Hlavní obsah
Bydlení

Náš vysněný domeček: Jak vyhazujeme peníze z okna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Takový ten pocit, když vyděláváte zdánlivě více než dostatek, ale každý měsíc vás kde kdo (kde co) nečekaně zkasíruje.

Článek

Představa je často jiná, než následná realita. Člověk si vysní velký krásný dům s terasou, útulnou ložnicí, praktickou kuchyní a dětským pokojem, a maká, maká, maká, aby si svůj sen splnil.

Realita je ale taková, že málokdo si může koupi domu dovolit, tedy pokud ho nezdědí. To náš případ nebyl. Roky jsme šetřili každou korunu, koupili jsme starý dům a plánovali rekonstrukci. S vidinou dlouhodobě ušetřených nákladů, bez nutnosti hypotéky na 150 let.

Znáte knihu Bohatý táta, chudý táta? Ten první táta byl celý život chudý i přesto, že peněz vydělával dost a tvrdě dřel. Jenže většinu peněz mu sežraly výdaje. (Alespoň tak si tu knihu pamatuji.) Tak se teď cítím já. Každý měsíc, KAŽDÝ MĚSÍC, nám chodí nečekané vysoké výdaje. Je to vždy jako facka. A to od chvíle, co jsme si vzali hypotéku. Co to bylo tento měsíc?

FACKA: Zaplaťte doplatek na daních - 24 tis. Do 8 dní. Ať žije daňové přiznání (o enormně zvýšených zálohách ani raději nemluvit).

FACKA minulý měsíc: Výměna čelního skla auta, kvůli kamínku, co si jen tak přiletěl. Pak se stihl zničit i rejdový čep a lambda sonda (vlastně obě) - 15 tis.

FACKA někdy před tím: Nová krbová kamna kouří do baráku a netěsní. Reklamace neuznána. Nová kamna - cca 60 tis.

FACKA někdy před tím: Vysavač nefunguje. Nový - 4,5 tis.

FACKA někdy před tím: Auto přestalo fungovat. Příčina neznámá. Kup si jiné - cca 60 tis.

A tak dále…

A největší facka poslední doby? Plánujeme rekonstrukci našeho domu a v projektu (který je už údajně skoro hotový, až na pár drobností) byla odhadovaná cena 3 miliony (s tou jsme i počítali). Po dokončení projektu je však odhadovaná cena 14 milionů, protože to je jedna z těch drobností, kterou zapomněl pan projektant ještě upravit (a to jsme nechtěli nic extra). FACKA a jak nás bolela.

Když to hodně osekáme, stáhneme rekonstrukci na cca 9 milionů. No, jak bych to řekl. Peněz nevydělávám úplně málo, ale 9 mega fakt nemám, a to už nyní jedu 14tky denně.

Co nám zbývá? Naučit se přijímat a užívat si toho, co máme. Protože ještě před rokem bychom dali kdo ví co za to, co máme teď.

Jaké nečekané výdaje chodí vám? Podělte se do komentářů. :)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz