Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Zahrádkaření jako obecně prospěšná činnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana M.

Mrkev ze zahrádky, trochu špinavá, ale moc dobrá

Zahradničit je nejen hezký koníček, ale prospívá i svému okolí a životnímu prostředí.

Článek

Víte, že existuje zákon, který říká, že zahrádkaření je obecně prospěšná činnost? Tedy že prospívá nejen svým majitelům, ale i okolnímu prostředí.
Důvodů je několik.


Zahrádky a zahrádkářské kolonie velmi přispívají k druhové pestrosti rostlin a živočichů a také hmyzu, který v současnosti hodně ubývá. Každá zahrádka je jiná, každá poskytuje trochu jiné prostředí pro divoké druhy. Zejména v porovnání s velkými lány, které jsou z hlediska přírody vlastně nehostinnou pouští, kde přežívá jen málo druhů.

Podporují ochranu a tvorbu půdy. Každý soudný zahrádkář krmí v první řadě půdu. Kompost, mulč, zelené hnojení, prostě spousta způsobů, jak dělat půdu lepší a živější i přesto, že na ní pěstuju a sklízím.

Přispívá k zadržování vody a mírnění klimatických jevů. Voda je na zahradě mimořádně důležitá a zahradníci si jsou toho vědomi. Navíc na malé ploše zahrádky máte možnost vodu snáz zadržovat a vůbec mít ten pozemek pod kontrolou, což na obrovských polích nejde. Mikroklima na zahradě je příjemné i tehdy, když je vedro a ve městě se nedá pořádně existovat.

Umožňují částečnou potravinovou soběstačnost. Jasně, že je jednodušší zajít do obchodu. Docela mě děsí, jak jsme zpohodlněli, a jak se stáváme závislými na velkých obchodech. Zahrádky mi dávají naději, že kdyby došlo na nějakou krizi, kdy by nebylo možné se spolehnout na dodávku v supermarketech, tak přece jenom něco vypěstovat umíme a je tu i potenciál k rozšiřování zahradničení.

Zahradničení je zdravé. Je to pohyb na čertvém vzduchu, navíc když si vypěstujete vlastní zeleninu a ovoce, tak ho asi budete i víc jíst.

Je to skvělá aktivita pro děti. Tedy pokud je nebudete nutit do nekonečného pletí a neuděláte jim ze zahradničení otročinu. Dokonce i jeden či dva květináče, do kterých zasijete hrášek nebo špenát, jsou pro ně zajímavé. A kdo ví, třeba jim vlastnoručně vypěstovaná zelenina bude chutnat víc, než ta koupená.

Takže pokud chcete udělat něco pro přírodu a nelákají vás protesty a demonstrace, můžete mírumilovně tvořit na své zahrádce a svým příkladem inspirovat i ostatní.


Odkazy:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám