Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Planeta Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Planeta Praha je výstava o přírodě v Praze inspirovaná filmem a knihou se stejným názvem.

Článek

Praha je rušné místo plné domů, lidí a hluku, kde pro přírodu moc místa nezbývá.

Zdálo by se, že ve velkoměstě bude těch rostlin, stromů a zvířat málo. Myslíme si, že město je přírodě nepřátelské, ale není to úplně tak. Ve městě je spousta rozmanitých prostor, která dokáží rostliny, zvířata nebo hmyz využít.

O přírodě v Praze existuje film i kniha, obojí s názvem Planeta Praha. Nově je na stejné téma nainstalovaná výstava v pražském CAMPu, což je Centrum architektury a městského plánování, které sídlí jen kousek od Karlova náměstí. Podle názvu byste si mohli myslet, že je místo jen pro odborníky, ale ve skutečnosti je tu kavárna a výstavní prostory s promítáním a s bezplatným vstupem.

Knížku Planeta Praha jsem četla, překvapilo mě, jak rozmanitá a bohatá dokáže být příroda ve velkoměstě. I když to vlastně není zas tak překvapivé. My lidé jsme pro zvířata dobrý zdroj potravy, pořád někde něco jíme, drobíme, jídlo nám padá na zem a ptáci, hmyz a jiní živáčci toho rádi využívají. A co teprve kontejnery a koše, kde taky skončí leccos jedlého.

Město je taky hodně členitý prostor, vysoké budovy, kde ptáci nacházejí prostor k hnízdění, různé podchody a průchody, tunely, kouty a zákoutí.

Rostliny se zase snadno šíří právě díky nám. Nevědomky na oblečení, autech, vlacích nebo pejscích šiříme semena, která se snadno ujímají na odkryté půdě.

Součástí je i promítání na velkoplošnou obrazovku, velkazinstalace z pokojových květin a také virtuální realita, kde názorně vidíte, jak by příroda opanovala město, kdyby z něj odešli lidé.

Tuhle výstavu opravdu doporučuji, nabízí dost neobvyklý pohled na Prahu a člověk si taky nepřipadá jako tak hrozný ničitel přírody. Tato výstava zde bude celé jaro a léto.

Odkazy:

https://praha.camp/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz