Hlavní obsah

pojďte se mnou tam, kam vás pozvu…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Ivstran 35

sant caterina 2023

čím víc se snažíte, tím méně je výsledků?

Článek

Tento týden jsem sledoval v české televizi americký film Spor o patent. Bylo to melodrama – životní příběh vynálezce, který jako zaměstnanec automobilového koncernu vynalezl jednodušší řešení cyklovače stěračů na automobilech ve firmě Ford. Jak víme, soudy v US fungují na základě porotního rozhodování. Pozoroval jsem těžký boj o verifikaci patentu, kdy obě strany sporu dokazovaly, že právo je na jejich straně. Těsně před očekávaným rozhodnutím poroty, tedy večer před, navštívil zástupce zaměstnavatele osobu vynálezce v jeho domově a nabídl mu mimosoudní vyrovnání a to 30 milionů dolarů (!). Smluvně. Po poradě s rodinou milý vynálezce hrdinně odmítl. Druhý den porota konstatovala, že právní nárok žalujícího je odůvodněný. A rozhodla, že firma Ford je povinna zaplatit žalobci 10 390 000 amerických dolarů. Nevím, jak ve Spojených státech, ale u nás by se toto nikdy nestalo, ani v nepoměrně nižších částkách. Vysvětlím vám proč.

V našem státě je velmi nebezpečné přivést na svět nejen myšlenku technického řešení (a to i nepoměrně závažnějšího než je cyklovač stěračů), ale ještě také dokázat, že máte světové technické prvenství. Aby vás stát od takové nálepky odradil, nejprve nasadí vysoké výdaje za administrativní úkony a oponence. Pak vám zcela správně namítá podobná řešení, které již ochranu mají. Vy musíte dokázat, že to, co hodláte patentovat, nemá společné znaky s uvedeným, a kromě toho je nejen lepší, ale zcela nové. Protože celá akce je samozřejmě velmi komplikovaná a musí mít správnou vyjadřovací dikci, musíte si na zpracování přihlášky a předkládaná námitková řízení najmout patento-právního odborníka (v mém případě to byla renomovaná patento-právní kancelář Ziegrroser a partner, Praha).

Pokud to neuděláte a postupujete sami (např. vaše finanční prostředky nejsou nekonečné), pak velice riskujete, že pokud má váš předmět přihlášky skutečně požadovanou novost, je to jako byste tuto přihlášku zaslali rovnou konkurenčním subjektům. Úřad pro patenty a vynálezy ČR vám jí zamítne pro formální nedostatky. Tím se ocitnete v situaci, kdy to, co jste v potu tváře a v dlouhých dnech, týdnech, měsících atd. vytvořili, je zmařeno.

Řekněme, že jste při penězích a dáte je na ta správná místa. Nemáte zdaleka vyhráno! Po dlouhých průtazích (obvykle roky) vám ÚPV ČR oznámí, že vaše světové prvenství bylo ověřeno a bude vám vydán ochranný patentový dokument, pokud zaplatíte toto vydání a roční udržovací poplatky.

Pokud jste tedy novopečený vynálezce, dostanete na to predikát. Konečně si koupíte láhev sektu a slavíte s přáteli, kteří pochopí, co ve vás mají, včetně případné manželky. (Ta se těší, že vložené peníze, kterých nebylo málo, dostane rodina zpátky.) Ouha.

ÚPV ČR udělá to, co udělat musí. Celý popis vaší novinky otiskne ve svém věstníku včetně překladu do anglického jazyka. Kdo a jak tyto věstníky sleduje ve smyslu průmyslové špionáže, nemusím snad rozvádět. Světoví výrobci ve vašem oboru okamžitě zjistí meritum věci a pěkně si to pročtou. Pak zjistí, jak jste na tom. Tedy zda máte popsaný předmět vynálezu chráněn i v jiných státech, než je ten váš.

Nemáte? Výborně. Mohou ho okopírovat a vyrábět. Máte? No, to je náhoda! Měl jste zjevně asi hloupého investora, který za vás – ochranu – zaplatil, protože na to je potřeba mít „dlouhé“ peníze. Ten váš hloupý investor si asi ale neuvědomil, že existují tzv. modifikace základního předmětu vynálezu. (Šetřit se musí, i kdyby to mělo stát miliony). Konkurence zapojí své koupené mozky a úkoluje je, aby obešli váš předmět ochrany podobnou modifikací s tím, že dokazovací řízení u soudu hravě zvládnou. (Váš hloupý investor totiž nezvážil možnost, že bude chránit i modifikace vaší základní myšlenky, kdy určité skupině modifikací říkají patentoví právníci „hnízdo“.)

Samozřejmě, toto stojí další nemalé peníze. A tak se rozjede hra na kočku a myš. Vy prostřednictvím právníků oslovíte konkurenci s tím, že budete navrhovat předání licence na jejich výrobu vašeho předmětu chráněného vynálezu. Oni mají dvě používané cesty. Metodu mrtvého brouka, kdy ignorují vaše nepříjemné výzvy a odmítají jednání o licenci. Nebo se sejdete společně a oni se mile zeptají, co vlastně na nich žádáte? Licenční poplatky? Neuvěřitelné! Ano, četli to ve Věstníku. Je možné, že jejich řešení je podobné. Žádné platby ale neposkytnou. Nelíbí se vám to? Ano, řešte to prosím soudně. Dokažte nám, že porušujeme vaše práva. Víte, pane vynálezče, my máme velmi schopné právní zastoupení a na toto jsme zvyklí. Kromě toho máme k dispozici neomezené finanční prostředky na ochranu našich zájmů. Dobře vám poradíme: tento spor nevyhrajete. Jaké je další jednání v této rádoby operetě? Jsou dvě možnosti. (1) Buď společně s vaším investorem zatnete zuby a pokračujete soudním sporem (málo pravděpodobné). (2) Nebo vás váš investor po úvaze osloví s tím, že nebude pokračovat ve vymáhání licenčních poplatků (můj případ). Navrhne, abyste si našel jiný subjekt, který bude ochoten vaše práva hájit s tím, že on odepíše vložené prostředky a je ochoten práva bezúplatně převést na vámi vyhledanou právní osobu. Je vysoká pravděpodobnost, že nikoho takového nenajdete. (Můj případ: jako investor mé patenty hájila firma FCC Folprecht Praha, nyní součást Logica Group.)

Takže jaká je dnešní situace, pokud se jedná o mé patenty v oboru měřící techniky záření, vyhodnocovacích obvodů impulsových řad, malých indukčních senzorů a dalších?

Tato principiální řešení používá ve svých aplikacích a přístrojích řada tuzemských i zahraničních firem. Část z nich vědí, že se jedná o zcizené know-how, které má autora, u kterého bylo osvědčeno světové prvenství. Ale – ptají se – koho to zajímá? Nějaký český vynálezce? To je přece směšné.

Je nutné zde říct, že Česká republika neprojevuje žádný zájem o ochranu duševního vlastnictví svých odborníků až na zcela výjimečné případy (a to ještě na velmi nízké úrovni). Vím o řadě svých kolegů, kteří jsou ve stejné situaci, ačkoliv své práci věnovali podstatnou část svého života.

Řešení? A kdo ho vlastně chce? Konečně naše vlády od roku 1989? To snad nemyslíte vážně. Prezidenti, předsedové vlád, jejich zájmové skupiny. Propojení byznysu s šedou ekonomikou. Amnestie podvodníkům a hochštaplerům. Korupční skandály, které jsou a byly jenom vrcholem ledovce. Takto by se dalo pokračovat, včetně stále stoupajícího zadlužení státu, tedy záporné saldo státních rozpočtů, které stále pokračuje.[1]

Přesto stále máme neznámé tvůrčí osobnosti, které bez jakékoliv naděje v lepší příští tvrdě pracují za směšný peníz na rozvoji svého tvůrčího potenciálu a myšlení. Ano, zatímco televizní hvězdy tančí a běží nekončící seriály bez jakékoliv invence. Nekončící schůzování poslanců a senátorů za desetinásobky republikové průměrné mzdy. Ve státě, který má počet obyvatel jako jedno velké evropské město.

Myslíte, že není slušné o tom mluvit a že vás to nezajímá? A kde čerpáte tu jistotu, můj milý čtenáři, že hlupství a vychytralost těch, kteří organizují tuto bludnou cestu, nedostihne jednoho slunného dne i vás? Nebo si snad myslíte, že degenerovaný společenský systém lze provozovat do nekonečna? Ujišťuji vás, že v skupině postižených budete i vy a vaše děti. Ti, kteří vás do tohoto hořkého konce zavedou, včas odletí na dostatečně vzdálené ostrovy, aby se tam měli zatraceně dobře a to za vaše peníze. Kdo je tedy větší hlupák a ignorant? A pokud mi nyní řeknete, že proti tomu nelze nic dělat, pak musím konstatovat, že si tento osud plně zasloužíte.

***

Níže připojuji krátký seznam svých patentů, které jsou široce využívány bez jakékoliv vazby na původce. Dovolil bych si tvrdit, že při těžké práci na těchto tvůrčích výsledcích jsem nemyslel na sebe, ale na vás (jinak bych to asi nemohl dělat).[2]

PŘEVEDENO NA PATENTY FIRMOU FCC FOLPRECHT PRAHA – LOGICA:

[1] STRÁNSKÝ, I.: Zařízení k spektrálnímu měření teploty. Autorské osvědčení (AO) 273375, 1992

[2] STRÁNSKÝ, I.: Zařízení k spektrálnímu měření teploty. AO 257614, 1989

[3] STRÁNSKÝ, I.: Zařízení k spektrálnímu měření teploty. AO 269707, 1991

[4] STRÁNSKÝ, I.: Regulační a sekvenční obvod pro regulaci indukčního ohřevu. AO 257037, 1990

[5] STRÁNSKÝ, I.: Obvod statistického vyhodnocování četnosti impulsů. AO 251731, 1989

[6] STRÁNSKÝ, I.: Zapojení obvodu statistického vyhodnocování četnosti impulsů. AO 264054, 1990

[7] STRÁNSKÝ, I. − GLANC, A.: Zapojení vstupní jednotky pro mikropočítačové měření teploty bezkontaktně. AO 259930, 1990

[8] STRÁNSKÝ, I.: Zapojení vstupní jednotky pro mikropočítačové měření teploty bezkontaktně. AO 269378, 1991

[9] STRÁNSKÝ, I.: Zapojení bezkontaktního spínače. AO 235271, 1988

[10] STRÁNSKÝ, I.− GLANC, A.: Snímací hlava zařízení pro spektrální měření teplot. AO 262390, 1987

Patent CS AO 235 271 indukční senzor miniaturní

Patent CS-AO 235 271

[2] Patent CS-AO 264 054 a související

A DALŠÍ SYSTÉMOVÁ ŘEŠENÍ V PŘÍSLUŠNÝCH PROJEKTECH

[1] Proč děláme jako národ užitečné idioty, víte to?

[2] Pokud by byl zájem o konkrétní seznam využivatelů tohoto, byl by dlouhý. Ale můžete navštívit například mé stránky www.elektroprojekty.8u.(cz), kde v rámci příloh jsou uvedeny články o některých konkrétních aplikacích mých vynálezů. Též lze leccos zjistit na odborném serveru LINKED IN pod mým jménem. Pokud by měl někdo další zájmy v tomto směru, může se na mne obrátit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz