jsme si všimla, že mají obrovskou bednu melounů v akci. Takže jsem se ani nerozhodovala a hned jsem si šla jeden vybrat. U bedny postával pán a jedna slečna. Oba zabraní do výběru, vždy když si nějaký vybrali zvedli ho, zabušili na něj, chvíli přemýšleli a vzali další. Já přemýšlela, jakou velikost jsem schopná unést a doma uskladnit v ledničce. Když jsem meloun svých ideálních rozměrů našla, vzala jsem ho do ruky a abych ukázala, že přece vím, jak se nakupují melouny, taky jsem na něj zaklepala. To už se přidala i starší paní. Ta si vzala malý meloun, zaklepala a pak se mě jen zeptala, zda když na něj klepu jestli vím, jak má znít. Pobaveně jsem pokrčila rameny. Ptala i dalších dvou jestli to poznají, ale dopadlo to tak, že jsme se jen všichni začali smát. Protože stejně jako většina lidí bubnujeme na melouny a vlastně ani netušíme proč, ale víme, že se to prostě dělá.

Abych nevypadala příště hloupě a taky proto, abych si příště donesla opravdu zralý meloun domů, rozhodla jsem se, že si přečtu o tom, jak správně meloun vybrat a poznat, že je zralý a dobrý.

Kroky k poznání zralého melounu

První kontrola je jak vypadá slupka, ta musí být neporušená vizuálně nepotlučená a lesklá. Pokud chceme šťavnatý meloun, je dobré potěžkat dva melouny přibližně stejné velikosti. Ten těžší je určitě správná volba. Nestane se totiž, že si vybereme vyschlý nebo moučný meloun, který je lehčí. Jedna z nejdůležitějších věcí, které si musíme zkontrolovat je skvrna, kterou ležel meloun na zemi. Ta má světlejší barvu než zbytek melounu. Čím více je žlutá, tím déle meloun zrál na slunci. Zde totiž pozor, bílá skvrna může značit, že je meloun starý nebo utržený naopak moc brzy a není zralý. Ještě může napovědět stopka. Ta by měla být seschlá žlutá nebo hnědá. Zelená znamená, že plod byl utržený moc brzo. Dokonce někde zemědělci urychlují zrání, tak že melouny otáčí. Takže se raději melounům s překroucenými stopkami vyhněte.

Jak je to s tím klepáním?

Samozřejmě, že klepání je také jedna z možností, jak zjistit zralost. K tomu je potřeba však správný sluch. Samotné poklepání by mělo být jemné. Pokud se neozve žádná ozvěna, je meloun nezralý. Pokud se ozvou jen rány, které nejsou znělé, je meloun přezrálý. Zvuk ze zralého šťavnatého melounu by měl být dutý, zvonivý. A měl by v ruce vibrovat, což způsobuje velké množství vody. Takto poznáte dle poklepu zralý a opravdu šťavnatý plod.

Pozor, na salmonelózu z melounu

Zřídka se může stát, že se z melounu člověk nakazí salmonelózou. Bakterie se můžou uchytit na slupce ze špatného zacházení během přepravy nebo i z pole. Nákaze se však dá snadno zabránit dodržením hygienických pravidel. Skrze slupku k plodu bakterie neproniknou. Nejlepší je proto kupovat meloun v celku a pořádně ho před nakrojením umýt kartáčkem pod tekoucí vodou. Nůž po použití ihned umýt teplou vodou a prostředkem na mytí nádobí. A také ruce pořádně umýt před chytáním na dužinu. Rozkrojený meloun pak skladovat v chladu ideálně do 5 °C. Ideálně ho co nejdříve sníst. Když už si kupujete rozkrojený meloun, tak pouze v obchodech, kde kusy skladují v chladu a co nejdříve ho zkonzumujte. Špinavý nůž by mohl zanést bakterie na dužinu. A vzhledem k tomu, že meloun obsahuje cukr, tak se začnou rychle množit.

Ať už si myslíte, že je meloun zelenina, nebo ovoce. Dáváte přednost žlutému, červenému nebo žlutému. Přeji vám dobrou chuť a příjemné letní dny.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz