Hlavní obsah
Sport

Temné odstíny bílého sportu aneb Největší podvod v historii tenisu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Miloslav Jančík via Stable Diffusion

Tenis má pověst hry gentlemanů. Grandslamy, slavné osobnosti a plné tribuny. Pod zářivým povrchem bílého sportu se však odehrávají i příběhy temných odstínů. Největší sázkařský podvod v historii má na svědomí muž, který zmanipuloval stovky zápasů.

Článek

Ve světě sportovních sázek se tenis těší stabilní popularitě. Tisíce zápasů, sezóna po celý rok nebo nemožnost remízy stojí za trvalou přízní sázkařů z celého světa. Zároveň to však platí i pro ovlivňování zápasů, které je proti kolektivním sportům tím jednodušší, že na každé straně sítě stojí jen jediný hráč. A turnajů stranou zájmu v nižších sériích Challenger a Future jsou stovky, takže není divu, že se na nich najde i nejeden podezřelý výsledek a tenis má pověst jednoho z nejvíce zmanipulovaných sportů na světě. Přesto se případ Grigora Sargsyana přezdívaného Maestro, který rozkryla belgická policie a detailně popsal Washington Post, vymyká představám o sázkařských podvodech ve všech ohledech. Desítkami vyšetřovaných hráčů, stovkami ovlivněných zápasů a miliony eur, které se v nich protočily.

Grigor Sargsyan se narodil roku 1990 v Arménii a v devíti letech se s rodiči přestěhoval do Bruselu. Nové začátky v cizí zemi nebyly jednoduché a umocňovaly je skromné poměry, ve kterých vyrůstal. O to zřetelněji vnímal bohatství a luxus v okolních čtvrtích. Tenis si vyzkoušel na škole, víc se však o sport začal zajímat až ve chvíli, kdy jeho přátelé nemluvili o ničem jiném než o sázení na výsledky. Zaujalo ho, že je možné sázet i na tisíce sportovních událostí po celém světě, včetně těch nejmenších tenisových turnajů. Doma si vzal 350 dolarů, což byla v té době většina jeho úspor, a vydal se na pětadvacítkový turnaj do malého belgického města Arlon. Vyhlédl si jednoho z hráčů z Latinské Ameriky, který vypadal že peněz nemá nazbyt, a přistoupil k němu: „Hraješ rád hazardní hry?“ zeptal se ho. Okamžitě se domluvili na odměně, když prohraje druhý set 0:6. Ještě ten den se Sargsyan radoval z výhry 4 000 dolarů. Jako by nebylo nic snadnějšího.

Za první vydělané peníze si koupil drahé oblečení a rolexky. Postupně k nim přibyl luxusní jaguar a pozvánky do nejlepších restaurací. Cíl byl jasný, dělat na hráče dobrý dojem, vytvořit iluzi bohatství a bezstarostnosti, které budou moci také dosáhnout, když s ním budou spolupracovat. Nebylo to jen šálení, Sargsyan vyplácel odměny za domluvené zápasy obratem v hotovosti nebo přes službu MoneyGram. A nijak přitom nešetřil. Ve svém zvráceném obchodním světě si zakládal na budování a udržování dobrých vztahů. Nebyl totiž zdaleka jediný, kdo ovlivňoval tenisové zápasy a aby mohla jeho síť prodejných hráčů fungovat spolehlivě a dál se rozrůstat, musel mít v branži dobrou pověst. Tu nejlepší. A tak se zrodil Maestro.

Najít další hráče, kteří byli ochotní za domluvenou odměnu udělat dvojchybu v pravý čas, prohrát game nebo set, nebylo těžké.

Najít další hráče, kteří byli ochotní za domluvenou odměnu udělat dvojchybu v pravý čas, prohrát game nebo set, nebylo těžké. Zvlášť když obvykle nezáleželo na tom, zda zápas opravdu ztratí a vypadnou z pavouka turnaje nebo ne. Roli v tom hrály i vysoké náklady, které touha stát se úspěšným tenistou přináší. Ti nejlepší vydělávají miliony a slušně zajištěnou obživu mají i ti v první stovce světového žebříčku. Ale za ní probíhal nekončící boj tisíce hráčů, kteří veškerou energii a prostředky investovali do toho, aby se vydrápali výš. Jenže i když hráli každý týden turnaje stejně jako největší hvězdy, výhry jim sotva pokryly náklady. Letenky, rakety, oblečení, jídlo a vše ostatní si museli platit sami. Když se pak objevila nabídka si ovlivněním zápasu zajistit příjem převyšující prize money pro vítěze některého z mnoha menších turnajů, bylo pro některé těžké odolat. A právě takové Maestro vyhledával.

Létal na turnaje po celé Evropě, kde oslňoval hráče dokonalým vystupováním, zval je na večírky a za domluvené zápasy okamžitě vyplácel odměny. Obvykle mezi 500 až 3000 Eur. Hovořil pěti jazyky a celou svou osobností dával najevo lehkost a radost ze života bohatého mladíka, který má rád tenis. V soukromí zatím zůstával bydlet v domě u rodičů a ze svého pokoje ovlivňoval zápasy po celé zeměkouli. Stačil mu k tomu jen mobil.

Belgické policii trvaly dva roky, než ho dokázala vypátrat a v červnu 2018 zatknout. Přišla si pro něj k němu domů a zabavila mu i čtyři telefony. Z mnoha tisíců zpráv vyšetřovatelé poskládali 181 hráčů a hráček po celém světě, kteří patřili do Sargsyanovy sítě. Dopadení Maestra spustilo vyšetřování i ve Francii, Nizozemsku, Německu, Bulharsku, USA a Slovensku. Podle obžaloby bylo ovlivněných zápasů minimálně 375 a francouzský tenista Mick Lescure při výslechu tvrdil, že Maestro dokázal také zařídit, aby během jednoho zápasu pro něho pracovali oba tenisté.

Zůstaly jen otazníky, kde skončilo 8 milionů Eur, které během dvou let pomocí své sítě vydělal.

Mezi vyšetřovanými byla i slovenská tenistka Dagmar Bašková. V roce 2017 po zranění kolena zjistila, že už se nedokáže vrátit na původní úroveň. Když dostala nabídku ovlivnit zápas, napadlo jí, že je to cesta jak získat bez námahy peníze, za které by si v Thajsku založila vysněný tenisový klub. Při vyšetřování Tennis Integrity Unit se přiznala k pěti ovlivněným zápasům, za což byla z tenisového hnutí vyloučena na 12 let. Z vyměřené pokuty 40 tisíc dolarů jí byla po dohodě o vině a trestu většina podmínečně odpuštěna a nakonec musela zaplatit jen 1500 dolarů.

Grigor Sargsyan byl v roce 2023 u belgického soudu odsouzen za vedení zločinecké organizace, praní špinavých peněz a podvod na 5 let do vězení. Zůstaly jen otazníky, kde skončilo 8 milionů Eur, které během dvou let pomocí své sítě vydělal. Podle bankovních výpisů odtékaly do Arménie na účet pětatřicetiletého muže jménem Andranik Martirosjan. Byl on hlavou celého syndikátu nebo jen Maestro dostál svému jménu?

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz