Hlavní obsah
Zdraví

Co pro sebe mohu udělat, když… mě často bolí hlava?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivo Hriso

Bolest hlavy je symptom, který signalizuje, že něco není v pořádku. Bolest hlavy může mít mnoho příčin. Mezi nejčastější patří: nespavost, spánková apnoe, poruchy cirkadiánního rytmu, napětí a stres, úzkost, dehydratace, únava, nachlazení…

Článek

Také může být způsobena hormonálními změnami (například menstruace nebo menopauza). Je dobré si všímat, zda se bolest hlavy objevuje pravidelně po probuzení nebo jen občas. V případě častých bolestí hlavy doporučuji navštívit lékaře. Stejně tak při náhlé intenzivní bolesti, protože ta může signalizovat závažné onemocnění ohrožující život.

Tenzní bolest hlavy je označení pro tupé nebo svíravé bolesti hlavy, mírné až střední intenzity, které nejsou doprovázeny zvracením. Zatímco migréna je označení pro bolest hlavy trvající několik hodin a bývá provázena vizuálními symptomy známými jako „aura“. Migréna je častější u žen a je silně geneticky vázaná.

Spouštěcí mechanismy migrény:

1.  hormonální vlivy − často spojeny s menstruačním cyklem u žen, vyskytující se obvykle při nástupu krvácení, kdy dochází k velkému výkyvu hladiny estrogenů. Podobné problémy se objevují i v těhotenství nebo v přechodu

2. jídlo – např. čokoláda, alkohol, glutamát…

3. stres a nedostatek spánku − velké vypětí sil (pracovní, fyzické i psychické), nedostatek nebo naopak nadbytek spánku

4. změny prostředí − zejména náhlé změny tlaku a počasí

5. stálá medikace − mezi léky zhoršující migrény patří například orální antikoncepce a  nadužívání analgetik

Základem úspěšné terapie bolestí hlavy je důkladná identifikace nepříznivých faktorů a vlivů duševní nerovnováhy. V rámci následné prevence odhalit spouštěcí mechanismy a upravit životní styl, například naučit se fyzicky i duševně relaxovat.

10 jednoduchých způsobů proti bolesti hlavy:

1. Zajistěte si, aby místnost, ve které odpočíváte, byla dobře zatemněná (žaluzie/závěsy) a řádně vyvětraná.

2. Chladivé obklady hlavy a masáže s esenciálními oleji uleví napětí.

3.  Bylinné čaje mohou pomoci při migréně. Například čaj z jalovce může v  některých případech zmírnit úporné bolesti hlavy. Další byliny, které mohou pomoci, jsou kopřiva řimbaba, zázvor, vrba bílá, heřmánek, meduňka a levandule.

4. Dostatečný příjem hořčíku přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.

5.  Dodržujte správný pitný režim během dne. Doporučené množství vody, které bychom měli vypít denně, se liší podle pohlaví, věku a tělesné aktivity. Průměrně by měl každý člověk vypít denně 1,5 - 2 litry vody. Zajistit pravidelnost pitného režimu může být náročné. Existují ale různé tipy a triky, jak si pitný režim usnadnit. Například si můžete připravit pitný režim na celý den dopředu nebo si nastavit připomínky na mobilu.

6. Dopřejte si dostatek ničím nerušeného spánku.

7.  Bolest hlavy, kterou cítíte hned po probuzení, může ovlivňovat to, čím se zabýváte před usnutím (například sledování hororů nebo negativní, ustarané myšlenky mohou být příčinou nejen nespavosti, ale také silných bolestí hlavy).

8. Vyvarujete se užívání alkoholu a návykových látek.

9.  Soustředění se na dech pomáhá zklidnit roztěkané myšlenky a umožní mysli přejít do klidového režimu, který spánku předchází. Zaměření mysli pouze na dech vyžaduje trochu cviku. Lehněte si na záda s rukama na břiše. Zhluboka se nadechněte nosem, až ucítíte, jak se vaše břicho rozpíná. Potom pomalu vydechněte ústy a vnímejte, jak se vaše břicho stahuje. Dechová cvičení budou fungovat i při jiných preferovaných polohách pro usínání.

10. Zařaďte do svého denního programu více pohybu. Pokud máte sedavé zaměstnání, zajistěte si lepší sezení u  počítače. Během dne se několikrát projděte a protáhněte.

Meditační chvilka proti bolesti:

Lehněte si na záda a zhluboka se nadechněte nosem a vydechněte ústy. S výdechem zavřete oči a nadechujte a vydechujte vzduch jen nosem. Zhluboka a  pomalu se nadechněte a ještě pomaleji vydechněte. Představte si, jak se vaše tělo uvolňuje a jak se vaše mysl stává klidnou. Vdechněte „světlo a  energii“ a vydechněte „bolest a napětí“. Pokračujte v dýchání a  představujte si, jak se vaše tělo uzdravuje. Zopakujte 5× – 10×. A pak nechte dech plynout volně, přirozeně, tak jak je vám to příjemné. Stres a  napětí budou odplouvat a vy se začnete cítit lépe.

www.harmoniemind.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz