Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babiš opět premiérem? Nic se nezměnilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bazi / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Andrej Babiš byl před několika dny znovu zvolen předsedou ANO a projevil i ambici stát se opět premiérem České republiky. Jestliže stávající premiér Fiala není způsobilý ekonomicky, je zato on způsobilý morálně?

Článek

Že je Babiš zvyklý bez skrupulí užít jakékoli prostředky, jakékoli útoky k napadení svých oponentů, to není žádná novinka. Pojďme se však v rychlosti podívat na jeho nedávné výroky v partii Terezie Tománkové.

Dopředu již upozorňuji, že tento článek nepotěší příznivce Babiše a zejména nepotěší mnohé důchodce, které si expremiér tak často s radostí bere pod svá křídla jako jejich ochránce. Doporučuji takovým raději předem odejít z této stránky, neb se vám zvedne tlak v žilách, budete se muset vyventilovat dole v diskuzi, případně vám hrozí i zdravotní ohrožení.

Dovolte mi prosím začít vtipem, který údajně prohlašoval Miloš Zeman o Babišovi (to, že ho kvůli zpackané privatizaci Unipetrolu nepovažoval za spolehlivého, je už dávno známo) a který zveřejnil ve svých knížkách o expremiérovi investigativní novinář Jaroslav Kmenta. „K nebeské bráně přijde návštěvník a svatý Petr ho pozve na prohlídku. Putují velkým sálem, kde jsou na stěnách všude hodiny. Návštěvník se táže: ‚Nač je tu máte?‘ Sv. Petr odvětí: ‚To jsou hodiny pravdivosti, které ukazují, kolikrát člověk za svůj život zalhal. Tak tady jsou od Marie Terezie, jejíž ručičky se nikdy nepohnuly, poněvadž nelhala. Tyto patří Lincolnovi a pohnuly se párkrát.‘ A návštěvník se zvědavostí vyhrkne: ‚A kde jsou hodiny pana Andreje Babiše?‘ ‚Ty používáme na záchodě jako větrák.‘“

Jistě si každý vzpomínáme, jak kdysi dávno Babiš tvrdil, že nemůže být prezidentem, protože se zde nenarodil a neumí dobře česky. Pak ovšem zahájil kampaň, a to s plnou vervou a nechutností, jak zdiskreditovat své soupeře. Když se však poukázalo na něj, jeho největší zbrání vždy bylo a je: „Zapírat, zapírat, zapírat.

Nedávno byl expremiér opět zvolen předsedou ANO. No jaká to nečekaná věc! A jak na výtky, že se ANO jedná o projekt jednoho muže, reagoval? „My jsme tým, zbavili jsme se kariéristů a nemusíme se hádat.“ Jistěže jsou týmem, když takřka všichni, kteří se někdy postavili Babišovi, nakonec z ANO vystoupili. Pan Babiš totiž pracuje na jednoduchém principu: „Buďto mi podlézáš a nemám s tebou žádný problém, nebo jsi vůči mně kritický, tím mě začínáš iritovat a ohrožuješ svou budoucnost v ANO.“ A že se zbavili všech kariéristů? To je možná pravda – až na samotného Babiše! Když si z něho Fiala ironicky utáhnul o jeho zvolení předsedou, protože s takovým člověkem se jinak jednat nedá, označil ho, jak nečekaně, za – lháře!

To, že Babiš ani Schillerová nevyloučili spolupráci SPD, ačkoli před rokem tomu bylo jinak, to asi nemusíme komentovat. Ještě by se do toho mohli zapojit komunisté s paní Konečnou, která tak energickým ficovským stylem masíruje své fanoušky neokomunistickou propagandou, ač tvrdí, že se její strana změnila, a triumvirát bude dokonalý. Nejsem proti levici, ale být zastáncem levice neznamená jet na vlně populismu a užívat staré známé: Za vše může kapitalistická Amerika!

No a asi nejkrásnějším a nejvýstižnějším příkladem morálního stavu nově zvoleného předsedy ANO je to, že v prezidentských amerických volbách fandí a podporuje Donalda Trumpa. Člověka, který je možná úplně vším, jen ne morálním a důstojným. Donald Trump, čelící mnoha obviněním z trestných činů, Donald Trump, který se podílel na vzpouře po prohraných volbách, během níž zemřelo pět lidí, Donald Trump, jenž ani doposud neuznal prohru v minulých volbách, neustále šířící narativy podvrhu a podvodu, a tím naprosto diskreditující americký demokratický systém (jakého lepšího spojence by mohl Putin mít?), jenž prohrál 60 soudních sporů ohledně jeho divoké volební konspirační teorie, Donald Trump užívající každý možný způsob, jak urazit a zdiskreditovat své oponenty – tak přesně tohoto člověka Babiš podporuje. Jak by ne! Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá. Jeho populistické způsoby jsou ve vzájemné sympatii s kampaní Trumpa. Že chce vystoupit z NATO a vyhrožuje, ať si klidně Putin zaútočí? Pro Babiše je to „jen kampaň.“ Zpochybňování budoucích voleb v případě korespondenční možnosti volit je ze strany ANO podle něj jen nadsázka. Tím jen opět dokázal, že vůbec nerozumí základním pravidlům slušnosti a že je Babiš schopen všeho, doufejme jen legálního, byť neetického, aby si prosadil svou a získal na svou stranu co nejvíce voličů. Nakonec se moderátorka zeptala na známý evergreen Čapí hnízdo. Odpověď Babiše? Nic jsem neudělal, normální člověk to vidí. – Ano, normální člověk to vidí, zatímco morální vidí všechnu vyčůranost, švejkovost a vychytralost, jak okrást daňové poplatníky, která za tím stála.

Kdyby pan Babiš změnil svou rétoriku, kdyby více dbal na zásadovost a nikoli populárnost, na slušnost a nikoli vulgárnost, kdyby byl schopen otevřeně, upřímně a hlasitě přiznat své chyby a kauzy minulosti, byl by to legitimní politik, za kterého by se snad nemusel nikdo stydět a volit ho by nebylo morální potupou pro tento národ. To je ale jen čirá fantazie. A tento článek je pouhou odpovědí na každodenní realitu. „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ A pak tu máme více než třetinovou základnu jeho voličů, kterým je jeho morální profil zkrátka jedno, přijímají ho pragmaticky jako „menší zlo“ nebo poukazují na to, že fialová totalita je přeci strašně nemorální a celý STAN je organizovaný zločin. Ať tak či onak, jen to svědčí o smutné mentalitě velké části národa, která je třeba i za – údajný - větší kus žvance schopna obětovat všechny morální hodnoty. Člověk, jenž zneužije vlastní rodinu, svého syna – to je opravdu vrcholem všeho.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz