Hlavní obsah
Sport

Pane Tvrdíku, už náš fotbal nekultivujte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rochak Shukla/Freepik

„Musíme se pokusit o pozitivní změny fotbalové kultury v Česku,“ prohlásil v březnu tohoto roku Jaroslav Tvrdík, šéf fotbalové Slavie. Jak se nyní ukázalo, vzal to velmi vážně.

Článek

„Musíme se pokusit o pozitivní změny fotbalové kultury v Česku,“ prohlásil v březnu tohoto roku Jaroslav Tvrdík, šéf fotbalové Slavie. Jak se nyní ukázalo, vzal to velmi vážně. Jen pár měsíců na to se sešel s předsedou Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petrem Fouskem a šéfem komise rozhodčích Radkem Příhodou, aby jim tlumočil svou nespokojenost s tím, jak rozhodčí řídili závěr ligového ročníku, v němž jeho klub skončil až druhý.

Ponechme teď stranou penaltovou nálož, která Spartě pomohla k titulu a jež zavedla do českého fotbalu nový pojem, takzvanou „soft penaltu“. V ideálním fotbalovém světě se šéf komise rozhodčích nezabývá pocity klubů, jeho náplní je pouze řešit výkony sudích. Proto je také komise rozhodčích nezávislá na Ligové fotbalové asociaci, aby na ni neměly jednotlivé kluby a jejich šéfové vliv. U nás to zjevně funguje jinak a nejspíš by se měl šéf sudích po každém kole přeptat, zda byly kluby spokojené. Ne všechny, jen ty vybrané!

Fousek se ospravedlňoval, že o obsahu schůzky byli totiž posléze zpraveni také zástupci Sparty, Plzně a Ostravy, coby představitelé vlivných klubů. Aha, taky jste hned klidnější? V naší nejvyšší soutěži tedy funguje nepsaná skupina vlivných klubů, které mají jiné zacházení než ty ostatní. Rovnější mezi rovnými.

Je na místě se ptát, co všechno tahle speciální péče obnáší a jak se do této společnosti dostat? Sestupuje se nebo hraje baráž o účast v lize vlivných? A může vyhrát titul i klub, který není součástí této party? Patrně jen v rovině teorie, ale v praxi se něco takového v nejbližších letech nestane, tím si můžete být jisti. A nejde o výkony na trávníku, ale o „jízdy na oranžovou“, „suchej haj*l“, „soft penalty“, „návštěvy kabiny rozhodčích v poločasové přestávce“ a další libůstky, které zásluhou těchto vlivných klubů tvoří kolorit naší nejvyšší soutěže. Děkujeme za to.

Berme to jako vzkaz všem fanouškům nevlivných klubů, že hrají jen o čtvrtý, pátý nebo jakýkoliv další flek. Výš nemáte nárok, nejste vlivní, nikoho nezajímáte. Ale vážně. Ne, opravdu není možné, aby otevřeně v nejvyšší soutěži otevřeně fungoval spolek vlivných klubů, které se budou scházet se šéfem komise rozhodčích a vyvíjet na něj tlak přímo či nepřímo.

„Společně máme vůli reformovat český fotbal, musíme se blížit k nejlepším ligám,“ prohlásil také Tvrdík tenkrát v březnu. Za sebe bych rád vyjádřil skromnou prosbu: „Už nic nereformujte, pane Tvrdíku. Vaše způsoby kultivování našeho fotbalového prostředí nemají s nejlepšími ligami vůbec nic společného, a kdyby se kupříkladu v Premier League nebo Bundeslize provalily takové schůzky, jaké jsou pro vás normální, fotbal by se vás okamžitě zbavil.“

Zdroje: idnesidnes

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz