Hlavní obsah

Poté, co jste byli uraženi, zapište své pocity na papír a pak se jich zbavte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ne, nejde o vtip, ale o vědeckou studii, kterou vypracovala univerzita v Nagoji. Skupina vědců z Japonska došla k závěru, že zápis reakce negativního incidentu na kus papíru a jeho následné skartování, nebo vyhození, snižuje pocity hněvu.

Článek

Provedený výzkum je důležitý, protože kontrola vzteku doma i na pracovišti může snížit negativní důsledky nejen v naší práci, ale také v osobním životě. Bohužel mnoho technik zvládání hněvu navržených odborníky postrádá empirickou výzkumnou podporu.

Aby Kawai a jeho student Yuta Kanaya získali pro svůj projekt potřebné informace, požádali účastníky, aby napsali stručné názory na důležité společenské problémy, jako je například názor na zákaz kouření na veřejnosti. Respondenti byli samozřejmě informováni, že jejich názory zhodnotí vybraní členové Nagojské univerzity.

Pracovníci provádějící hodnocení však byli pěknými kvítky. Bez ohledu na to, co účastníci napsali, je hodnotili nízkou inteligencí, bez zájmu, logiky a racionality. A aby to bylo opravdu důrazné, napsali také stejně urážlivý komentář: „Nemohu uvěřit, že by takto uvažoval vzdělaný člověk. Doufám, že se tento člověk během studia na univerzitě něco naučí“.

Poté, co vědci rozdali tyto negativní komentáře, požádali účastníky, aby napsali zpětnou vazbu a zaměřili se na okamžik, který spustil jejich emoce. Nakonec bylo jedné skupině účastníků řečeno, aby papír, který napsali buď hodili do odpadkového koše, nebo si jej nechali. Druhá slupina měla své dokumenty zničit ve skartovačce, nebo jej vložit do plastové krabice.

Foto: Yuta Kanaya/UNIVERZITA V NAGOJI/Volný zdroj k použití s tiskovou zprávou

Fyzická likvidace papíru obsahujícího vaše vzteklé myšlenky ve skartovačce (vlevo) účinně neutralizuje hněv, zatímco vložení do plastové krabičky (vpravo) nikoli.

Když to studenti udělali, byli požádáni, aby ohodnotili svůj hněv, který cítili. Jak se očekávalo, všichni účastníci hlásili vyšší úroveň hněvu, který vygradoval po přečtení urážlivých komentářů. Úroveň hněvu jedinců, kteří papír zahodili nebo skartovali, se vrátila nálada do původního stavu. Mezitím účastníci, kteří se nechtěli vzdát tištěného důkazu, zaznamenali jen malý pokles celkového hněvu.

Kawai doufá, že pomocí svého výzkumu pomůže podnikatelům, kteří se ocitnou ve stresových situacích. „Tato technika by mohla být aplikována v okamžiku, kdy si zapíšete zdroj hněvu, jako byste vzali poznámku a pak ji zahodili, když se člověk v obchodní situaci cítí naštvaný,“ vysvětlil.

Spolu s praktickými výhodami může tento objev objasnit původ japonské kulturní tradice známé jako hakidashisara (hakidashi), která označuje očistu, nebo zbavení se něčeho.

Článek je upraven podle tiskové zprávy publikované v AAAS: Vztek zmizel s papírem, na kterém byla napsána provokace

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz