Hlavní obsah
Nakupování

Pozor, zákaz neomezeného stání u obchodů Lidl se blíží

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Lidl na některých svých nákupních vozících vydal varování, že od 7.8.2024 se bude u obchodu parkovat pouze s parkovacími hodinami. Lze očekávat i spuštění závor a zavedení 90 minut zdarma.

Článek

Při vjezdu na parkoviště k obchodům jsme zvyklí, že občas mineme závoru nebo dopravní značku, která přikazuje užití parkovacích hodin. Jenže se nikdy nestalo, že by závora byla spuštěná nebo že by někdo parkovací hodiny kontroloval. Takže to naprostá většina zákazníku ignoruje. To se však má brzy změnit.

Změny se konkrétně mají týkat obchodního řetězce Lidl Česká republika. Na místech, kde to zákon umožňuje, jsou závory. Na parkovištích, kde je například další průjezd ke komunikaci nebo jiné omezení, které legislativně neumožňuje použití závor, bude potřeba být vybaven parkovacími hodinami a použít je. U těchto prodejen je však obchodní řetězec slibuje dávat zákazníkům zdarma na vyžádaní na pokladně. Pro web kupi.cz se vyjádřila Eliška Froschová Stehlíková, tisková mluvčí Lidlu: „Více než 150 našich prodejen disponuje parkovacími závorami. Na většině z nich je nastaveno parkování zdarma po dobu 90 minut.“ Informaci jsem si ověřovala ve své nejbližší Lidl prodejně, kde jsem se dozvěděla od manažera prodejny, že vše je nachystáno na zpoplatnění, teď jen čekají na pokyn z vedení, kdy závoru spustí. Přesné datum však neví.

Foto: Iris Nea

Dopravní značka Parkování s parkovacím kotoučem, vč. dodatkové značky

Pozor, na dopravní značku „parkoviště s parkovacím kotoučem“

Na parkovištích, kde jsou závory, se po překročení 90 minut až tolik nestane. Budeme muset jít a doplatit si v parkovacím automatu čas, o který jsme zde byli déle. Horší to pak bude na parkovištích, kde bude nutné použít parkovací kotouče, lidově parkovací hodiny. Kontroly může provádět jak státní, tak i městská policie a pokutovat provinilce stejně jako na jiných parkovištích, která jsou časově omezena.

V cizině se parkovací hodiny užívají běžně. V České republice se občas dopravní značky na časově omezené parkování objeví, například před poštou, školou nebo na nádražích. Samotné papírové či plastové parkovací hodiny však spousta řidičů vůbec nevlastní. Pokud je však už vlastní a přijede na takové parkoviště, málo kdy je užije. A když už je vlastní a užít by i chtěli, tak marně vzpomínají na autoškolu a přemýšlí, co že tam mají dát za čas. Jestli nastavit dobu, kdy zaparkovali nebo dobu, do kdy mohou bez problémů parkovat. Vždy uvádíme dobu příjezdu a umístíme na dobře viditelné místo na palubní desce a nesmíme čas měnit po celou dobu parkování. Ve výjimečných případech lze dle policie využít kus papíru, na který čitelně napíšeme čas příjezdu, ve formátu například „příjezd 14:45 hodin“. Pokud nastavíme dobu parkovaní špatně, může to policie vyhodnotit tak, že jsme si chtěli dobu protáhnout. To by nás mohlo stát nejen nepříjemný vzkaz za stěračem. Dopravní značka „parkování s kotoučem“ má vždy dodatkovou tabuli, kde jsou vypsány podmínky využití parkoviště. Jestli se začnou i více kontrolovat další místa, kde je povoleno parkování pouze s kotoučem, se uvidí, ale doporučuji to nepodcenit a dodržovat zákon a hodiny správně použít.

Budeme si muset zvyknout na popojíždění u obchodů

Rozhodnutí omezit dobu parkování má za cíl umožnit zákazníkům lepší parkování. Mně osobně se kromě Vánoc nebo otevření nové prodejny nikdy nestalo, že bych před Lidlem nezaparkovala. Chápu však, že ve velkých městech to může být opravdu problém. Co se týče 90 minut, tak si myslím, že je to zcela dostačující doba pro nákup. Ano, dokážu si představit situace, kdy by se mohlo stát, že tuto dobu přesáhnu. To by bylo však opravdu v krajních situacích. Komplikace by však mohly nastat při velkých frontách u pokladen.

Některé prodejny Lidl jsou u více obchodů a přejíždění po parkovištích bude pro mnoho lidí otravné. Občas se stane, že zaparkuji a než dávat děti několikrát do autosedaček a přejet pár metrů, je pro mě pohodlnější, příjemnější a ekologičtější se projít. Parkuji pak převážně před potravinami z praktických důvodů. Jdu do nich naposledy, aby se mi nekazilo jídlo v přehřátém autě. Typicky zde nakupuji nejtěžší věci, tak se mi nechce s nimi chodit daleko. A určitě v tom nejsem jediná.

Chybí veřejné parkování ve většině měst

Parkování ve městech je velký problém, který se moc neřeší. Už i menší města, kde je například převážná část centra pouze pro pěší, zachraňují parkoviště u obchodů. Pro lidi, kteří sem jedou pouze občas, třeba na výlet nebo do kina. Pro místní obyvatele převážně žijící na sídlištích, která nebyla konstruována na tolik aut, kde mají s parkováním problém. V době, kdy se stavěla sídliště, bylo vlastníků aut málo, dnes už naopak téměř každá rodina vlastní jedno až dvě auta. Lidé se stěhují na vesnice, odkud poté dojíždějí za prací do měst. Zaměstnavatelé tento problém neřeší a radu, ať zaparkuji na parkovišti před obchodem, jsem slyšela opravdu často. Pak se nemůžeme divit, že si to obchody nenechají líbit a zavádí omezení. Zvláště když je parkoviště umístěno v blízkosti MHD.

Obchodní centra mají omezení zavedená již několik let

Většina obchodních center už má parkoviště časově omezená. Často se setkávám i s variantou, že po utracení určitě částky lze dobu parkování zdarma prodloužit. Parkoviště u obchodů jsou doporučovaná k užití i například lékaři. Minimálně dvě kliniky, které pravidelně navštěvuji, na svých stránkách mají radu, že můžu zaparkovat u nedalekého obchodu. Což se může nepříjemně prodražit, když se u lékaře zdržím.

Přidají se k omezení i další řetězce?

Jestli omezení parkování před prodejnami Lidl strhne lavinu a budou se přidávat i ostatní obchodní řetězce, teprve uvidíme. Některá parkoviště mají značky na omezené parkování již několik let. A zda omezení doby stání povede i k větší ekologii a na nákupy začneme chodit více pěšky nebo využívat MHD a kola, ukáže jen čas. Také se může stát, že parkování na veřejných parkovištích, například před prací a lékaři, budeme hledat i desítky minut. Rozhodně nechci a nemohu soudit rozhodnutí omezit soukromé parkování, na to mají obchodní řetězce plné právo.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz