Hlavní obsah
Cestování

Rodinná dovolená: Jak balit s dětmi v zádech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: vygenerováno Microsoft Designer AI Image Generator

Těšíte se na dovolenou. Myšlenkami jste už napůl na pláži. V tom si vzpomenete, že ještě musíte zkontrolovat platnost dokladů. Najednou křik. Děti se už zase začaly hádat. Jak zabalit, když nemáte hlídání?

Článek

Stovky recenzí máte přečteny, mapy destinací znáte lépe než místní, historii a zajímavá místa máte tak naučená, že zde můžete provádět. Cesty od pláží k ubytování jste si prošli několikrát virtuálně a viděli snad tisíce fotek hotelových pokojů, tato převážně noční práce je konečně za vámi. Zkrátka a dobře už jste si dovolenou vybrali, zaplatili a teď se jen dočkat než se konečně přiblíží datum odjezdu. Jenže čím víc se blíží toto datum, tím víc začínáte být nervózní. Jeden z faktorů je ten, že se děti neustále ptají, kdy už to bude? Což vám připomíná, jak málo času na zařizování už máte. Další věc je nervozita z toho, zda jste vše zařídili a zajistili, aby jste po dobu dovolené předešli telefonátům z práce nebo vám třeba neuvadla kytička, o kterou se staráte, a to už vůbec není řeč o krmení křečka. Zbývá ještě jeden strašák. A to je balení. Dokud jsem neměla děti, byla to pro mě jen méně zábavná část před dovolenou, kterou jsem dokázala oddalovat opravdu až pomalu na pár hodin před odletem. Vždyť co, maximálně zjistím, že mé oblíbené šaty jsou v koši s prádlem a vezmu si jiné. A podle hesla, co nemám - nepotřebuji, jsem vyrazila. Ale od té doby, co mám děti, malé děti, je pro mě balení záležitost na několik dnů.

První balení na dovolenou tehdy ještě s jedním dítětem pro mě bylo děsivé. Kolik toho dítě potřebuje oproti dospělému je neskutečné. V rámci šetření jsme se rozhodli, že spoustu věcí nakoupíme u nás, než platit v cizině za více peněz. Tenkrát jsme jeli autem. Dnes už balení zvládám daleko lépe. Zaprvé vím, že hygienické pomůcky a různé krémy mají všude za téměř stejnou cenu, a zadruhé už jsem si v tom našla systém.

Klid a seznam nám hodně ulehčí

Nejdůležitější je vše v klidu, pokud je čas, tak si vše rozmyslet dopředu, protože pobíhání na poslední chvíli je cesta, jak něco zapomenout nebo se z toho zbláznit. Nejprve musíme sehnat vhodné oblečení. Zvláště pokud jedete někdy na jaře do tropů, tak zjistit pár hodin před odjezdem, že dítě neobuje sandále a z šatů má tričko pod zadek není úplně nejlepší. Pokud však jedete v létě, už víte, co dítě obleče a co popřípadě chybí.

Dále je na pořadu dne seznam, napsat si vše na papír nebo do mobilu a odškrtávání sice trochu připomíná balení na tábor, ale je to asi jediná možnost, jak na něco nezapomenout. Navíc se dá využít i při cestě zpět na překontrolování, zda jsme něco nezapomněli. Každý má tento seznam individuální a taky záleží na potřebách a věku dítěte.

Pozor, co děti odnáší ze zabalených věcí

Potom přichází samo balení. Mě se osvědčilo najít si místo v bytě, kam děti chodí jen minimálně, například ložnice, protože chytit po osmé dítě, že si zkouší vaše plavky nebo si nosí hračky zpět do pokojíčku, je opravdu vysilující. Obzvlášť pokud už jednou počítáte, že jste tam danou věc dali. Na zem položím deku a postupně si sem nosím věci, které budu chtít zabalit. Vždy když vyperu, vytáhnu věci, bez kterých se obejdu a chci je s sebou, a dám na toto místo. Nezapomenu dětem vzít více oblečení, protože zmrzliny, různá jídla nebo dokonce zábava v dětských klubech bývají i někdy velmi náročná na udržení čistého oblečení. Sobě vezměte radši taky o tričko navíc, protože takto špinavé děti se velmi rády objímají nebo otírají o rodiče, minimálně ty moje.

Pojištění, doklady, léky jsou nejdůležitější

Na co určitě nezapomeňte, je cestovní pojištění, pokud se nechystáte provozovat extrémní sporty, můžete se zeptat ve své bance, a cestovní pojištění si vyřídit k účtu, vychází cenově asi nejlépe. Cestovní doklady jsou další z důležitých věcí, které si musíte zkontrolovat před cestou - hlavně jejich platnost. Pozor některé státy mají dokonce podmínku, že musí být platné ještě několik měsíců po plánovaném ukončení pobytu.

Nezapomeňte na léky. Ty, které berete, pravidelně jsou samozřejmostí. Dejte ale pozor, aby jste jich měli dostatek, protože i lékaři v létě často odjíždí na dovolené a sehnat na poslední chvíli recept může být obtížné. Vaše lékárnička by měla obsahovat prášky na horečku a bolest, léky na nachlazení včetně nosního spreje. Určitě také něco na zažívací obtíže, které bývají velmi častým problémem. A léky na alergii, cizí hmyz může způsobit alergickou reakci a též alergie na sluníčko se může objevit kdykoliv. Nezapomeňte, že s dětmi budete potřebovat téměř vše, jak pro dospělé, tak i pro děti s nižší dávkou účinné látky. Nikdy bych nejela s dětmi bez teploměru, náplastí a obinadel a hlavně dezinfekce. Dezinfekci bych volila neštípavou, což je příjemné i pro nešikovného dospělého. A určitě výplach oka, na který většina lidi zapomíná. Pozor na hmyzí štípnutí, na to si též něco obstarejte, protože hlavně děti jsou schopny si štípanec od komára rozškrábat do krve. A myslet si, že u moře nejsou, je dosti mylná představa. Kolikrát jsme od moře přijeli poštípaní více než za celé léto. Od té doby bez repelentu nejedeme. Lékárny na svých stránkách mají vypsány seznamy a doporučení, podle kterých se můžete ještě podívat, co dobalit. Hlavně nezapomeňte dát léky do taštičky a na místo, kde je děti v ubytování snadno nenajdou.

Kosmetika na hotelu, není vhodná pro děti

Kosmetiku dává často hotel k ceně. Ale minimálně dětem vždy beru mýdla, na která jsou zvyklá. Protože hádat, z čeho že se to dítě osypalo, není na dovolené úplně relaxační. Krémy pro děti s SPF 50+ pro děti jsou určitě nezbytné. Já velmi ráda využívám oblečení do vody s UV ochranou. Honit po pláži děti, které jsou celé od písku a nesnáší neustálé otravování s namazáním, mě nebaví. S UV oblečením nezapomeňte často krémovat obličej hlavně malých dětí. Přibalte manikúru s pinzetou, krém po opalování a vlhčené kapesníčky, těch s dětmi není nikdy dost. Na dezinfekci na ruce jsme si za pandemie zvykli a na výlety je to určitě správná volba. Zvlášť když děti zvednou ze země každou věc, na kterou se my bojíme i šlápnout.

Drobnosti, bez kterých nejedu

Mně se ještě osvědčilo brát s sebou pár kolíčků, izolepu, lepidlo, jehlu, niť alespoň ve 2 barvách, zavírací špendlík, baterku, igelitové sáčky, utěrku, houbičku a trochu jaru. Ne vždy jde všechno podle plánu, tak je potřeba být připraven si například zalepit pásek u sandále nebo přišít ramínko od plavek. Nevynechejte ani nabíječku na mobil. S dětmi se hodí vesta do vody. Určitě nezapomeňte přibalit hračky jako kostičky nebo malou stavebnici, když si budete chtít chvilku odpočinout na pokoji, ať mají děti zábavu. A to nejdůležitější nakonec. Pokud vaše dítě potřebuje ke spánku oblíbeného plyšáčka, dečku nebo dudlík, určitě na to nezapomeňte. Mohlo by se z dovolené stát totiž peklo.

Zabalte, když děti spí

Rozhodně nejlepší volbou je, pokud na balení máte alespoň chvíli klid a někdo děti pohlídá. Pokud to nejde, je ideální doba večer nebo ráno, kdy děti ještě spí. Protože se stačí otočit a dítě například dokáže vypotřebovat celou krabičku krému na sebe, gauč, plyšáky, televizi a stěnu. Což nás posledně poněkud zdrželo při balení. Hlavně zachovejte klid. Většinou nejedete mimo civilizaci, kde se nedají sehnat plínky, tričko nebo zubní pasta. Takže si zabalte, překontrolujte jestli není v zásuvce varná konvice, zkontrolujte že nekape kohoutek a okna jsou zavřená. Dobře zamkněte a pak už si jen užívejte času, který můžete nerušeně a v pohodě trávit s partnerem a dětmi.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz