Hlavní obsah
Rodina a děti

Poprvé ve školce a bez slziček. Jak se připravit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fotka od Engin Akyurt z Pixabay

Jít poprvé do školky je silný zážitek nejen pro dítě, ale i pro rodiče. Za pár dní nastane tento okamžik plný emocí, kdy spousta rodičů povede své dítko poprvé do školky.

Článek

Září se pomalu, ale jistě blíží. Ještě nás čeká pár prázdninových dní a je tu začátek školního roku. Pro některé rodiče to znamená vysvobození od neustálého řešení s hlídáním dětí v kombinaci s prací. Ale pro spoustu rodičů s malými dětmi přijde něco nového. Ať už děti poprvé zasednou do školních lavic nebo jdou poprvé do školky.

Začínají změny v životě dítěte

Nástup do mateřské školy může být pro dítě velmi stresující. Poprvé se odloučí od rodičů nebo prarodičů, na které je odmalička zvyklé. Musí pracovat ve velkém kolektivu, což je zcela nová zkušenost. Začnou mu i přibývat povinnosti a musí se občas rozhodovat zcela samo bez porady rodiče. Na vše se dá ale připravit a tím usnadnit vstup do nové etapy v životě dítka.

Než v září přijde do školky, mělo by dítě zvládat i určité dovednosti. Samo by mělo umět komunikovat o svých potřebách. Jako například o potřebě na WC, říct si, že potřebuje napít nebo třeba že ho něco bolí. Dále by mělo umět základy společenské komunikace. Jako poděkovat nebo poprosit a také pozdravit při příchodu. Základy hygieny jsou nepostradatelné. Dojít si na záchod, umýt si samo ruce mýdlem a samo se vysmrkat. U jídla by mělo být také samostatné. Napít se z hrníčku a umět samo jíst alespoň lžící. Uklízení hraček je další nepostradatelná dovednost. Je ovšem pravda, že dítě v kolektivu je v této činnosti daleko obratnější než doma. Poslední důležitá dovednost je samo se obléct a přezout botičky.

Každá mateřská školka má svá pravidla

Během prázdnin se většinou dělá schůzka pro rodiče, kde se dozvíte, co všechno je důležité dítěti pořídit. V tom je každá školka individuální. Někde se nosí například kapesníky, toaletní papír nebo ručníky. Jinde to zajišťuje školka. Někde se před spinkáním čistí zoubky, jinde od toho odpouští. Dokonce i samotné spinkání po obědě je někde nahrazeno třeba odpočinkem na koberci.

Je dobré se dopředu připravit

Pro lepší adaptaci je dobré s dítětem o školce dostatečně dlouho před nástupem do školky mluvit. Jsou i různé dětské knížky o školce a také se této tematice věnují i dětské pořady. V nich si děti můžou prohlídnout, jak to ve školce chodí. Někde se pro adaptaci koná i den otevřených dveří. Dítěti je důležité vysvětlit, že do školky nechodí proto, že nemůže být samo doma nebo že není, kdo by ho pohlídal. Naopak, že je pro něj navštěvovat školku důležité. Že se učí malovat, zpívat nové písničky a hrát si s dětmi. Že je to pro něj stejná povinnost jako pro rodiče práce. Pro hladké přijetí školky nikdy dítě nestrašte větami, jako „Jestli budeš zlobit, půjdeš do školky.“ Nebo třeba „Jsem zvědavá, jak to budeš zvládat ve školce, když doma jsi nešika.“ A už vůbec ne větou „Jestli nebudeš poslouchat, zavedu tě do školky a už si pro tebe nepřijdu.“ Dítě by pak bralo, že školku má za trest a tak k ní i přistupovalo. Pro hladký nástup si můžeme doma na školku hrát. Třeba i měnit role, kdy jednou budeme učitelé my a podruhé zase dítě.

Upřímnost je na místě

Často se stává, že rodiče dětem školku přechválí. Snaží se v dobrém úmyslu vše vylíčit jen ve světlých barvách. Například, že je školka jen hraní na hřišti, jsou tam jenom přátelské děti a paní učitelka je vždy ihned k dispozici. Dítě, které si udělá představu o takovém systému, může být zklamáno, když zjistí, že třeba musí kromě hřiště i malovat. A také se podřizovat ostatním. V kolektivu se může objevit i dítko, které si s tím vaším nesedne. A paní učitelka nemůže ihned reagovat na všechny. Zvláště, když na ní mluví třeba 6 dětí naráz. Vaše dítko by pak mohlo být natolik zklamáno, protože se jeho představy nenaplnily, že se může zaseknout a do školky už nebude chtít chodit. Takže je dobré i vysvětlit, že je ve školce určitý režim.

Cvičení dělá mistra

Pokud to jen trošku jde, zkuste dítě dávat na hlídaní někomu jinému tetě, babičce nebo kamarádce. Aby si zvyklo, že není pořád jen s rodiči. Naučte ho, že se domluvíte, že pro něj přijdete. Dodržujte dohody, které s dítětem uděláte. Nejčastější strach dětí ve školce je právě to, že se rodič nevrátí. Ať už si řekne, že je to z důvodu, že ho chcete odložit, nebo zapojí fantazii a vymyslí si například, že na něj zapomenete. Nebo se tatínek po cestě z práce ztratil a už nenajde cestu. Ujistěte dítko, že si ho vyzvednete a řekněte konkrétní dobu, například po obědě, po svačince, jak budete odpoledne na hřišti. Dítě se většinou pak uklidní. Může se stát, že ho to naopak rozčílí, že tam bude déle, můžou přijít i slzičky, ale ve školce nebude zbytečně celý den nervózně čekat, kdy už se objevíte ve dveřích.

Určitě zapomeňte na odrážedla a kočárky na vycházky s dětmi. Ve školkách se často chodí na procházky, zejména v chladnějších měsících a některé děti nejsou zvyklé chodit. Což jim způsobuje problémy, jako je bolení nožiček. Na procházky je dobré postupně děti navyknout. Stejně tak i oblékaní. Sice je občas jistě rychlejší děti obléci a běžet do obchodu. Ale aby se nestalo, že váš drobeček bude nešťastně sedět před skřínkou a nepůjde mu obléct si tepláky, je lepší to s ním nacvičit doma. I za cenu nekonečného čekání. Zjistěte si dopředu, co vaše školka po dětech vyžaduje a zkuste si vše v klidu doma vyzkoušet. Pro dítě muže být například velmi frustrující, když je zvyklé, že je doma za všechno chváleno - pak přijde do školky a tam zjistí, že je ve všem poslední a v ničem nevyniká. Proto se snažte třeba i vyzkoušet různé techniky malování, například štětcem.

Dejte dítěti jistotu

Pro vaše dítko se vše mění. Najednou se z něj stává samostatný kluk nebo velká holka, kteří si budou muset občas poradit sami. Nemůžou si hrát doma, jak jsou zvyklí. Chodit na hřiště, když se jim chce nebo být s rodičem a pomáhat mu. Můžou mít pocit, že už nebude čas si hrát se svými hračkami. Jezdit na výlet do ZOO nebo vidět se s prarodiči. Tohle všechno je potřeba dítěti vyvrátit. Ujistit ho, že až přijde ze školky, bude mít čas si pohrát doma. Že můžete společně zajít na zmrzlinu. Do školky bude chodit pět dní a další dva budete spolu. Že se rozhodně všechno nemění a některé rituály, třeba čtení před spinkáním, bude mít pořád.

Určitě se lépe adaptují starší děti, ale i tohle je individuální. Na první den je dobré si vzít plyšového kamaráda, protože s ním jde všechno lépe. Pokud to jen trochu rodinný harmonogram dovolí, je lepší zvykat si na docházku do školky postupně. To znamená pravidelně, ale postupně prodlužovat. Vždy si trpělivě poslechněte, co vše dítě za den zažilo.

Nastavte si režim

Alespoň týden před nástupem se snažte dítěti nastavit režim vstávání a usínání. Tím předejdete, že bude ráno plačtivé jen proto, že je ospalé. Než nastane první den školky, vše si dopředu nachystejte. Ideální je den dopředu, ukažte dítěti oblečení, které má do třídy, které na ven. Ráno ho vzbuďte s dostatečným předstihem, aby se v klidu probralo. Já třeba dceři upekla i dortík jako překvapení, když šla prvně do mateřské školy. V šatně si zopakujte nejdůležitější věci. Pak už se jen krátce rozlučte a zopakujte, kdy přijdete. Občas je toto velmi emotivní situace i pro rodiče, snažte se, aby jste ani vy před dětmi nebrečeli. Mohlo by je to znejistit. Doufám, že i pro vás bude vstup do školky pozitivní. Třeba se i dočkáte, že stejně jako mně i vám dítě čtvrtý den vyčte, proč musí chodit po obědě, když většina dětí tam spí a můžou si potom ještě i hrát na hřišti. A rozhodně dětem přeji krásný a bezproblémový vstup do další životní etapy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz