Hlavní obsah
Finance

Proč by měla být dovolená jen pro bohaté? Odhalte, jak ušetřit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Léto je v plném proudu a kromě veder, dozrávání zeleniny, malin a koupání je tu i doba dovolených. Někteří už mají po zaslouženém volnu a někdo se teprve těší. Je spousta lidí, co výběr a nákup řeší až na poslední chvíli.

Článek

Při hledání dovolené je důležité si určit priority. Zejména jde o cenu, jak chcete cestovat, na jak dlouho, v jakém datu a které státy jsou pro cestovatele zajímavé. Na tyto otázky je potřeba si odpovědět dříve, než ji začnete aktivně hledat.

Luxus může být i pod stanem

Pro většinu lidí je samozřejmě nejvíce rozhodující cena. Tvrzení, že zůstat v České republice je levnější varianta, již dávno neplatí. Pokud ovšem nezůstaneme doma, nebo nemáme vlastní chalupu, či si ji za malý pronájem nemůžeme půjčit od příbuzného. Jenže většina lidí tuto možnost nemá. Dobrodružství pod stanem taky není pro každého. Dnes se už nemusíme mačkat v malém stanu a bát se za deště dotknout celty, což mělo také své kouzlo. Dají se pořídit už opravdu pohodlné a velké stany, s nafukovacími matracemi, dokonce i nafukovací skříně různé doplňky, židle a stoly. Takže i pod stanem můžeme mít opravdu pohodlí. Jenže pořízení není levné a pokud se nerozhodneme jezdit pod stan často, je to nejen finančně náročné, ale také náročné na místo a skladování.

Cesta autem i na místa, kde není letiště

Cenu dovolené si můžeme snížit i vlastní dopravou. My často a rádi jezdíme autem, dá se to i s malými dětmi. Člověk má možnost navštívit místa, kam by se pomocí místní dopravy dostával obtížně. Může si vybrat ubytování mimo předražená letoviska u letiště a navíc si může vzít nějaké to jídlo s sebou, kdy ušetří za nákupy v cizině. Pro zbytek se může dostat mimo letovisko do velkých supermarketů, kde jsou ceny jídla mnohem příznivější. Samozřejmě je potřeba počítat s delším volnem nebo si dobu čistého pobytu zkrátit. Bez cestovní kanceláře je potřeba strávit spoustu času výběrem destinace, ubytování a plánováním cesty. Na druhou stranu návštěva cestovní kanceláře je rychlejší a jistější. Inu ne nadarmo se říká, že čas jsou peníze.

Letadlem po vlastní ose

Plánování dovolené letecky má výhodu v tom, že můžeme přejíždět. Například při přestupu na jiné letadlo lze pár dní zůstat v přestupním městě. Pozor, levné letenky jsou často pouze s příručními zavazadly. Ne vždy to stačí už jen z důvodu omezení toho, co si můžeme brát přímo na palubu. Některé společnosti už mají tak malé příruční zavazadlo zdarma, že je asi jako větší kabelka. Váha do 5 kg s maximálními rozměry 40 × 20 × 25 cm, kam si nedokážu představit zabalit věci na týden nebo ještě déle. Dokoupení velkého zavazadla vás pak může vyjít na víc peněz než letenka sama.

Přes cestovní kancelář levněji a dle svých představ

Cestování po vlastní ose nemusí být pro každého. Na vysoké ceny u cestovních kanceláří lze vyzrát. Je příhodné využít slevy jako výběr letní dovolené už v lednu „first minute“ nebo naopak velmi oblíbený nákup na poslední chvíli, tedy takzvaný „last minute“. Koupí „all inclusive“, tedy jídlo a pití v ceně, se sice cena navýší, ale není už potřeba nic dokupovat. To může finančně pomoci hlavně v destinacích, kde je pro nás hodně draho. S osobní návštěvou cestovní kanceláře jsem měla zkušenost třikrát a bohužel vždy neúspěšně, ale možná jsem jen měla smůlu. Dovolenou si raději hledám sama na stránkách cestovních kanceláří, protože si můžu určit i další kritéria, která mi dovolenou zpříjemní, tak aby byla co nejvíce podle mých představ. Jelikož cestujeme s dětmi a ne vždy chceme jít spát ve stejnou dobu, je pro mě důležité mít ideálně ložnici nebo alespoň krytý balkon, na který si můžeme s manželem večer sednout. Někdo může vyhledávat noční zábavu, blízkost do centra města, jiný bude mít problém se schody do restaurace nebo vzdáleností moře. Většina kanceláří má online chat nebo uvedené telefonní číslo, kde se dá doptat na detaily zájezdu nebo poprosit o zjištění informací přímo na hotelu.

Dovolená mimo sezónu

Pokud nejste omezení celofiremní dovolenou nebo prázdninami dětí, je velice zajímavé vycestovat mimo sezónu. Například půlka září je pro mě ideální volba. Moře je teplé, ceny jdou dolů a místo tropických veder je příjemně teplo, což ocení nejen rodiče malých dětí a cestovatelé po městech a památkách. Je však potřeba počítat s tím, že se dříve stmívá a ne všechny podniky jako restaurace a plážové bary jedou naplno. Památky mohou mít zkrácenou otevírací dobu.

Ať už si vyberete trávení dovolené kdekoliv, pro hladký průběh určitě nezapomeňte vyřídit cestovní pojištění, dopředu si včas obstarat důležité prášky zejména na předpis a dostatečně včas překontrolovat cestovní doklady. Nejen při cestě do stále oblíbenějšího Turecka je potřeba platný cestovní pas s platností minimálně 60 dní od ukončení dovolené dle doporučení MZV ČR. Může se zdát, že plánování, zařizování, balení a organizace dovolené jsou dost vyčerpávající. A také že tomu tak je. Věřím však, že samotný průběh stojí vždy za to, zvlášť pokud jedeme s lidmi které máme rádi a můžeme se jim naplno věnovat. Pak už je jedno jestli jsme na chalupě, u rybníka nebo na exotické dovolené daleko od domova.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz