Hlavní obsah

Budoucí marťanský letoun bude řešit záhadu metanu Rudé planety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Letoun přezdívaný „MAGGIE“ by mohl rozšířit schopnost lidstva zkoumat a provádět vědecký průzkum na Rudé planetě.

Článek

MAGGIE je kompaktní letoun s pevnými křídly poháněný solární energií, který létá v marsovské atmosféře s možností vertikálního vzletu/přistání (VTOL), což umožňuje pokročilá technologie vychýleného proudění s technologií CoFlow Jet (CFJ).

V současnosti se jedná o koncept v rané fázi, ale v budoucnu by letoun mohl hledat nepolapitelné stopy života v marťanské atmosféře. Mise se také zaměří na atmosférické a geofyzikální výzkumy, kde bude spadat studium původu a načasování dynama marsovského jádra na základě slabých magnetických polí zjištěných ve velkých impaktních pánvích.

NASA v projektu také zařadí regionální výzkum zdroje metanových signálů detekovaných laditelným laserovým spektrometrem na Mars Science Laboratory v kráteru Gale a mapování podpovrchového vodního ledu s vysokým rozlišením ve středních šířkách, kde byl pozorován z oběžné dráhy.

Za projektem letounu stojí Dr. Gecheng Zha, prezident společnosti CoFlow Jet Wind Turbines, LLC na Floridě, který přišel s návrhem letounu s pevným křídlem, elektrickým vertikálním vzletem a přistávacím zařízením na Marsu.

Zdroj: NASA

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz