Hlavní obsah

Británie se začala industrializovat v 17. století, to je o 100 let dříve, než tvrdí historické knihy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dorolein/Pixabay

Británie už byla na dobré cestě k industrializované ekonomice za vlády Stuartovců v 17. století, což je více než 100 let před začátkem průmyslové revoluce, podle nejpodrobnějších pracovních dějin národa, který kdy byl vytvořen.

Článek

Univerzita z Velké Británie již několik let sbírá data poskytnutá obyvateli, aby získala záznamy z historie. Nikdo nečekal takový obrat, jako 100 let historie, která se ukázala jako mylná za předpokladu, že velká průmyslová revoluce právě ve Velkém Británii začala o více jak století dříve, než tvrdí historické knihy.

Podle článku univerzity v Cambridge, Economies Past, vytvořená z více než 160 milionů záznamů a pokrývající více než tři století, využívá údaje ze sčítání lidu, farní rejstříky, záznamy o pozůstalosti a další ke sledování změn britské pracovní síly od alžbětinské éry do předvečer první světové války.

Výzkum ukazuje, že Británie v 17. století zaznamenala strmý úpadek zemědělského rolnictva a nárůst lidí, kteří vyráběli zboží: od místních řemeslníků, jako jsou kováři, obuvníci a koláři, až po explozi sítí domácích tkalců vyrábějících látky pro velkoobchod.

Historici říkají, že údaje naznačují, že Británie se vynořila jako první průmyslová velmoc na světě několik generací před mlýny a parními stroji na konci 18. století, což bylo dlouho připisováno jako zrod globálního průmyslu a hospodářského růstu.

„Katalogizací a mapováním staletí údajů o zaměstnanosti můžeme vidět, že příběh, který si vyprávíme o historii Británie, je třeba přepsat,“ řekla Leigh Shaw Taylorová, vedoucí projektu a profesorka ekonomických dějin na Cambridge, projektu Chyby v dějinách.

Objevili jsme posun směrem k zaměstnanosti ve výrobě zboží, který naznačuje, že Británie se industrializovala již více než století před průmyslovou revolucí.

Ve skutečnosti, na počátku 19. století, kdy William Blake psal o „temných satanských mlýnech“, se počty podílející se na výrobě již dlouho snižovaly. Mnoho částí Británie se dokonce „deindustrializovalo“, říkají výzkumníci, protože výroba odcházela z velké části země a soustředila se kolem uhelných dolů.

Místo toho došlo v 19. století k téměř zdvojnásobení sektoru služeb. Boom, o kterém se často soudilo, že začal blíže k 50. létům 20. století. Dopravní dělníci na kanálech a železnicích.

V roce 1911 bylo v dopravě asi 13 % všech pracujících mužů. Výzkum ve skutečnosti naznačuje, že britský sektor služeb roste téměř nepřetržitě již tři sta let.

Webová stránka www.economiespast.org, která byla dnes zveřejněna, sestavila a shrnula statistiky zaměstnanosti na místní úrovni v Anglii a Walesu, což uživatelům umožňuje přiblížit a sledovat změny pracovní síly v průběhu staletí.**

Stránka je také rozdělena podle sektorů a po roce 1851 podle pohlaví a věku. Odhaluje rozsah dětské práce. Historici doufají, že stránka bude cenným zdrojem ve třídě, takže studenti mohou prozkoumat historii práce ve své oblasti.

„Otázka, proč v Británii nastal průmyslový věk, je velmi diskutovaná, přičemž hlavními faktory jsou uhlí, technologie a impérium,“ řekl profesor Shaw-Taylor.

„Naše databáze ukazuje, že vzestup podnikání a produktivity transformoval ekonomiku v 17. století a položil základy první průmyslové ekonomiky na světě. Británie byla národem tvůrců již v roce 1700.“

„Sto let jsme strávili studiem průmyslové revoluce na základě mylné představy o tom, co to obnáší,“ řekl.

„Továrny bez strojů“

Vzhledem k tomu, že velká část Evropy nadále chřadla v samozásobitelském zemědělství, počet zemědělských dělníků mužů v Británii klesl v letech 1600-1740 o více než třetinu (64 % na 42 %).

Zároveň v letech 1600-1700 vzrostl podíl mužské pracovní síly podílející se na výrobě zboží o 50 % na téměř polovinu pracujících mužů (28 % na 42 %).

Podle Taylorových odhadů byl podíl britské pracovní síly v povolání zahrnujícím výrobu spíše než zemědělství do roku 1700 třikrát větší než ve Francii.

„Nemůžeme s jistotou říci, proč k této změně došlo spíše v Británii než jinde,“ řekl. „Nicméně anglická ekonomika té doby byla liberálnější, s menším počtem cel a omezení, na rozdíl od kontinentu.“

Přemísťování zboží v mnoha evropských zemích podléhalo mýtnému od pozemkových baronů, takže trhy byly často velmi místní. V Anglii existuje jen málo záznamů o takových odvodech po středověku.

Leigh Shaw Taylorová tvrdí, že obchodní cechy měly také větší moc v jiných národech. Například na venkově kolem nizozemského města Leiden byla zakázána textilní výroba a ve Švédsku nebyly až do 19. století povoleny žádné obchody ve venkovských oblastech v okruhu deseti mil od města.

Přesto v Anglii roku 1700 byla polovina všech pracovních míst ve výrobě na venkově. „Kromě vesnických řemeslníků existovaly ve venkovských oblastech sítě tkalců, kteří pracovali pro obchodníky, kteří dodávali vlnu a prodávali hotové výrobky,“ řekla Leigh Shaw Taylorová.

Textilní průmysl nebo kovodělníci vyrábějící hřebíky a kosy se podle Shaw Taylora formovali jako „továrny bez strojů rozmístěné ve stovkách domácností“ a stále více vyráběly zboží pro mezinárodní trhy.

Například v Gloucestershire expanze v textilu, obuvi a kovech zaznamenala, že podíl mužské pracovní síly v průmyslu vzrostl v průběhu 17. století z třetiny (33 %) na téměř polovinu (48 % ).

Zatímco v Lancashire podíl mužů na výrobní práci vzrostl ze 42 % v roce 1660 na 61 % v roce 1750, což bylo způsobeno zdvojnásobením textilních dělníků (z 15 % na 30 %). To vše se stalo před průmyslovou revolucí.

Některé sítě se vyvinuly v dílny a nakonec mlýny Blakeových vizí, když průmysl migroval na sever Anglie, kde byla hojnost uhlí, ale plodiny se pěstovaly hůře.

To znamenalo, že do poloviny 18. století, považováno za počátek průmyslové revoluce, velká část jihu a východu Anglie ve skutečnosti ztratila svůj dlouho zavedený průmysl a podle výzkumu se dokonce vrátila k zemědělské práci.

Například Norfolk byl pravděpodobně nejprůmyslovějším krajem 17. století, s 63 % dospělých mužů v průmyslu do roku 1700. Ale ve skutečnosti to během 18. století kleslo na 39 % , zatímco podíl mužské pracovní síly v zemědělství vyskočil z méně více než třetina (28 %) až více než polovina (51 %).

Jako takové, a v rozporu s převládajícími historickými příběhy, se podíly obyvatel na pracovních místech výrobního typu v Anglii a Walesu během období považovaného za vrchol průmyslového věku změnily jen velmi málo, ale spíše to byla povaha a místo výkonu práce. posunutý.

Ženy a děti v pracovní síle

S tím, jak se textilní výroba stěhuje z domovů a z jihovýchodu, se na trhu práce angažuje mnohem méně žen. Přidání údajů o dělnicích z doby před 19. stoletím je hlavním dalším krokem projektu, ale výzkumníci vymysleli způsoby, jak odhadnout dřívější rozdělení pracovní síly mezi pohlavími.

„Myslíme si, že účast dospělých žen na trhu práce byla někde mezi 60-80% v roce 1760 a zpět na 43% v roce 1851,“ řekla Leigh Shaw Taylorová. „Na úroveň z poloviny 18. století se to vrátilo až v 80. letech.“

V roce 1851 bylo v Easingtonu na uhelném poli v Durhamu zaměstnáno pouze 17 % dospělých žen. V jednom ze zbývajících průmyslových center na jihu, v Lutonské kloboučnické čtvrti, to však bylo až 78 %.

Webové stránky ukazují míru dětské práce po roce 1851. Vzkvétající textilní továrny v Bradfordu uvedly do práce obrovské množství mladých dívek, přičemž v roce 1851 pracovalo více než 70 % dívek ve věku 13–14 let. O šedesát let později toto číslo bylo stále přes 60 %.

Více než 40 % dívek v Bradfordu ve věku 11–12 let také pracovalo v roce 1851, ale do roku 1911 to kleslo na blíže 10 %, kdy legislativa vytvořila systém povinného vzdělávání pro malé děti.

Foto: Reprodukováno se svolením Cheshire Archives & Local Studies, pouze s touto tiskovou zprávou.

Příklad okupace uvedené v pozůstalostním soupisu ze 17. století. Tento konkrétní příklad pochází z pozůstalostního inventáře Johna Bootha, obchodníka s potravinami (dodavatele potravin a alkoholu) z Macclesfield v hrabství Cheshire, datovaného do roku 1697.

Webová stránka je výsledkem výzkumného projektu v Cambridge, který běží již více než 20 let, Occupational Structure of Britain 1379-1911, který shromáždil data od pozdně středověkých záznamů o dani z hlavy až po raně novověké koronerské zprávy.

Hlavní zdroj dat z let 1600-1800 pochází z více než dvou milionů soupisů závětí a pozůstalostí: seznam movitého majetku zemřelého. Tým stojící za prací má za cíl neustále rozšiřovat datové sady.

Kromě obrovského množství digitalizovaných údajů ze sčítání navštívili badatelé také 80 registračních úřadů, aby shromáždili údaje z dalších 2,5 milionu záznamů o křtu z 19. století, kdy bylo povinné uvádět zaměstnání otce.

Foto: Reprodukováno se svolením Cheshire Archives & Local Studies, pouze s touto tiskovou zprávou.

Příklad pozůstalostního inventáře z Anglie na konci 17. století. Toto je inventář Johna Bootha, obchodníka s potravinami (dodavatele potravin a alkoholu) z Macclesfield v hrabství Cheshire, datovaný do roku 1697. Výzkumný tým získal název farnosti, zaměstnání a rok pro více než dva miliony takových záznamů v celé Británii, které tvoří součást souboru dat. Tyto informace jsou uvedeny v horní části dokumentu.


Poznámky:

  • * Mezi lety 1817 a 1911 vzrostl sektor služeb z 22 % na 39 % podíl mužské pracovní síly. Podíl ženského sektoru služeb vzrostl z 32 % v roce 1817 na 59 % v roce 1911.
    ** Projekt nemá údaje pro Skotsko, takže je v současnosti vynechán. Vědci však doufají, že v budoucích iteracích přidají na web skotská data.
  • Projekt Occupational Structure of Britain 1379-1911 získal finanční prostředky od ESRC, Leverhulme Trust, British Academy a Isaac Newton Trust.
  • Od roku 2003 na projektu pracovaly desítky lidí. Projekt založili a řídili profesor Leigh Shaw-Taylor a profesor Sir Tony (EA) Wrigley v roce 2003. Tony bohužel zemřel v roce 2022. Od roku 2016 spolurežíruje profesorka Amy Erickson projekt. Mezi další klíčové přispěvatele patří zesnulý Ros Davies, Dr. Sebastian Keibek, Dr. Peter Kitson, paní Gill Newton a Dr. Max Satchell.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz