Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mladí chtějí, aby byl jejich hlas v Evropských volbách slyšet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: EmDee, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Minulé Eurovolby v roce 2019 rozhodli podle průzkumů mladí. Tehdy stoupla volební účast lidí do 25 let o čtrnáct procent. Více přišlo také 25-39letých voličů. V letošních volbách do Evropského parlamentu budou hlasy mladých opět důležité.

Článek

Volby do Evropského parlamentu v České republice každoročně provází nízká volební účast. V roce 2019 to bylo 28,7 %, o pět let dříve dokonce historicky nejhorších 18,2 %. V posledních volbách do Parlamentu přitom bylo pro srovnání 65,43 %. Tomu, že nebyla v roce 2019 celková účast ještě nižší, vděčíme hlavně mladým. Podle průzkumu Eurobarometr potvrdilo svůj odevzdaný hlas 42 % dotázaných ve věku od 18 do 24 let. 25letých až 39letých voličů přišlo dokonce 47 %.

Pro dvaceti čtyř letou studentku Annu byly minulé evropské volby vůbec první, kde byla volit. Letos ale podle svých slov půjde určitě znovu. „Je to občanská povinnost. Navíc mám vůči současné politice EU nějaké výhrady a místo nadávání v hospodě to chci zkusit změnit. Když lidé nejdou k volbám a nechají za sebe rozhodnout ostatní, nemají pak podle mě nárok nadávat,“ řekla.

Proevropsky orientovaných mladých je většina

Nejčastějším důvodem pro volební neúčast Čechů byl podle Eurobarometru obecný nezájem o politiku, domněnka, že jejich hlas nic nezmění, nedůvěra k politickému systému a také odpor proti EU. Poslední jmenovaný důvod se ale mladých podle průzkumu Českého rozhlasu a analytického ústavu STEM příliš netýká. Proevropsky orientovaných jsou jich tři pětiny, tedy téměř 60 %.

Dvaadvacetiletý student farmacie David si myslí, že je dobře, že jsme v Evropské unii a o možnosti vystoupení nikdy neuvažoval. Myslí si, že díky členství máme více výhod, které převažují nad nevýhodami. „Můžu volně vycestovat na dovolenou i za prací kamkoliv po EU a bez dotací by se tady toho asi taky moc neudělalo. Vadí mi ale současný tlak na zelenou politiku, elektromobily a celkově tohle kontraproduktivní eko šílenství, které rozpoutali současní europoslanci. Volit stoprocentně půjdu,“ konstatoval.

Podle šetření Českého rozhlasu a STEM mladí Češi na EU nejvíce oceňují možnost volného cestování, příležitost bez omezení pracovat a studovat v zahraničí nebo záruku mírového soužití. Za nejpalčivější problémy Evropského společenství naopak považují tlak na zavedení Eura, nedostatečnou ochranu před migrací nebo přílišný tlak na zelená opatření.

EU by měla být podle mladých sebevědomější

Student práv na Masarykově univerzitě, 22letý Jan, chce, aby si budoucí Evropská unie více hleděla sebe sama. Místo nesmyslného přijímání migrantů a ekoterorismu by se podle něj měla zaměřit na podporu vlastního průmyslu, aby ji nedrtila Čína, Indie a další státy, které žádné sebepoškozující regulace nezavádějí. „Podporuji také zrušení práva veta, aby jeden stát jako je Maďarsko nemohl blokovat pomoc Ukrajině. Podporovat by se ale měla taky věda, inovace a podnikání. Naopak jsem proti posílání peněz do Gazy,“ zakončil.

I podle průzkumu by budoucí Evropská unie podle mladých měla být navenek sebevědomější, přitom uvnitř bezpečná a agilnější. Nejvíce dotázaných si myslí, že by se měla zaměřit hlavně na řešení problémů s přistěhovalectvím, zajištění bezpečnosti a udržení hospodářské stability.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz