Hlavní obsah
Názory a úvahy

Záloha PET lahví: Proč budí tolik emocí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Obsah žlutých kontejnerů se může znatelně zmenšit

Ministerstvo životního prostředí připravuje novelu o zálohování PET lahví a plechovek. Místo sešlápnutím PET lahve a vyhozením do žlutého kontejneru pak budeme neporušené lahve nosit do obchodů.

Článek

Třídění odpadu se stalo nedílnou součástí většiny domácností. Pamatuji si, že ještě před pár lety vlastnit několik nádob na odpad a nosit ho dál, než byla běžná popelnice na smíšený odpad, bylo pro mnoho lidí velmi obtěžující. Dnes je to pro většinu z nás standard. Bohužel znám spoustu lidí, převážně starších ročníků, kteří žijí převážně na sídlištích, kteří mi řeknou, že platí za odpad, tak proč by se měli zajímat o to, z čeho je obal vytvořený, nebo si dokonce dělat nepořádek tím, že budou mít doma více odpadkových košů. Někteří lidé z paneláku oproti těm, co žijí v rodinných domech, mnohdy ani neví, že platí v rámci inkasa i četnost vyvážení odpadu. Takže jim je jedno, zda je popelnice plná ihned po vyvezení nebo ne. Nemají tedy motivaci objem odpadu zmenšit. Maximálně nadávají na odvoz.

Poslední dny se četně diskutuje nad zavedením povinného zálohování PET lahví a plechovek. Někdo to vítá a volá po tom už několik let, jiní se tomu brání. Ministerstvo životního prostředí by chtělo návrh předložit ještě do konce prázdnin. Některé obce se bouří, protože mají z odkupu nebo prodeje peníze do rozpočtu navíc. Dále předpokládají, že to naopak povede k menšímu procentu třídění.

Jsou PET lahve doma potřeba?

PET lahví si nosíme domů většinou zbytečně moc, někdy to ale jinak nejde. Například kojenecká voda je asi něco, bez čeho se rodiče malých dětí na umělém mléce neobejdou. Jinde jsou vodovodní trubky ve špatném stavu a chuť a kvalita vody na to trpí, tak si ji lidé raději koupí. Nebo občas jen dostaneme žízeň mimo domov, tak si pro lahev skočíme do obchodu. Ale v ostatních případech se dá jednorázovým lahvím téměř vyhnout. Někdo potřebuje k udržení pitného režimu perlivou vodu, ale jistě než se tahat domů s balíky vody, je lepší si koupit domácí zařízení na sycenou vodu, dokonce se dají koupit i sirupy od originálních výrobců slazených limonád, dokonce i v light verzi. Takže i lidé, kteří pijí pouze slazené vody si je můžou nahradit tímto způsobem. Pokud je opravdu zálohování tolik obtěžuje.

Odběrových míst má být dostatek

Návrh předpokládá, že vratná záloha budou 4 Kč na láhev či plechovku. Což u jedné jediné lahve není příliš motivující pro většinu lidí. V rámci balíku nebo častého kupování balených nápojů může záloha udělat velmi zajímavou částku. Automaty na sběr prázdných lahví mají být v každém obchodě nebo i na čerpacích stanicích nad 50 metrů čtverečných a v každé obci nad 300 obyvatel, která by jinak neměla odběrové místo.

Nešlapat, stačí jen donést

Aby bylo možné lahev vrátit nesmí být zdeformovaná a musí mít etiketu, na které bude kód pro vrácení. Zde začíná nejčastější argument odpůrců vracení lahví. Například to, že lidé o tomto faktu nebudou vědět a dle zvyklosti láhve sešlápnou. Předpokládám, že tato změna bude veřejnosti vysvětlena a zdůrazněna. Nejen v médiích, ale i v rámci výběrových míst. Navíc pokud to udělám jednou, tak si to pro příště jistě zapamatuji.

Když už láhev jednou doma mám, tak se tam přece vleze

Lidé se bojí, že se jim prázdné lahve, které nebudou zdeformované, nevejdou do bytu. Můžu je ubezpečit, že vejdou. Protože láhev plná tekutiny má stejný objem jako láhev plná vzduchu. Pokud si tedy můžu skladovat v bytě plné lahve, tak prázdné taky. Žádný fyzikální zákon o tom, že lahev po vypití nabyde na objemu opravdu není. Než si skočím do obchodu pro nový balík, což většina lidí stejně realizuje autem, vezmu prázdné lahve s sebou. A to mi i díky záloze zlevní nákup. Samozřejmě se stane, že zapomenu vzít lahve nebo pojedu z práce a nakoupím. Ale stejně tak můžu zapomenout pytel s plasty, když jdu kolem popelnice. Prostě se buď vrátím nebo budu s prázdnými lahvemi muset bydlet o něco déle jako dosud.

Zálohuje už spousta států včetně Slovenska

Téměř ve všech severních zemích Evropy se lahve již dávno zálohují. To také platí pro Skotsko, Chorvatsko, Německo, Maltu nebo třeba Rumunsko. Na Slovensku zálohování funguje již od roku 2022. Přes prvotní problémy, kdy byly zahlceny sběrné automaty a lidé si museli zvyknout na nový systém záloh, se jim podařilo vysbírat lahví naopak více než před zavedením záloh. Pro rok 2025 mají cíl vysbírat 90 % lahví. Dnes už jim zálohy přijdou normální a většina v nich nevidí problém.

Bude potřeba vše doladit, což není ani teď

Nelze předpokládat, že vše bude hned od začátku bez problému fungovat. Bude potřeba mít trpělivost, než se vyladí automaty a četnost jejich odvozu. Ale věřím, že obchody si s tím poradí. On systém, který funguje nyní, také není bez chyb. Já mám nejbližší žlutý kontejner asi 600 m od domu a velmi často nesu plasty domů zpět, protože je plný. Spousta lidí si však odpad už domů nenosí. Takže se pak odpadky válí všude.

Není to až tak velká změna

Za mě je zálohování důležité, aby byli lidé motivováni k třídění odpadu. Už jen to, že se nebudou válet na veřejném prostoru prázdné PET lahve a plechovky, je přece skvělé. Jsou lidé například bez domova, kteří tuto lahev rádi zvednou a odnesou do sběru. Tím umožní jejich recyklaci, což povede k omezení plastů. To je přece skvělé. Pro většinu lidí se tedy nic nezmění. Jen místo sešlapávání a házení do žluté popelnice vezmou lahve do obchodu. Vždy se najdou lidé, kteří se už jen z principu budou stavět proti, zálohování PET má však v Evropě již tolik států, že není důvod se ho bát.

Zdroje:

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/zalohovani-pet-lahve-plechovky-zahranici.A230703_141301_eko-zahranicni_rie#space-a

https://odpady-online.cz/na-slovensku-po-zavedeni-zaloh-stoupl-podil-vysbiranych-napojovych-obalu/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz