Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak je to s výjimkou z migračního paktu na Ukrajince?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: European Council

Vít Rakušan se chlubí, že budeme mít výjimku z migračního paktu kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Jenže žádná výjimka rozhodnutá není. Vít Rakušan nám nejspíše zase lže.

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan začátkem června schválil migrační pakt. Hájí se tím, že Česká republika nebude muset ani přijímat migranty, ani platit výpalné půl milionu Kč za každého migranta, kterého nepřevezme. Prý proto, že jsme poskytli útočiště tolika ukrajinským uprchlíkům.

Výjimka má spočívat v tom, že budeme považováni za tzv. stát vystavený migračnímu tlaku. Ovšem o tom, zda bude stát považovaný za vystavený migračnímu tlaku, nebude rozhodovat tento stát, ale úřednická Evropská komise. Počet ukrajinských uprchlíků v ČR je pouze jedním z 27 (!) kritérií, která musí Evropská komise při tomto rozhodování vzít v úvahu. Ale povinnost „vzít v úvahu“ tento 1 z 27 údajů neznamená povinnost právě podle něj rozhodnout.

I kdyby Evropská komise rozhodla, že naše země je vystavena migračnímu tlaku, bude ještě rozhodovat Rada EU, zda je to důvodem pro udělení výjimky z povinnosti přispívat ostatními státům (přebíráním migrantů, nebo placením výpalného).

Teprve když Rada EU výjimku schválí, bude Česká republika na jeden rok osvobozena od přispívání ostatním státům, tj. od přebírání migrantů a placení výpalného. Radu EU tvoří členské státy se svými zájmy a léty nakupenými problémy v oblasti migrace a vždy proto existuje riziko, že nám výjimku neschválí jen tak. A i když ji schválí, bude to vždy jen na rok. Každý další rok se bude muset celý proces opakovat, přičemž dosáhnout výjimky bude rok od roku složitější. Jaká bude skutečná cena takové výjimky?

Vít Rakušan se suverénně tváří, že výjimka je rozhodnutá věc a nemá význam o ní pochybovat. Jenže, když se podíváme pod pokličku, vidíme, že rozhodnutá zdaleka není. O stejnou výjimku budou nepochybně usilovat i jiné státy, často větší a mocnější. Žádnou záruku tedy nemáme.

Možná Vítu Rakušanovi nějaký úředník nebo politik EU pošeptal do ucha, že výjimku pro Českou republiku podpoří. Ale řeči se vedou a voda teče. Už jsem psal, jak Vít Rakušan lže, když tvrdí, že migrační pakt neobsahuje kvóty. Podle všeho nám nejspíše lže i v případě výjimky kvůli Ukrajincům. Rozhodnuto nic není. Tak co vlastně Vít Rakušan vyjednal a vyjednal vůbec něco?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz