Hlavní obsah

Hádanku starověké galaxie nalezené Webbovým dalekohledem řeší fyzici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Iveta Mauci/Pixabay_Ilustrační foto

S touto galaxií je překvapivě spojen Einsteinův prstenec a i když temná hmota nebyla nikdy v laboratořích detekována, fyzici jsou přesvědčeni, že temná hmota existuje.

Článek

JWST NASA, který byl spuštěn na Štědrý den v roce 2021, je obíhající infračervená observatoř. Je navržena tak, aby odpovídala na otázky o vesmíru. Zatím jde o největší, nejsložitější a nejvýkonnější vesmírný dalekohled, jaký byl kdy postaven.

Loni v září objevil vesmírný teleskop Jamese Webba, neboli JWST-ER1g, masivní starověkou galaxii, která se zformovala, když byl vesmír pouhou čtvrtinou svého současného stáří.

„Tento objekt se silnou čočkou je jedinečný, protože má dokonalý Einsteinův prstenec, ze kterého můžeme získat cenné informace o celkové hmotnosti v rámci Einsteinova poloměru, což je kritický krok pro testování vlastností temné hmoty,“ řekl.

„JWST nám poskytuje bezprecedentní příležitost pozorovat starověké galaxie vzniklé v době, kdy byl vesmír mladý,“ řekl Yu. „Očekáváme, že brzy uvidíme další překvapení od JWST a dozvíme se více o temné hmotě.“

S touto galaxií je překvapivě spojen Einsteinův prstenec. Je to proto, že JWST-ER1g funguje jako čočka, která ohýbá světlo ze vzdáleného zdroje, které se pak jeví jako prstenec. Jde o jev zvaný silná gravitační čočka, předpovězený v Einsteinově obecné teorii relativity.

Celková hmota uzavřená v Einsteinově poloměru, neboli poloměru Einsteinova prstence, má dvě složky: hvězdnou a temnou hmotu.

Foto: Hai-Bo Yu, UC Riverside/Volný zdroj

Z leva doprava: Hai-Bo Yu, Demao Kong a Daneng Yang.

„Pokud od celkové hmotnosti odečteme hmotnost hvězdy, dostaneme hmotnost temné hmoty v Einsteinově poloměru,“ řekl  Hai-Bo Yu, profesor fyziky a astronomie univerzity Kalifornii, Riverside, jehož tým publikoval  novou studii o JWST-ER1g v časopise The Astrophysical Journal Letters."Ale hodnota temné hmoty se zdá vyšší, než se očekávalo. Což je matoucí.“

Hala temné hmoty je skupina neviditelné hmoty, která prostupuje a obklopuje galaxii jako JWST-ER1g. Přestože temná hmota nebyla nikdy v laboratořích detekována, fyzici jsou přesvědčeni, že temná hmota, která tvoří 85 % hmoty vesmíru, existuje.

Foto: Wikomedia commons/Volný zdroj

Galaktická svatozář (hala)

„Když běžná hmota, jako je nedotčený plyn a hvězdy, kolabuje a kondenzuje do haly temné hmoty JWST-ER1g, může to halu stlačovat, což vede k vysoké hustotě,“ řekl  Demao Kong, student druhého ročníku UCR, který vedl analýzu. „Naše numerické studie ukazují, že tento mechanismus může vysvětlit vysokou hustotu temné hmoty JWST-ER1g, více temné hmoty ve stejném objemu, což má za následek vyšší hustotu.“

Podle  Danenga Yanga, postdoktorského výzkumníka na UCR a spoluautora článku, JWST-ER1g, vzniklý 3,4 miliardy let po velkém třesku, poskytuje „velkou šanci dozvědět se mnohem víc o temné hmotě“.

Článek byl upraven podle tiskové zprávy AAAS, výzkum byl zveřejněn v časopise The Astrophysical Journal Letters s otevřeným přístupem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz