Článek
Nádoby bez rukojetí aj. se používají v mnoha oborech lidské činnosti. Počínaje plechovkami s barvou a nádobami s kyselinami atd. až po misky jídlonosičů.
Na našem trhu je k dispozici řada různých držáků, kleští a chňapek, ovšem nešikovných do ruky a tím nebezpečných při manipulaci s horkou vodou nebo jídlem.
Při použití textilních rukavic zvaných chňapky zase většinou i když neúmyslně namočíme alespoň špičkou do obsahu nádoby.
Jednoduchým řešením, hygienickým i bezpečným je pro uchopování nádob bez rukojeti či ucha (uší) použití stolářských svorek, které se dosud používají spíše v dílně než v kuchyni (obr. 1 a 4).
Protože vnitřní čelist svorky zasahuje do vnitřního prostoru nádob, ve kterých je pitná voda či potraviny, které v miskách přenášíme, ohříváme nebo i vaříme,
je třeba tuto čelist opatřit krytem z potravinářsky inertního materiálu. Nabízí se celá řada řešení jako hadičky, zátky atd. Nejjednodušší je pravděpodobně dětský dudlík na lahve, který na vnitřní čelist nasadíme.
Stolářské svorky pro tyto účely musíme ještě upravit: vodící lištu zkrátíme tak maximálně na 50 mm. Delší lišta je zbytečná a navíc převažuje lehké nádoby na svou stranu.
Některé nádoby můžeme opatřit neoddělitelnou rukojetí která je k nádobě přišroubovaná (obr. 2). Manipulace s ní je stejná jako u nádob s mobilním rukojetí.
Pevnou rukojeť nebo stolářskou svorku upevníme na nádobu vždy jen aasi 10 mm pod horní okraj nádoby, aby čelisti rukojeti nebo pevná rukojeť nebyly namočeny do pokrmu nebo např. barvy. U nádob s jídlem dbáme také na to, aby šroub stolářské svorky byl vždy namazán tukem, aby nerezivěl. Upozorňuji také na to, že po nasazení svorky ji musíme k nádobě pevně přišroubovat- utáhnout, jinak může dojít k úrazu politím.
Pro ohřev potravin nebo pro obavy s připálení používáme nádobu se svorkou (i bez ní) ponořenou zčásti do větší nádoby s vodou (vodní lázeň), stojící na indukčním či jiném vařiči (obr. 3).
Poznámka
V současné době se k vaření používá často indukční vařič, který by neměl být funkční, pokud použijeme nekovovou nádobu nebo i kovovou, ale která není citlivá na magnet. Některé jídlonosiče z kovu nejsou sice citlivé na magnet (tj. magnet se na nádobu nepřichytí), ale na indukčním vařiči s nimi lze vařit.
Pro vaření v t nádobách necitlivých na magnet ( i plastových) se vyrábějí a prodávají speciální desky, které se na plotnu indukčního vařiče položí pod nádobu.
Takže chodit nakupovat nádoby na indukční vařič s magnetem v kapse není úplně in. Můžeme totiž odmítnout i nádoby, na které se sice magnet nepřichytí, ale na indukčním vařiči se dají použít i bez výše zmíněné desky.
Obrázky dodám později. Předem děkuji, tomu, kdo mi po lopatě poradí jak nejjednodušeji vložit do textu obrázky.