Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tři vánoční recepty - zdravé a veganské

Nabízím recepty na tři jídla, která jsou tak dobrá, že je škoda připravovat je jen na vánoce.

Článek

Nabízím vám tři vánoční recepty, které jsou bez masa a vlastně docela zdravé, přitom si na nich i tak můžete pochutnat. A jen tak mimochodem, jsou daleko méně tučné než běžné vánoční dobroty, takže pokud si hlídáte váhu, měly byste je vyzkoušet.

Černý kuba

Potřebujeme ječné kroupy (kupuju ty největší, protože mi chutnají). Pak hromadu sušených hub. V nouzi poslouží i hlíva ústřičná. No a ještě cibuli, česnek, sůl, pepř, samozřejmě olej a možná majoránku.

Sušené houby předem namočíme, aby nasákly vodu. Pokud místo nich použiju hlívu, tak ji nakrájím a osmahnu na oleji. A pokud znáte penízovku sametonohou a víte, kde ji na vánoce najít, tak ji přidejte taky. To je totiž houba, které mráz nevadí a klidně ji najdete i na štědrý den.

Cibulku taky osmažím na oleji.

Kroupy namočím na pár hodin a pak je uvařím doměkka.

Pak vezmu pekáček a nandám do něj kroupy, houby, osmaženou cibulku, rozmačkaný česnek, osolím, opepřím a může se přidat i majoránka, pokud ji máte rádi. Zapečeme, aby se nahoře udělala kůrčička, a máme hotovo a můžeme servírovat.

Hrášková pomazánka

Potřebujete mražený hrášek, k tomu trochu oleje, cibuli, česnek a samozřejmě sůl.

Pokrájím cibulku a nechám ji osmahnout na oleji až zprůhlední. Pak na ni nasypu hrášek a míchám pár minut, jen do té doby, než rozmrzne. Pak odstavím, přidám česnek a sůl a rozmixuju. A je hotovo. No, možná ji budete chtít ještě vychladit. Tahle pomazánka je krásně zelená, takže se na chlebíčcích nebo jednohubkách bude báječně vyjímat.

Fazolové kuličky

Tenhle recept je dost neobvyklý, protože v něm není ani máslo ani mouka, místo toho do něj použijeme vařené fazole, které si s vánočním cukrovím rozhodně nespojujeme. Doporučuju, abyste nejdřív ochutnali a pak teprve hodnotili.

Uvaříme fazole, já používám spíš nějaké tmavší. A nesolíme!

Pak potřebujeme rozinky, mohly by být klidně i předem namočené v rumu.

Fazolí a rozinek vezmeme přibližně stejné množství, dáme do mixéru a rozmixujeme. Ze vzniklé hmoty ukoulíme kuličky a obalíme v kakau. Nebo v kokose nebo mletých oříškách.

Zní to zvláštně, ale rozinky překryjí chuť fazolí. A všimli jste si, že jsme do kuliček nepřidali ani tuk ani cukr? Takže je to vlastně zdravé jídlo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám