Hlavní obsah
Sport

Italské fotbalové hvězdy vyšetřují kvůli sázkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloslav Jančík, zdrojové grafiky Rochak Shukla, Harryarts/Freepik

Tři hvězdy italského fotbalu vyšetřuje policie. Nicolo Fagioli z Juventusu Turín, Sandro Tonali z Newcastle United a Nicolo Zaniolo z Aston Villy jsou zapleteni do sázek a hazardu.

Článek

Když ve čtvrtek 12. října zmizeli z reprezentačního srazu Sandro Tonali s Nicolo Zaniolou krátce před kvalifikačním utkáním s Maltou, vzbudilo to samozřejmě u fanoušků pozdvižení. Tou dobou už oběma policie zabavila telefony a tablety a také je vyslechla přímo v Covercianu, tréninkovém centru, které je tradičně domovem squadry azzury. Italská fotbalová federace (FIGC) uvedla, že oba hráči nejsou kvůli vyšetřování italských prokurátorů ve správné kondici, aby se mohli zúčastnit dvou nadcházejících utkání v kvalifikaci o EURO 2024. „Bez ohledu na povahu vyšetřovacího příkazu, vzhledem k tomu, že v této situaci nejsou oba hráči ve správné kondici, aby mohli čelit závazkům v nadcházejících dnech, se federace rozhodla umožnit jim návrat do svých příslušných klubů,“ uvedl FIGC. Třiadvacetiletý Sandro Tonali nosí dres Newcastle United, o rok starší Nicolo Zaniolo působí v Aston Ville, kde hostuje z tureckého Galatasaray.

Zatímco byl podán příkaz k domovním prohlídkám u Tonaliho a Zaniola, začaly se okamžitě objevovat zprávy, že jejich vyšetřování souvisí s případem Nicola Fagioliho, záložníka Juventusu Turín, který byl o den dříve kvůli sázení také vyslýchán policií. Podle prvních zpráv se nejedná o to, že by Fagioli zápasy ovlivňoval, ale o sázení na sportovní výsledky na nelegálních online platformách. Tedy ryzí hazard. Další otázka, která vyšetřovatele zajímá, zní, zda sázeli na fotbal. V takovém případě už totiž ze sportovního hlediska dochází k porušení kodexu a trestnému činu, bez ohledu na to, o jakou soutěž se jednalo. V takovém případě hrozí zúčastněným distanc až na tři roky.

Kolik hráčů má problém?

„Ano, vsadil jsem na fotbal,“ přiznal Fagioli státním zastupitelům podle La Repubblica. „Vsadil jsem na fotbalové zápasy, ale ne na týmy, za které jsem hrál,“ řekl údajně. Dvaadvacetiletý záložník Juventusu s vyšetřovateli spolupracuje, aby dosáhl nižšího trestu. A možná si také uvědomil, že se mu celá věc poněkud vymkla z rukou.

Italská média a fotbalové weby se samozřejmě v těchto dnech předhánějí v tom, kdo přinese jakékoliv novinky ke kauze tří fotbalových hvězd. Podle nich měl Fagioli prosázet kolem jednoho milionu eur a to jen v průběhu několika měsíců. A také to byl právě on, kdo Tonaliho a Zaniola propojil se sázkařskými agenty. Ve Fagioliho telefonu bylo také nalezeno několik chatů, které naznačují zapojení dalšího hráče Juventusu, jehož identita zatím není známá. Tím však okruh podezřelých nekončí, vyšetřování se má týkat přibližně deseti hráčů a policie při ní identifikovala nejméně tři nelegální platformy, na kterých měli italští fotbalisté sázet.

„Tonali a Zaniolo také vsadili na zápasy,“ přispěchal si přihřát polívku Fabrizio Corona, bývalý král paparazzi, který byl odsouzen za to, že fotkami vydíral slavné osobnosti, a zároveň je známý kontakty na politické i mediální špičky. „Informátor mi prozradil, že Zaniolo sázel na zápasy Říma v Coppa Italia, i když byl na lavičce (do února 2023 působil v AS Řím – pozn. aut.) Jména mi sdělily spolehlivé zdroje, které co nejdříve zveřejním. Rozhodl jsem se přejít do zákulisí fotbalového světa, abych odhalil mnohé křivárny, které se tam skrývají. Nejde jen o sázky, ale je toho mnohem víc,“ prohlásil Corona v exkluzivním rozhovoru pro Dillinger News a naznačil, že zná jména dalších hráčů závislých na hazardních hrách. Má pravdu nebo se jen na sebe snaží strhnout pozornost, kterou má tak rád?

Spaletti: Všichni děláme chyby

V tak rozjitřené atmosféře musela italská reprezentace odehrát kvalifikační utkání, k jejímu štěstí měla v sobotu 14. října za protivníka Maltu. Outsidera skupiny porazila v Bari jasně 4:0. Skutečnou zkouškou kolektivu trenéra Spallettiho však bude až další zápas proti Anglii ve Wembley (17.10.). Luciano Spalletti se ke kauze svých hráčů vyjádřil zdrženlivě a s jistou shovívavostí. „Často se stává, že se ocitáme nepřipraveni a slabí proti pokušením současného života. Musíme tyto mladé lidi poučit, aby byli opatrní. Pravděpodobně všichni děláme chyby. Musíme umět dobře používat rozum, abychom odolali pokušením, která nás potkávají. Musíme jim (hráčům) umožnit, aby se bránili, a my je v této obraně budeme podporovat. Ale pak musíme jít dál v tom smyslu, že pokud došlo k chybě, je správné, aby spravedlnost vzala za své,“ reagoval Luciano Spalletti, reprezentační kouč Itálie.

Můžeme předpokládat, že v případě Fagiliho se pravděpodobně jedná o závislost na hazardních hrách a jeho právníci budou argumentovat tím, že nesázel na svůj tým. V takovém případě by přišel třeba o jednu sezonu, jako nedávno Ivan Toney. Útočník Brentfordu byl za porušení sázkových pravidel v 262 případech suspendován nejdřív na 11 měsíců, později mu byl trest snížen na osm měsíců a finanční pokutu 50 tisíc liber. V Itálii se však samozřejmě mohou tresty lišit. A jaký flastr může čekat Sandro Tonali, Nicolo Zanioli a další vyšetřovaní, to bude jasnější v nejbližších týdnech. I na ty, kteří o sázení věděli a neupozornili na něj, totiž myslí rejstřík trestů. Jmenovitě distancí na nejméně 6 měsíců a pokutou minimálně 15 tisíc eur.

V Itálii bude zkrátka v dalších dnech veselo. Na to si můžete, ehm, vsadit.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz